Igor Dodon vrea sa inlocuiasca manualele de "Istorie a romanilor" cu "Istoria Moldovei". Reactia istoricilor moldoveni

Ultimul update: Joi 23 Martie 2017 00:09
Data publicarii: Luni 20 Martie 2017 14:32
Categorie: Internaţional
Igor Dodon

 Initiativa Presedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de a rescrie istoria este aspru combatuta de un grup de istorici si profesori basarabeni.

 Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut Guvernului Republicii Moldova sa inlocuiasca manualele de istorie din scoli. Initiativa lui Dodon presupune ca denumirea actuala a "Istorie Romanilor" sa fie inlocuita cu "Istoria Moldovei", ceea ce ii atrage critici din partea unui grup de istorici si profesori care o considera "o aberatie si un joc politic in scopul dezmembrarii maselor", relateaza Unimedia.

Dodon isi justifica actiunea printr-o scrisoare adresat prim-ministrului, Pavel Filip, prin care ii cere introducerea disciplinei "Istoria Moldovei" in curricula scolara. In aceasta scrisoare, Dodon afirma ca studierea Istoriei Romanilor ii impiedica pe basarabeni sa isi cunoasca propriul trecut si este un afront adus independentei si suveranitatii Republicii Moldova.

"In cei 25 de ani de existenta a Republicii Moldova ca stat independent, noua, cetatenilor acestei tari, ni se impune o conceptie ce nu recunoaste poporul moldovenesc si statalitatea lui", a formulat Dodon in scrisoarea adresata Prim-ministrului Pavel Filip.

In acelasi document, Presedintele Dodon afirma ca introducerea disciplinei “Istoria Moldovei” este absolut necesara in ceea ce priveste consolidarea statalitatii Republicii Moldova, iar disciplina “Istoria Romanilor” "pastreaza in societate starea de tensiune si de incertitudine privind viitorul statului moldovenesc", a mai notat Igor Dodon in documentul oficial.

Iurie Cristea, directorului Liceului Academiei de Stiinte a Moldovei, afirma ca prin introducerea acestei noi discipline, elevilor le este limitata pespectiva de cunoastere: "Prin incercarea de a introduce aceasta materie noi ingustam un areal de profunzime, de cercetare si de studiu care este mult mai ingust decat ceea ce ar insemna „Istoria Romanilor”, o istorie a spatiului romanesc", a declarat directorul liceului pentru MoldNova.eu.

Specialistii condamna initiativa lui Dodon, sustinand ca o astfel de reforma nu intra in competenta presedintelui: "Problema respectiva ar trebui sa se ocupe institutiile responsabile de curriculum scolar, manuale si studii. In opinia mea, dar si cea a cadrelor didactice, inclusiv si a profesorilor de istorie este una unanima – trebuie studiata „Istoria Romanilor", a declarat Boris Volosatîi, directorul Liceului Teoretic "Gheorge Asachi" pentru Unimedia.

Igor Dodon Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Unimedia

Dodon, dupa intrevederea cu Tusk: Am propus negocieri trilaterale UE, Republica Moldova, Federatia Rusa

Dodon, dupa intrevederea cu Tusk: Am propus negocieri trilaterale UE, Republica Moldova, Federatia Rusa

atentat Barcelona

De la Nisa la Barcelona: un an de atacuri teroriste cu vehicule

Suspectul Driss Oukabir s-ar fi predat la Poliție. Declarația bulversantă făcută

Iohannis ”condamnă ferm” atacul din Barcelona. Reacția liderilor lumii

atentat Barcelona

Mărturia unui român după atentat: ”Fugeam urlând. Ne-au închis în mall”

Portugalia, devastată de incendii. Zeci de oameni au murit

Strategul șef al lui Trump: SUA sunt în război economic cu China