Grecii spera ca Alexis Tsipras le va reda demnitatea: "Suntem un popor foarte mandru, dar odata cu criza am fost umiliti"

Grecia

"Recapatarea demnitatii" Greciei in fata creditorilor internationali care-i dicteaza politica de 4 ani a fost una dintre marile teme de campanie ale lui Alexis Tsipras, care a gasit un ecou puternic in randul populatiei coplesite de consecintele crizei.

"Grecia pune capat celor cinci ani de umilire si suferinte, pentru a inainta cu optimism, speranta, demnitate si hotarare intr-o Europa care se schimba", le spunea Tsipras, duminica seara, sustinatorilor sai dezlantuiti.

Primul sau gest in calitate de premier, luni, a fost sa depuna o jerba de trandafiri la memorialul rezistentei elene, un gest cu o incarcatura simbolica extrem de puternica. In apropiere de zidul executatilor, dedicat memoriei celor 200 de comunisti din rezistenta greaca asasinati de nazisti in 1944, multimea s-a inghesuit sa-l salute pe noul lider si sa-i ureze "putere si curaj".

"Ieri, la fel ca azi, poporul grec rezista ingerintelor straine", declara Kostas Gavrilakis, un pensionar care locuieste in zona. "Ceea ce simt este sentimentul de umilire a oamenilor, nevoia de demnitate, de dreptate, de regasire a unei identitati. Nu poti umili oamenii atat timp. Pana la urma ei reactioneaza", a declarat pentru AFP Nikos Xydakis, un reprezentant al Syriza, in timpul campaniei "Nu suntem o colonie. Ne vom regasi libertatea si demnitatea!", declara luni, in fata zidului, Maria, in varsta de 46 de ani, care a venit la eveniment impreuna cu copiii.

Tsipras doreste intr-adevar sa se sprijine - pentru a usura datoria tarii - pe acest precedent istoric, care nu este deloc trivial in Germania, o tara transformata in "oaia neagra" in Grecia, din cauza lectiilor despre austeritate. In 1941, regimul nazist a impus Bancii centrale elene sa-i acorde un imprumut in valoare de 476 de milioane de marci ale Reichului, cu titlul de contributie la efortul de razboi. In cadrul Acordurilor de la Londra, in 1953, s-a decis ca acest "imprumut" sa nu fie rambursat, pentru a nu slabi Germania. Se punea problema, la vremea respectiva, sa nu se repete erorile Tratatului de la Versailles (1919), care a penalizat dur Germania si populatia sa dupa Primul Razboi Mondial, pregatind terenul pentru nazism. "De ce sa nu se acorde Greciei aceeasi clementa ca Germaniei?", exclama Maria.

Citește și
Alexis Tsipras
Problemele Greciei NU au disparut odata cu alegerile. Liderii Europei l-au anuntat pe noul premier ca nu vor sterge datoriile
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Un inginer, Georges, in varsta de 59 de ani, care a adus un aparat de fotografiat cu el, a venit in mod specia pentru a-l vedea pe Alexis Tsipras. "Suntem un popor foarte mandru, dar odata cu criza am fost umiliti. Noul nostru premier ne va reda demnitatea si nu se va inclina in fata creditorilor", afirma el. "Daca omul nu mai are demnitate, nu mai are nimic!", afirma Eleni, in varsta de 41 de ani, de langa el. "Tot ceea ce cerem noi este sa straim ca niste cetateni europeni. Acum, cand te duci la un spital public in Grecia, ai impresia ca esti intr-o tara aflata in razboi. Rambursarea datoriei nu justifica supunerea poporului grec la atat de multe suferinte", adauga aceasta avocata, inclestandu-si pumnii.

Syriza (stanga radicala) a obtinut 149 din cele 300 de mandate in Parlament si este primul partid care ajunge la putere dupa ce a contestat in mod deschis politicile de austeritate promovate de catre Germania. Formatiunea s-a aliat cu un partid de dreapta, Grecii Independenti, dar care-i impartaseste pozitia.

Tsipras intentioneaza sa lupte, de asemenea, impotriva "crizei umanitare". in Grecia, 30% din populatie nu mai are asigurari sociale, iar 25% dintre locuitorii tarii sunt someri.

Comisarul european Moscovici exclude orice "ruptura" cu Grecia

Comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, francezul Pierre Moscovici, exclude orice "ruptura" intre Comisia Europeana (CE) si noile autoritati din Grecia, intr-un interviu acordat miercuri cotidianului Le Parisien/Aujourd'hui en France. "Comisia ajuta si vrea sa continue sa ajute Grecia. Nu se pune problema ca, din acest punct de vedere, sa existe o ruptura", subliniaza Moscovici.

