Generalul-maior Adnan Sillu, dezertor: Arsenalul de arme chimice al Siriei este foarte mare

Ultimul update: Vineri 21 Decembrie 2012 06:58
Data publicarii: Marti 18 Decembrie 2012 10:43
Categorie: Internaţional
masca de gaze

Generalul-maior Adnan Sillu, care a dezertat din armata Siriei anul aceasta, a fost unul dintre oamenii care a avut acces la informatii de nivel inalt despre armele chimice ale lui Bashar al-Assad.

El a declarat pentru postul Al Arabiya ca regimul sirian se afla in posesia unui arsenal mare de arme chimice, care se potriveste perfect cu arsenalul nuclear al Israelului. Fostul oficial militar a povestit postului TV unde se afla aceste arme chimice, in diferite orase situate de-a lungul tarii, indicand anumite baze in Homs, dar si in centrul de cercetari stiintifice din Aleppo.

"Arsenalul armelor chimice ale Siriei a atins nivelul nuclear al Israelului" a spus el in interviu, in conditiile in care se spune ca Israelul este una dintre cele mai mari puteri nucleare ale lumii. Sillu, care a condus cursurile de antrenamente pentru folosirea armelor chimice, a declarat in luna iunie ca principalele baze unde sunt depozitate gaze si agenti chimici sunt pazite de mii de soldati sirieni, insa acestia ar putea fi usor invinsi.

"Probabil ca oricine din Armata de Eliberare a Siriei sau din vreun grup extremist ar putea prelua controlul acolo", a spus fostul general-maior.

Recent, trupele ONU pentru mentinerea pacii din Platoul Golan au anuntat ca sunt pregatite sa intervina, in eventualitatea folosirii de catre regimul sirian a armelor chimice impotriva rebelilor. Intre timp, ambasadorul ONU, Bashar Jaafari, le-a spus liderilor Natiunilor Unite intr-o scrisoare ca luptatorii din opozitia siriana ar putea folosi arme chimice inclusiv impotriva civililor, ca sa dea vina, ulterior, pe oamenii lui Bashar al-Assad.

Siria se confrunta, de 21 de luni, cu revolte reprimate violent si confruntari armate intre fortele opozitiei si serviciile de securitate. Bilantul victimelor depaseste 42.000 de morti, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

masca de gaze Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Al Arabiya

Secretarul general al ONU:

Secretarul general al ONU: "Al-Assad trebuie adus in fata justitiei daca a recurs la arme chimice"

jihadisti langa Alep, in Siria

ISIS amenință un nou stat din UE: ”Este următorul obiectiv”. Mesajul publicat sâmbătă

Tren deraiat în India: 23 de morţi şi 150 de răniţi

Teroriştii de la Barcelona ar mai fi vizat Sagrada Familia şi portul turistic

Arnold Schwarzenneger

Arnold Schwarzenneger i-a dat o lecție antirasism președintelui Donald Trump

Inel de logodnă pierdut acum 13 ani scos din pământ odată cu un morcov VIDEO

Cine este atacatorul din Finlanda, un marocan care a atacat doar femei