Grecia a primit ultimatum din partea UE. "Functionarea Schengen e in mare pericol si trebuie actionat intr-o maniera urgenta"

Ultimul update: Luni 15 Februarie 2016 07:07
Data publicarii: Vineri 12 Februarie 2016 17:55
Categorie: Internaţional
Grecia, Uniunea Europeana, Schengen

 Uniunea Europeana (UE) a acordat vineri un termen de trei luni Greciei pentru a-si corecta 'gravele deficiente' in gestionarea afluxului de migranti la frontiera sa maritima cu Turcia.

 Situatia pune, in opinia Bruxellesului, in pericol functionarea spatiului Schengen, a anuntat o sursa europeana, citata de AFP si Reuters, transmite Agerpres.

Pe baza propunerii Comisiei Europene, decizia a fost adoptata de catre Consiliul UE intr-o reuniune a ministrilor de finante din statele membre. Grecia a votat contra, iar Ciprul s-a abtinut de la vot.

Daca cele 50 de recomandari prezentate de executivul comunitar nu sunt aplicate suficient, se deschide calea pentru aplicarea articolului 26 al codului Schengen, prin care Comisia Europeana poate propune, in termen de trei luni, reintroducerea controalelor la frontierele interne din spatiul Schengen pentru o perioada de sase luni ce poate fi prelungita de cel mult trei ori, durata maxima totala fiind de doi ani.

Oficiali europeni sustin ca decizia de vineri nu are ca scop izolarea sau stigmatizarea Greciei, ci mai degraba garantarea faptului ca masura de control frontalier oriunde in UE, inclusiv la granita dintre Germania si Austria, poate ramane in vigoare fara a incalca legea de indata ce derogarile bazate pe alte sectiuni ale codului Schengen expira.

Grecii, din nou in greva generala, dupa ce creditorii le-au plafonat pensiile la 2.300 de euro. Ce prevede noua reforma

'Afluxul masiv (de migranti) este de natura sa puna controlul frontierei exterioare al oricarui stat membru sub presiune extrema. Functionarea generala a spatiului Schengen este in mare pericol si trebuie actionat intr-o maniera urgenta', se mentioneaza intr-un document al Consiliului UE, citat de AFP.

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) a anuntat, marti, ca numarul imigrantilor si refugiatilor ajunsi in Europa pe mare in primele sase saptamani ale anului este de zece ori mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut.

Numarul sosirilor a depasit 76.000, iar numarul deceselor pe rutele din Mediterana a fost de 409, fata de 69 in primele sase saptamani din 2015, conform OIM. Aceasta a adaugat ca nu se asteapta o scadere a numarului de sosiri in Europa si estimeaza ca in martie Grecia va ajunge la cifra de un milion de imigranti si refugiati ajunsi pe teritoriul sau de la inceperea crizei.

In acest an, 70.365 de imigranti si refugiati au ajuns pe mare in Grecia, iar alti 5.898 - in Italia, conform OIM. Un numar de 319 de persoane au murit incercand sa traverseze estul Mediteranei intre Turcia si Grecia, iar alti 90 pe ruta dintre nordul Africii si Italia.

Grecia, Uniunea Europeana, Schengen Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Un nou val de migranti se indreapta spre Europa. Numarul urias de persoane care au traversat marea in prima luna a lui 2016

Un nou val de migranti se indreapta spre Europa. Numarul urias de persoane care au traversat marea in prima luna a lui 2016

Grecii, din nou in greva generala, dupa ce creditorii le-au plafonat pensiile la 2.300 de euro. Ce prevede noua reforma

Grecii, din nou in greva generala, dupa ce creditorii le-au plafonat pensiile la 2.300 de euro. Ce prevede noua reforma

Politia greaca a arestat doi jihadisti care foloseau pasapoarte suedeze. Ce ascundeau in bagaje islamistii

Politia greaca a arestat doi jihadisti care foloseau pasapoarte suedeze. Ce ascundeau in bagaje islamistii

Ben Bradley in Parlament

Un parlamentar englez vrea sterilizarea persoanelor care cer ajutoare sociale

Diamant de 910 carate, găsit într-o mină din Lesotho

Un parlamentar britanic a adormit în timpul unei dezbateri legată de Brexit

Oficial SUA: Armata se pregăteşte "foarte serios" de un război cu Coreea de Nord

Metrourile din Paris nu opresc în anumite stații. Care este motivul

Sute de germani au stat la coadă pentru a cumpăra pantofi sport în ediție limitată

meteorit SUA

Un meteorit s-a prăbuşit în SUA, lângă Detroit provocând un cutremur

Temperaturi de până la minus 65 de grade, în Siberia. 2 șoferi au murit

Fost agent CIA, arestat pentru că ţinea liste de spioni în casă, pe agende

Adidas a lansat pantofii care îţi oferă gratuitate timp de un an pe sistemul public de transport din Berlin

Coreea de Nord: Washingtonul cheamă la sporirea presiunii asupra Phenianului în ciuda acalmiei

Calvarul a 13 frați ținuți captivi de părinţi în ”Casa Ororilor”. Legaţi cu lanţuri de paturi