"Programul de ajutorare a Greciei a fost prelungit cu doua luni. Este necesara o examinare. Vom vedea, impreuna cu Guvernul grec in ce conditii vom putea sa procedam la aceasta examinare, pornind de la ideea de a ramane in continuare alaturi de Grecia", afirma fostul ministru socialist al presedintelui François Hollande. Comisarul da totodata asigurari ca "CE si UE sunt dispuse la schimbari mai putin agresive decat in trecut, la forme de cooperare mai suple" cu Atena.

"Ceea ce vrem si unii si ceilalti este o Grecie care se redreseaza, care creeaza crestere (economica) si locuri de munca, care reduce inegalitatile, care sa poata sa faca fata problemei datoriei sale si care ramane in zona euro", a rezumat el.

Noul premier grec Alexis Tsipras, liderul partidului stangii radicale Syriza, victorios in alegerile legislative anticipate de duminica, reclama o restructurare a datoriei grecesti, care atinge 175% din PIB. Presedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, urmeaza sa efectueze joi o vizita la Atena, prima a unui reprezentant european dupa alegerile de duminica.

Guvernul Tsipras, deranjat de intentia UE de a impune noi sanctiuni Rusiei

Premierul grec Alexis Tsipras i s-a plans marti sefei diplomatiei Uniunii Europene Federica Mogherini ca Guvernul sau nu a fost consultat inainte ca UE sa anunte impunerea unor posibile noi sanctiuni Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, a anuntat Cabinetul acestuia. "Declaratia sefilor de stat si de guverne a UE publicata astazi (marti) a fost difuzata ocolind procedura normala vizand sa garanteze consensul statelor membre si fara consimtamantul Greciei", afirma intr-un comunicat Cabinetul lui Tsipras, instalat luni la conducerea Guvernului grec, dupa victoria pe care a obtinut-o luni in alegerile legislative anticipate.

Aceasta declaratie "nu are asentimentul Greciei", se arata in comunicat. Tsipras i-a transmis "nemultumirea" Atenei lui Mogherini intr-o convorbire telefonica. Reprezentanta UE in Grecia a fost, de asemenea, informata. O sursa europeana a dat asigurari pentru AFP, conform Mediafax, ca "procedura a fost respectata si ca toate tarile au fost consultate". Procedura respectiva nu este scrisa, ca in cazul actelor legale si cu caracter constrangator, ci are la baza principiul "cine nu spune nimic, consimte".

Initiativa europeana cu privire la Rusia a intervenit in plina tranzitie in plina tranzitie intre Guvernul lui Antonis Samaras si noul Guvern condus de catre liderul Syriza (stanga radicala), care a depus juramantul marti. Pozitia pe care o va adopta Guvernul Syriza fata de Moscova reprezinta o sursa de ingrijorare, in contextul in care partidul este criticat din cauza unei simpatii fata de rusi. in primavara lui 2014, in perioada de varf a crizei ucrainene, Tsipras a fost la Moscova, unde a fost primit de catre membri ai Guvernului.

Ambasadorul Rusiei la Atena a fost primul, inca de luni, care a recunoscut invingatorul alegerilor legislative. Tsipras l-a primit marti pe ambasadorul Chinei.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Noul ministru de finante grec, un specialist in economia jocurilor online.
Noul ministru de finante grec, un specialist in economia jocurilor online. "De vina pentru criza este fabulistul Esop"

 Desi multi nu au au incredere in capacitatea Syriza de a gestiona economia Greciei, noul ministrul de Finante de la Atena este un expert de renume mondial, cu o viziune neortodoxa asupra crizei.

Problemele Greciei NU au disparut odata cu alegerile. Liderii Europei l-au anuntat pe noul premier ca nu vor sterge datoriile
Problemele Greciei NU au disparut odata cu alegerile. Liderii Europei l-au anuntat pe noul premier ca nu vor sterge datoriile

Problemele Greciei nu au disparut odata cu alegerile, iar europenii nu au de gand sa cedeze in fata cererilor noului guvern.

Alexis Tsipras este noul premier al Greciei:
Alexis Tsipras este noul premier al Greciei: "Voi sluji intotdeauna poporul elen". Ce i-au transmis liderii europeni

Partidul radical de stanga Syriza, care a castigat alegerile parlamentare de duminica din Grecia, si formatiunea de dreapta Grecii Independenti au ajuns la un acord, luni, pentru a guverna impreuna.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.