Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

In interiorul mecanismului complex de finantare a “celei mai bogate organizatii teroriste din istorie”. Cum face bani ISIS

terorist la laptop

In 2014, ISIS a reusit sa adune doua miliarde de dolari, spun expertii. Aproape jumatate din bani vin din jefuirea bancilor, iar restul din taxe, petrol si cereri de rascumparare.

Puterea financiara a organizatiei teroriste este considerabila. Aceasta a lasat in urma modelul vechi folosit de Al-Quaeda, care se baza pe donatiile milionarilor din Golful Persic, si reuseste sa se autofinanteze.

ISIS subventioneaza productia de paine. Un soldat castiga intre 400 si 1200 de dolari pe luna, iar la aceasta suma se adauga 50 de dolari ajutor pentru sotie si cate 25 de dolari pentru fiecare copil. Statul Islamic nu angajeaza doar luptatori, ci si ingineri si tehnicieni cu experienta. Acestia sunt remunerati cu 1500 de dolari pe luna, conform unui raport al Natiunilor Unite.

“ISIS este cu siguranta cea mai potenta financiar organizatie terorista din istorie. Asta se datoreaza, in mare masura, abilitatii ei de a stapani teritoriile neguvernate.” a declarat Andreas Krieg de la King’s College London.

Taxe: aproximativ 360 de milioane de dolari

Mare parte din bani vin de la cei opt milioane de civili care locuiesc si muncesc in teritoriile ocupate de ISIS. Totul se taxeaza:

Taxa pe venit: 10%
Taxa pentru investitori: 10-15%
Taxa pe vanzari: 2%
Retragerea de numerar de la banci: 5%
Taxa pe medicamente: 10-35%

ISIS isi motiveaza decizia spunand ca aceste dari reprezinta “zakat”, o donatie religioasa facuta din milostenie, asemanatoare zeciuielii in credinta crestina, conform CNN.

Statu Islamic da cu o mana si ia cu doua. Fiecare copil care merge la scoala plateste o taxa lunara: 22 de dolari pentru ciclul primar, 43 de dolari pentru elevii mai mari si 65 de dolari pentru studenti.

Daca doresti sa intri in zonele ocupate, va trebui sa dai o spaga intre 200 si 1000 de dolari autoritatilor, iar crestinilor li se cere o taxa de protectie. Cei care vor sa paraseasca aria aflata sub ocupatie, pentru a-si vizita familia, vor plati 1000 de dolari, iar toate bunurile lor vor trece temporar in proprietatea statului, ca garantie.

Petrol: 500 de milioane de dolari

ISIS a pus stapanire pe numeroase zacaminte si rafinarii de petrol, dar nu are expertiza necesara pentru a le exploata la capacitate maxima.

In 2014, Statul Islamic producea 50 de mii de barili de petrol pe zi, ceea ce reprezinta mai putin de jumatate din potentialul zonei, si vindea intermediarilor la un pret de patru ori mai mic decat cel al pietei. Cu toate acestea, reusea sa adune 1,6 milioane de dolari zilnic, conform Natiunilor Unite. Pentru a eluda sanctiunile internationale, care nu ii permiteau organizatie teroriste sa vanda petrolul pe pietele curate, aceasta a apelat la caile folosite de Saddam Hussein inca din anii ’90.

Jefuirea bancilor: intre 500 de milioane si un milliard de dolari

Atunci cand ISIS cucereste noi teritorii, pune mana pe banci. “Important de precizat este ca aceste surse de venit nu sunt regenerabile” observa un reprezentant al Trezoreriei Statelor Unite.

Teroristii trateaza diferit bancile de stat, de cele private. Pentru a pastra o minima senzatie de normalitate, nu se ating de capitalul privat, dar nu se sfiesc sa impuna taxe pe depozite sau pentru retragerile de numerar.

Cand ISIS a pus stapanire pe orasul iarkian Mossul anul trecut, a luat 450 de milioane de dolari in aur si lichiditati de la o sucursala a Bancii Centrale.

Polite de rascumparare: intre 20 si 45 de milioane de dolari pe an

Jurnalistul American James Foley a fost rapit in 2012, iar ISIS a cerut o rascumparare de 132 de milioane de dolari. A vrut si 200 de milioane pentru doua ostatice japoneze. Niciuna dintre tari nu a platit, iar prizonierii au fost omorati.

Majoritatea tarilor se supun unei rezolutii ONU care presupune sa nu finanteze, sub nicio forma, organizatiile teroriste in acest fel. Dar exista si state, precum Franta, Italia si Spania, care platesc.

Grosul finantarilor nu vine din spatiul eurpean, ci de la populatia Yazidi si crestinii din zona. ISIS a rapit sute de oameni, cerandu-le peste noapte sume intre 1700 si 3000 de dolari, conform AFP.
 

 

Sursa: CNN, Data publicarii: 30 Ianuarie 2016
Citeste mai multe despre: ISIS, finantare, ONU, 2 miliarde de dolari,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed