Putin anunta eliminarea sanctiunilor impuse Turciei. Ce inseamna pentru Europa si zona Marii Negre apropierea celor 2 state

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele rus Vladimir Putin l-a primit marti la Sankt-Petersburg pe omologului sau turc Recep Tayyip Erdogan, dupa noua luni de criza diplomatica intre cele doua tari.

Rusia va elimina, "pas cu pas", sanctiunile impotriva Turciei. Dar prioritar este ca relatiile bilaterale, inclusiv cele economice, sa ajunga la nivelul dinaintea crizei diplomatice, izbucnite in urma cu 9 luni, cand armata turca a doborat un avion rusesc la granita cu Siria.

Asa a spus Vladimir Putin, care s-a intalnit, chiar in orasul sau natal, Sankt Petersburg, cu presedintele turc Recep Tayyp Erdoan.

Analistii vorbesc despre o apropiere dintre cei doi lideri, care poate marca o indepartare de Occident, dar si de o redefinire dramatica a relatiilor din spatiul Marii Negre.

Aceasta a fost prima vizita in strainatate a lui Erdoan dupa tenativa de lovitura de stat de luna trecuta. De atunci a inceput epurarea armatei si institutiilor statului, cu mii de arestari si schimbari din functii.

Citește și
miting turcia
Un milion de turci pe strazile din Istanbul, la apelul lui Erdogan: Daca poporul cere pedeapsa cu moartea, o introducem
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

"Aceasta vizita, care are loc in pofida situatiei politice interne foarte complicate din Turcia, arata ca noi toti dorim restabilirea dialogului si a relatiilor, in interesul poporului rus si al celui turc", a declarat Putin, dupa ce i-a strans mana omologului sau turc, conform Agerpres.

Relatiile dintre Moscova si Ankara s-au deteriorat considerabil dupa doborarea in luna noiembrie a unui bombardier rus de catre aviatia turca deasupra frontierei turco-siriene. Putin, care a fost unul dintre primii lideri straini care i-au telefonat lui Erdogan dupa puciul esuat din 15 iulie, a reafirmat marti ca Rusia este 'categoric impotriva oricarei incercari de a actiona in mod neconstitutional'.

El si-a exprimat speranta ca Turcia 'poate depasi aceasta problema si ca ordinea si legea constitutionala vor fi restabilite' in Turcia. Aceasta vizita este prima in strainatate a unui lider turc dupa puciul ratat de la 15 iulie, urmat de epurari fara precedent, extrem de criticate de statele occidentale.

Deplasarea in Rusia survine la ceva mai mult de o luna dupa reconcilierea de la sfarsitul lunii iunie, care a fost posibila in urma 'regretelor' exprimate de Erdogan pentru doborarea in noiembrie de catre aviatia turca a unui avion de lupta rus deasupra frontierei turco-siriene.

Aceasta intalnire nelinisteste Vestul, relateaza BBC. Intalnirea dintre "tar" si "sultan" cum sunt numiti cei doi de presa occidentala vine intr-un moment cum nu se poate mai bun pentru liderul de la Ankara, foarte deranjat de lipsa de sprijin din partea "prietenilor" occidentali dupa puciul esuat.

Cu toate acestea, ministerul afacerilor externe din Germania a tinut sa anunte ca nu crede ca o dezghetare a relatiilor dintre Ankara si Moscova va afecta rolul Turciei in interiorul NATO.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan spera sa lanseze marti, prin vizita sa la Sankt-Petersburg, o “noua etapa” in relatiile cu omologul sau rus Vladimir Putin, dupa luni de raceala in raporturile diplomatice cu Moscova si in contextul disputei cu Occidentul, comenteaza AFP. Aceasta vizita este prima in strainatate a unui lider turc dupa puciul ratat de la 15 iulie, urmat de epurari fara precedent, extrem de criticate de statele occidentale.

Deplasarea in Rusia survine la ceva mai mult de o luna dupa reconcilierea de la sfarsitul lunii iunie, care a fost posibila in urma “regretelor” exprimate de Erdogan pentru doborarea in noiembrie de catre aviatia turca a unui avion de lupta rus deasupra frontierei turco-siriene.

"Aceasta vizita mi se pare o noua etapa in relatiile bilaterale, o pornire de la zero", a spus Erdogan intr-un interviu pentru media publice ruse, conform traducerii in rusa.

"Tarile noastre sunt actori cheie in regiune si au multe lucruri de facut impreuna", a subliniat el.

