Inca un politist american a fost ucis in timpul serviciului. "Au luat unul de-al nostru, sa luam si noi doi de-al lor"

×
Codul embed a fost copiat

Inca un politist american a fost ucis in timpul serviciului, in Florida. Anchetatorii nu au dat inca detalii despre agresor, care a fost arestat in scurt timp.

Este al doilea atac sangeros asupra fortelor de ordine, dupa cel de la New York, in care doi politisti albi au fost impuscati de un tanar care se laudase ca va razbuna moartea a doi americani de culoare. Nu se stie inca daca exista o legatura intre cele doua incidente.

Charles Kondek, care lucra de 17 ani in politie, fusese trimis la un incident, cand a fost impuscat de un barbat, care apoi a fugit. A fost prins in scurt timp, dupa ce a intrat intr-un stalp si a lovit o alta masina. Kondek lucrase ca politist si la New York, unde alti doi membri ai fortelor de ordine au fost impuscati sambata in propria masina, in Brooklin.

William J Bratton, seful politiei din New York: "Politistii Liu si Ramos nu au apucat sa isi scoata armele. Cel mai probabil, nici macar nu si-au vazut agresorul."

Citește și
Salvator SUA
Operatiune de salvare FILMATA in SUA. Momentul in care un politist opreste un sinucigas de la moarte
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Agresorul politistilor de la New York se numeste Ismaaiyl Brinsley, in varsta de 28 de ani. EL si-a impuscat iubita, ranind-o, si a plecat spre New York. Voia sa puna in aplicare un plan pe care il anuntase deja pe o retea de socializare. "Au luat unul de-al nostru, sa luam si noi doi de-al lor. Cred ca acesta va fi ultimul meu mesaj.", a scris el inainte de a-i impusca pe cei doi politisti.

Brinsley face referire la cazul lui Eric Garner, un new-yorkez de culoare, care a murit sufocat in timp ce era arestat. Dupa ce i-a executat pe cei doi politisti, agresorul a postat pe aceeasi retea de socializare o poza in care se vede o pata de sange pe pantaloni. Apoi, cu politistii pe urme, s-a ascuns intr-o statie de metrou si s-a impuscat.

Patrick Lynch, reprezentant al unui sindicat de politisti: "Multe maini sunt murdare de sange, de pe scarile Primariei, pana in biroul primarului.''

Politistii il considera vinovat pe primarul Bill de Blasio, care nu le-a luat apararea in fata revoltelor populare iscate de moartea lui Garner. I-au aratat asta intorcandu-se cu spatele la el, atunci cand edilul a sosit sa sustina o conferinta de presa despre atacul din Brooklin.

Gwen Carr, mama lui Eric Garner: ''In niciun caz nu am urmarit asa ceva''.

Familia lui Eric Garner a cerut ca numele acestuia sa nu fie invocat ca scuza pentru asemenea atacuri.

Soc si furie la New York dupa asasinarea celor doi politisti

New Yorkul era socat duminica, iar politia din oras era furioasa, dupa asasinarea celor doi agenti, executati de catre un barbat de culoare care voia, se pare, sa razbune doi afroamericani a caror moarte a provocat in ultimele saptamani numeroase manifestatii in Statele Unite, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Cei doi politisti, Wenjian Liu, in varsta de 32 de ani, si Rafael Ramos, in varsta de 40 de ani, unul casatorit, iar celalalt tatal unui baiat in varsta de 13 ani, au impuscati in cap, in vehiculul de politie stationat in fata unui bloc de locuinte cu chirie din Brooklyn, sambata dupa-amiaza.

Asasinul lor, un barbat in varsta de 28 de ani, un presupus membru al gangului "Black Guerilla Family", cunoscut de catre politie, s-a sinucis ulterior pe un peron de metrou.

"Nu au avut posibilitatea sa-si scoarta armele si poate ca nici nu si-au vazut agresorul", a declarat tulburat seful Politiei din New York Bill Bratton.

Asasinul, identificat ca fiind Ismaaiyl Brinsley, a venit din Baltimore, situat la 300 kilometri sud de New York, si si-a anuntat intentiile pe Instagram, dar si verbal, chiar inainte sa treaca la fapte.

El le-a spus unor trecatori, pe strada "priviti ce voi face", potrivit sefului sectiei de ancheta a politiei newyorkeze Robert Boyce.

"Astazi pun aripi porcilor. Ei iau unul de-al nostru... Sa luam doi de-ai lor", a scris el mai devreme pe Instagram..

"#Sa ucidem politia, #RIPErivGardner #RIPMikeBrown", a scris el, referindu-se la Eric Garner, un afroamerican decedat in timpul unei arestari brutale in iulie, la New York, si Mike Brown, un adolescent ucis de catre un politist la Ferguson (Missouri) in august. Furia a fost cu atat mai mare, cu cat politistii responsabili de mortile lui Garner si Brown au fost exonerati.

