"Geronimo a fost omorat!" Mesajul codat primit de Obama de la luptatori

×
Codul embed a fost copiat

"Geronimo a fost omorat!" In acest limbaj codat luptatorii americanii i-au transmis in timp real presedintelui Barack Obama ca bin Laden a fost ucis.

Practic, oricat ar parea de dur, presedintele Statelor Unite si alti inalti demnitari au asistat in direct la executie, ca sa fie siguri ca teroristul pe care l-au vanat fara succes zece ani a devenit istorie.

Faceti cunostinta cu Echipa Seal 6. Ei sunt eroii care l-au ucis pe Osama

Operatiunea botezata "Geronimo", filmata de camerele video de pe castile luptatorilor americani, a fost urmarita, minut cu minut, de presedintele Obama si de colaboratorii sai apropiati in asa numita "sala de criza" de la Casa Alba, dotata cu sisteme sofisticate de comunicatii prin satelit.

"Au fost momente foarte tensionate, multi oameni isi tineau respiratia. Toata lumea tacea", a declarat John Brennan, consilier pentru terorism Casa Alba.

Citește și
Osama bin Laden
Osama bin Laden, printre sfintii dintr-o biserica din Timisoara
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

La un moment dat, imaginile erau atat de cumplite, incat secretarul de stat Hillary Clinton aproape ca
si-a acoperit fata cu mainile, de spaima.

La ordinul presedintelui doua comandouri a cate sase luptatori din SEAL, elita fortelor speciale americane, s-au imbarcat in patru elicoptere Blackhawk si Apachee si au decolat, duminica, de la o baza militara din Afganistan.

FOTOGRAFII INCREDIBILE. Obama a vazut in direct uciderea lui bin Laden

Ajunsi la Abbottabad, acestia au intrat in fortareata in care se ascundea bin Laden. In fata lor aveau mai multe cladiri inconjurate de un zid de peste sase metri inaltime, acoperit cu sarma ghimpata. Toate aveau ferestre opace, dotate cu sisteme sofisticate de alarma.

"Militarii aveau planuri detaliate ale obiectivului, dar nu stiau ce arme sunt la sol, ce forte, daca sistemul e minat sau daca ar fi putut fi pus in legatura cu sisteme explozive, iar la atac sa sara in aer tot obiectivul", a declarat Decebal Ilina, expert in securitate.

Desi luati prin surprindere, oamenii lui bin Laden au aruncat cu grenade inspre elicoptere, asa ca soldatii americani i-au lichidat.

"Osama bin Laden s-a luptat cu trupele care au invadat cladirea. Deocamdata, nu stiu daca a si reusit sa traga vreun foc", a precizat John Brennan, consilier pentru terorism Casa Alba.

In schimb, ne spune Casa Alba, americanii l-au impuscat in cap si in piept pe liderul al-Qaida. Au fost ucisi, de asemenea, unul din fiii sai si cea mai tanara dintre neveste. Alte doua sotii si sase dintre copiii lui bin Laden sunt acum in custodia fortelor pakistaneze.

Cine este acum teroristul nr. 1, dupa moartea lui Osama? Vezi lista FBI

"Il avem pe bin Laden ascunzandu-se in spatele unor femei pe care le-a folosit drept scuturi", a mai spus John Brennan, consilier pentru terorism Casa Alba.

Ulterior, Casa Alba a recunoscut ca cei care au participat la operatiune nu confirma ipoteza "scuturilor umane".

Punctul critic a fost atins in momentul in care americanii si-au dat seama ca a cedat motorul unuia dintre cele patru elicoptere. Au aruncat aparatul in aer si au plecat cu cele ramase, ducand cu ei si trupul fara viata al lui bin Laden pana in Afganistan, unde s-au prelevat probe ADN.

Apoi, a fost transportat pe portavionul Carl Vinson, aflat in largul tarmurilor pakistaneze. Cadavrul a fost fotografiat si filmat in momentul scufundarii in nordul Marii Arabiei, dupa ce a fost infasurat intr-o panza alba si bagat intr-un sac incarcat cu bolovani.

Oficiali americani sustin ca vor face publica inregistrarea video. In privinta fotografiilor cu Osama mort, Casa Alba inca ezita.

ABC: bin Laden are o rana adanca langa ochiul stang. I se vede creierul

"Cineva care a vazut fotografiile cadavrului mi-a marturisit ca sunt ingrozitoare. Il vedem pe bin Laden impuscat deasupra ochiului stang, se pot vedea bucati din creier, mult sange", a povestit un corespondent ABC NEWS.

Un oficial american a declarat pentru CNN ca exista trei seturi de fotografii. Sunt poze cu trupul neinsufletit al lui Osama transportat, altele cu inmormantare liderului al-Qaida in mare, dar si poze cu atacul propriu-zis.

Sursa a explicat ca fotografia care demonstreaza clar ca bin Laden a fost ucis este si cea mai socanta, tocmai din cauza ranii adanci de pe fata. Autoritatile nu cred ca o astfel de imagine ar trebui facuta publica, dar, in acelasi timp, ea ar inlatura orice suspiciune legata de moartea lui Osama.

Expertii criminalisti spun ca tehnicile biometrice de recunoasatere faciala si, mai ales, testele ADN confirma "99,9%" ca cel ucis este, intr-adevar, Osama bin Laden.

Operatiunea, care a durat fix 40 de minute, a impresionat pe toata lumea, incepand cu Barack Obama.

Cine sunt trupele SEAL?

"Este o unitate de sine statatoare, care poate fi desfasurata oriunde in lume. Literalmente, ce au de facut este sa tabaceasca funduri", spune Richard Mansinko, fondator SEAL.

Dupa cum le spune si numele, trupele SEAL pot lupta pe apa, in aer sau la sol. Un militar foarte bine antrenat are nevoie de doi ani ca sa ajunga in aceste unitati.

Trupele speciale au gasit in vila lui bin Laden si documente care ar putea sa dezvaluie locul unde se ascunde Ayman al-Zawahiri, devenit acum numarul 1 in al-Qaida si cel mai cautat terorist de pe glob.

 Cititi si:

CBS: tortura detinutilor in puscariile CIA din Romania l-a omorat pe Osama

Cele mai decoltate. Spatele lui Renee, piciorul lui Gwyneth, dosul lui RiRi

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Intrebarea de pe buzele tuturor: Cine e in poza de pe masa lui Obama?
Intrebarea de pe buzele tuturor: Cine e in poza de pe masa lui Obama?

Fotografia cu presedintele Barack Obama, vicepresedintele Joe Biden, secretarul apararii Robert Gates si secretarul de stat Hillary Clinton urmarind operatiunile militare care au dus la uciderea lui bin Laden a facut inconjurul planetei.

Osama bin Laden, printre sfintii dintr-o biserica din Timisoara
Osama bin Laden, printre sfintii dintr-o biserica din Timisoara

Infatisarea raului, in zilele noastre nu mai are coarne si ochii de foc, ci arata ca bin Laden, in timp ce se indrepta amenintator spre turnurile gemene. Aceasta imagine apare chiar intr-o biserica din Timisoara, printre icoanele sfintilor.

Faceti cunostinta cu Echipa Seal 6. Ei sunt eroii care l-au ucis pe Osama
Faceti cunostinta cu Echipa Seal 6. Ei sunt eroii care l-au ucis pe Osama

Echipa care l-a ucis pe Osama bin Laden face parte din fortele speciale americane si este alcatuita din barbati foarte bine antrenati, care in ochii americanilor sunt de acum adevarati eroi nationali.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.