La randul sau, un consilier de la Kremlin, Iuri Usakov, a spus ca se asteapta la o "intalnire de maxima importanta", pe agenda careia se afla restabilirea "etapa cu etapa a tuturor relatiilor ruso-turce", precum si situatia din Siria.

Faptul ca Erdogan se deplaseaza la Sankt-Petersburg, in nord-vestul Rusiei, la putin timp dupa puciul ratat "este o dovada ca turcii sunt cu adevarat interesati sa restabileasca relatiile cu Rusia", a declarat el presei.

Vladimir Putin a fost unul dintre primii lideri straini care i-au telefonat lui Erdogan pentru a condamna lovitura de stat si, deloc surprinzator, nu a fost pe aceeasi pozitie cu liderii europeni in privinta represiunii care a urmat in Turcia.

Chiar daca relatiile dintre Moscova si Ankara "au propriile lor incertitudini, deteriorarea relatiilor cu puterile occidentale ar putea accelera o apropiere", subliniaza o analiza a European Council on Foreign Relations.

Doborarea bombardierului rus de catre aviatia turca deasupra frontierei turco-siriene a declansat in noiembrie o criza grava in relatiile dintre Moscova si Ankara. Rusia a adoptat atunci sanctiuni economice impotriva Turciei.

Conform cifrelor furnizate de Kremlin, schimburile comerciale s-au redus cu 43%, pana la 6,1 miliarde de dolari (5,5 miliarde de euro) din ianuarie si pana in mai in acest an.

Insa dupa luni de schimburi de replici dure intre cei doi lideri, Moscova a acceptat cu o rapiditate neasteptata mana intinsa de Ankara, ordonand imediat ridicarea sanctiunilor impotriva crucialului domeniul turistic, extrem de afectat de lipsa rusilor, sosirile acestora prabusindu-se cu 93% in iunie comparativ cu iunie 2015.

Proiectul gazoductului TurkStream, care ar urma sa transporte 31,5 miliarde de mebri cubi de gaz pe an in Turcia prin Marea Neagra, si centrala nucleara de la Akkuyu ar urma de asemenea sa devina de actualitate.

Erdogan a dat deja asigurari ca este pregatit "sa ia masuri imediate pentru relansarea acestui proiect".

"Vom vedea o relatie mai durabila, dar mai pragmatica. Una care nu este construita pe o legatura personala sau ideologica, ci pe interese practice comune", afirma Alexander Baunov, de la Centrul Carnegie din Moscova.

"Este evident ca Rusia este in acest moment un partener important pentru Turcia, in contextul in care relatiile acesteia cu UE si SUA s-au deteriorat semnificativ (...), iar asteptarile sale privind o schimbare rapida de regim in Siria nu sunt realizate", a spus si analistul rus Fiodor Lukianov, presedintele Consiliului pentru politica externa si aparare.

Aceeasi situatie si pentru Rusia. "Cele doua tari au nevoie una de alta", in special pentru a gasi o solutie la criza siriana, a adaugat el.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Erdogan: Acordul UE-Turcia privind migrantii se va prabusi daca Bruxelles-ul nu ridica vizele. Scandarile poporului turc
Erdogan: Acordul UE-Turcia privind migrantii se va prabusi daca Bruxelles-ul nu ridica vizele. Scandarile poporului turc

"Marsul democratiei si al martirilor", care a strans duminica seara peste un milion de turci la Istanbul, s-a transformat intr-o demonstratie menita sa arate forta presedintelui Erdogan.

Un milion de turci pe strazile din Istanbul, la apelul lui Erdogan: Daca poporul cere pedeapsa cu moartea, o introducem
Un milion de turci pe strazile din Istanbul, la apelul lui Erdogan: Daca poporul cere pedeapsa cu moartea, o introducem

Un milion de turci s-au strans duminica la Istanbul, la apelul presedintelui Erdogan, pentru a denunta tentativa de lovitura de stat – o dovada de putere in fata criticilor occidentale fata de masurile de represiune de dupa puci, relateaza Reuters.

Fethullah Gulen condamna emiterea mandatului sau de arestare in Turcia:
Fethullah Gulen condamna emiterea mandatului sau de arestare in Turcia: "Este un exemplu al autoritarismului lui Erdogan"

Clericul Fethullah Gulen a condamnat vehement emiterea unui mandat de arestare de catre autoritatile turce pe numele sau, prin care este acuzat de orchestrarea loviturii de stat esuate din noaptea de 15-16 iulie.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.