Potrivit The New York Times (NYT), Brinsley a fost tratat in trecut pentru tulburari psihologice.

Primarul Bill de Blasio si seful politiei Bill Bratton au asistat impreuna, duminica, la o slujba, la Catedrala Sfantul Patrick, oficiata de cardinalul Tim Dolan, iar persoane au venit si au depus lumanari si flori la locul dramei, dupa caderea noptii.

Echipa de fotbal american din New York Jets a pastrat un moment de reculegere, ca omagiu adus celor doi politisti, inainte de meciul de duminica, iar jucatorul Nick Mangold a purtat o casca cu sigla politiei, "NYPD".

"O retorica inflamata"

Fiul unuia dintre politistii ucisi, Jaden Ramos, in varsta de 13 ani, a scris pe contul de Facebook ca tatal sau era "cel mai bun parinte". "Aceasta este cea mai rea zi din viata mea", a adaugat adolescentul.

Dublul asasinat, intr-un oras in care crimele se afla la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani, a avut loc in cel mai rau moment pentru primarul democrat de stanga.

Relatiile sale cu politia sunt deja foarte tensionate. Fortele de ordine il acuza ca nu le sustine suficient si ca este prea binevoitor cu manifestantii, in contextul in care orasul New York a fost scena a numeroase proteste, in ultimele saptamani, de denuntare a cazurilor Garner si Brown.

Anumiti politisti care au venit sa aduca un omagiu colegilor lor, i-au intors in mod ostentativ spatele, sambata seara, la spital.

"Primare de Blasio, aveti clar mainile acoperite de sangele acestor doi politisti", l-a acuzat Edward Mullins, presedintele Asociatiei "Sergeants Benevolent Association" (SBA), care afirma ca numara 11.000 dintre politistii activi sau pensionari newyorkezi.

"E sange pe multe maini asta seara (...). Acest sange isi are sursa in biroul primarului", a denuntat Pat Lynch, presedintele Patrolmen's Benevolent Association (PBA), care revendica zeci de mii de membri.

De asemenea, fostul guvernator republican al New Yorkului George Pataki a evocat "acte de barbarie", in opinia sa "rezultatul previzibil al retoricii anti-politie a lui #ericholder si #mairedeblasio". Holder este secretarul american al Justitiei.

De Blasio a raspuns duminica exprimandu-si regretul fata de "o retorica inflamata care divizeaza".

O serie de voci s-au ridicat indemnand la calm si unitate.

Astfel, presedintele Barack Obama l-a indemnat duminica din Hawaii, unde isi petrece concediul, pe seful Politiei din New York sa prezinte din partea sa condoleante familiilor si sa-i indemne din nou pe "americani sa respinga violenta ti vorbele care fac rau", se arata intr-un comunicat emis de Casa Alba.

Familiile Garner si Brown au respins, de asemenea, "orice forma de violenta contra politiei. Acest lucru este intolerabil", afirma ele intr-un comunicat.

Politia din Baltimore a incercat sambata sa o avertizeze pe cea din New York in legatura cu intentiile lui Brinsley, pe care l-a localizat la Brooklyn, dar era prea tarziu.

Alt politist a fost ucis in timpul serviciului duminica, in Florida (sud-est), dar circumstantele mortii acestuia erau neclare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Atac sangeros in SUA: Doi politisti au fost asasinati de un barbat de 28 de ani. Crima ar avea legatura cu cazul Ferguson
Atac sangeros in SUA: Doi politisti au fost asasinati de un barbat de 28 de ani. Crima ar avea legatura cu cazul Ferguson

Doi politisti au fost impuscati mortal sambata dupa-amiaza la New York in masina lor, "asasinati" de un barbat in varsta de 28 de ani care ulterior s-a sinucis, a anuntat in cursul serii seful politiei din New York, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Operatiune de salvare FILMATA in SUA. Momentul in care un politist opreste un sinucigas de la moarte
Operatiune de salvare FILMATA in SUA. Momentul in care un politist opreste un sinucigas de la moarte

Un politist din Carolina de Sud a salvat viata unui barbat care voia sa se arunce pe un pod.

Povestea care a emotionat pe toata lumea. Cum a reactionat un politist care a prins o femeie ca fura mancare din magazin
Povestea care a emotionat pe toata lumea. Cum a reactionat un politist care a prins o femeie ca fura mancare din magazin

Un politist din statul american Alabama, William Stacy, a dat dovada de o compasiune iesita din comun, dupa ce a prins o bunica, Helen Johnson, in varsta de 47 de ani, ca a furat oua dintr-un supermarket.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.