Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Gestul sfidator facut de ucraineanca Nadia Savchenko in fata instantei ruse. Controversele legate de procesul femeii-pilot

Embed:

Pilotul de elicopter ucrainean Nadia Savchenko, judecat in Rusia pentru moartea a doi jurnalisti rusi, a sfidat instanta. La finalul procesului, le-a aratat judecatorilor un gest obscen cat se poate de explicit.

Ofiterul ucrainean a repetat ca este nevinovata si a spus ca va continua greva foamei si a setei.

Instanta a anuntat ca verdictul va fi dat in 21 sau 22 martie, dar ultima zi a procesului a fost sub semnul agitatiei. Mai multe persoane, inclusiv acuzata, au intonat imnul ucrainean. Pilotul de elicopter, in varsta de 34 de ani, devenita eroina nationala in Ucraina, a spus ca este nevinovata, asa cum a sustinut pe parcursul intregului proces. Si nu a ezistat sa ii sfideze pe magistrati.

Ea a fost in greva foamei timp de 80 de zile si a recurs la acest gest dupa ce a fost inchisa. A renuntat la protest in martie 2015. Dar, de cateva zile, l-a reluat. Ba mai mult, acum refuza sa bea apa.

Nadia Savchenko: "Va fi un "Maidan" si in Rusia. Putin nu va putea sa se mentina la putere pe valuri de sange. E impotriva naturii, a poporului, a lui Dumnezeu..."

Mama si sora Nadiei au fost prezente in sala de judecata. Unul dintre avocatii acuzatei spune ca tribunalul le-a refuzat dreptul de a o vizita in celula.

Nadia Savcenko, care a luptat ca voluntar impotriva rebelilor prorusi din estul Ucrainei, a fost arestata in iulie 2014. Pe teritoriul Rusiei, sustine Moscova. Ea insa acuza rebelii ca au capturat-o pe teritoriul ucrainean si au predat-o autoritatilor ruse.

Parchetul rus a cerut o pedeapsa de 23 de ani de inchisoare. Femeia pilot este judecata de luni bune intr-un orasel din Rusia, situat la cativa kilometri de frontiera ucraineana. Potrivit acuzarii, Nadia Savtchenko ar fi transmis armatei ucrainene pozitiile a doi jurnalisti rusi, ucisi de un tir de mortier in estul Ucrainei, in vara lui 2014.

Kievul a propus un schimb de prizonieri pentru eliberarea Nadiei. Iar cinci tari ale Uniunii Europene, printre care si Romania, solicita Bruxelles-ului sa sanctioneze responsabilii rusi implicati in procesul pilotului de elicopter.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 10 Martie 2016
Citeste mai multe despre: Nadia Savchenko, pilot, ucraina, rusia, proces,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed