Gestul sfidator facut de ucraineanca Nadia Savchenko in fata instantei ruse. Controversele legate de procesul femeii-pilot

Ultimul update: Duminica 13 Martie 2016 07:20
Data publicarii: Joi 10 Martie 2016 08:26
Categorie: Internaţional

Pilotul de elicopter ucrainean Nadia Savchenko, judecat in Rusia pentru moartea a doi jurnalisti rusi, a sfidat instanta. La finalul procesului, le-a aratat judecatorilor un gest obscen cat se poate de explicit.

Ofiterul ucrainean a repetat ca este nevinovata si a spus ca va continua greva foamei si a setei.

Instanta a anuntat ca verdictul va fi dat in 21 sau 22 martie, dar ultima zi a procesului a fost sub semnul agitatiei. Mai multe persoane, inclusiv acuzata, au intonat imnul ucrainean. Pilotul de elicopter, in varsta de 34 de ani, devenita eroina nationala in Ucraina, a spus ca este nevinovata, asa cum a sustinut pe parcursul intregului proces. Si nu a ezistat sa ii sfideze pe magistrati.

Ea a fost in greva foamei timp de 80 de zile si a recurs la acest gest dupa ce a fost inchisa. A renuntat la protest in martie 2015. Dar, de cateva zile, l-a reluat. Ba mai mult, acum refuza sa bea apa.

Nadia Savchenko: "Va fi un "Maidan" si in Rusia. Putin nu va putea sa se mentina la putere pe valuri de sange. E impotriva naturii, a poporului, a lui Dumnezeu..."

Mama si sora Nadiei au fost prezente in sala de judecata. Unul dintre avocatii acuzatei spune ca tribunalul le-a refuzat dreptul de a o vizita in celula.

Nadia Savcenko, care a luptat ca voluntar impotriva rebelilor prorusi din estul Ucrainei, a fost arestata in iulie 2014. Pe teritoriul Rusiei, sustine Moscova. Ea insa acuza rebelii ca au capturat-o pe teritoriul ucrainean si au predat-o autoritatilor ruse.

Parchetul rus a cerut o pedeapsa de 23 de ani de inchisoare. Femeia pilot este judecata de luni bune intr-un orasel din Rusia, situat la cativa kilometri de frontiera ucraineana. Potrivit acuzarii, Nadia Savtchenko ar fi transmis armatei ucrainene pozitiile a doi jurnalisti rusi, ucisi de un tir de mortier in estul Ucrainei, in vara lui 2014.

Kievul a propus un schimb de prizonieri pentru eliberarea Nadiei. Iar cinci tari ale Uniunii Europene, printre care si Romania, solicita Bruxelles-ului sa sanctioneze responsabilii rusi implicati in procesul pilotului de elicopter.

Bild: Rusia pregateste cele mai mari teste cu rachete NUCLEARE din ultimii 25 de ani

Bild: Rusia pregateste cele mai mari teste cu rachete NUCLEARE din ultimii 25 de ani

Julian Alessandro Cadman

A fost găsit băiatul de 7 ani, dispărut după atentatul din Barcelona

Cine este atacatorul din Finlanda, un marocan care a atacat doar femei

Doi tineri au murit şi 40 au fost răniţi, după ce o furtună puternică a răsturnat un cort în Austria

barcelona

Profilul suspecţilor implicați în atacurile din Spania. Antecedentele penale

Eclipsă totală de soare peste 3 zile în Statele Unite

Măsuri speciale la Boston, unde va avea loc o manifestaţie în favoarea dreptului la liberă exprimare