Grecia a primit ultimatum din partea UE. "Functionarea Schengen e in mare pericol si trebuie actionat intr-o maniera urgenta"

Ultimul update: Luni 15 Februarie 2016 07:07
Data publicarii: Vineri 12 Februarie 2016 17:55
Categorie: Internaţional
Grecia, Uniunea Europeana, Schengen

 Uniunea Europeana (UE) a acordat vineri un termen de trei luni Greciei pentru a-si corecta 'gravele deficiente' in gestionarea afluxului de migranti la frontiera sa maritima cu Turcia.

 Situatia pune, in opinia Bruxellesului, in pericol functionarea spatiului Schengen, a anuntat o sursa europeana, citata de AFP si Reuters, transmite Agerpres.

Pe baza propunerii Comisiei Europene, decizia a fost adoptata de catre Consiliul UE intr-o reuniune a ministrilor de finante din statele membre. Grecia a votat contra, iar Ciprul s-a abtinut de la vot.

Daca cele 50 de recomandari prezentate de executivul comunitar nu sunt aplicate suficient, se deschide calea pentru aplicarea articolului 26 al codului Schengen, prin care Comisia Europeana poate propune, in termen de trei luni, reintroducerea controalelor la frontierele interne din spatiul Schengen pentru o perioada de sase luni ce poate fi prelungita de cel mult trei ori, durata maxima totala fiind de doi ani.

Oficiali europeni sustin ca decizia de vineri nu are ca scop izolarea sau stigmatizarea Greciei, ci mai degraba garantarea faptului ca masura de control frontalier oriunde in UE, inclusiv la granita dintre Germania si Austria, poate ramane in vigoare fara a incalca legea de indata ce derogarile bazate pe alte sectiuni ale codului Schengen expira.

'Afluxul masiv (de migranti) este de natura sa puna controlul frontierei exterioare al oricarui stat membru sub presiune extrema. Functionarea generala a spatiului Schengen este in mare pericol si trebuie actionat intr-o maniera urgenta', se mentioneaza intr-un document al Consiliului UE, citat de AFP.

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) a anuntat, marti, ca numarul imigrantilor si refugiatilor ajunsi in Europa pe mare in primele sase saptamani ale anului este de zece ori mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut.

Numarul sosirilor a depasit 76.000, iar numarul deceselor pe rutele din Mediterana a fost de 409, fata de 69 in primele sase saptamani din 2015, conform OIM. Aceasta a adaugat ca nu se asteapta o scadere a numarului de sosiri in Europa si estimeaza ca in martie Grecia va ajunge la cifra de un milion de imigranti si refugiati ajunsi pe teritoriul sau de la inceperea crizei.

In acest an, 70.365 de imigranti si refugiati au ajuns pe mare in Grecia, iar alti 5.898 - in Italia, conform OIM. Un numar de 319 de persoane au murit incercand sa traverseze estul Mediteranei intre Turcia si Grecia, iar alti 90 pe ruta dintre nordul Africii si Italia.

Grecia, Uniunea Europeana, Schengen Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Un nou val de migranti se indreapta spre Europa. Numarul urias de persoane care au traversat marea in prima luna a lui 2016

Un nou val de migranti se indreapta spre Europa. Numarul urias de persoane care au traversat marea in prima luna a lui 2016

atac Kabul

Atac în Kabul asupra unui convoi NATO. Sunt cel puţin 5 răniţi

Alegeri parţiale pentru Senatul Franţei, la care candidează şi o tânără romă din România

Atac cu acid în Londra. Adolescent de 15 ani, reținut

Alegeri în Germania. Angela Merkel ar putea avea nevoie de aliaţi

Mexic, lovit de un nou cutremur, cu magnitudinea de 6,2

Frida, labradorul care a devenit simbol al speranței după cutremurul din Mexic

Vulcanul Mount Agung, Bali

Alertă în Bali. Vulcanul Mount Agung ar putea erupe în orice moment

Marile puteri mondiale cer reformarea structurii Consiliului de Securitate

China impune noi sancţiuni Coreei de Nord. Benzina a ajuns la 2 dolari litrul în Phenian

Kurzii nu renunță la referendum. Erdogan: „Amenință securitatea regiunii”

Iranul a testat cu succes o rachetă balistică

Un baraj din Puerto Rico s-a rupt după uragan. Locuitorii sunt evacuaţi. VIDEO