FOTOGRAFII INCREDIBILE. Obama a vazut in direct uciderea lui bin Laden

Casa Alba

Dupa luni de ancheta si supraveghere si cateva ore de reflectie, presedintele Barack Obama a spus doar un singur cuvant care avea sa insemne moartea lui Osama ben Laden: "Mergem" ("Go"), potrivit AFP.

Astfel a fost dat startul operaţiunii Geronimo, care avea sa conduca la eliminarea inamicului public numarul unu in Statele Unite, in vila sa scumpa din Abbottabad.

Barack Obama a vazut pe ecranul unui televizor cum echipa americana de comando l-a doborat pe cel mai cautat terorist al lumii. Presedintele SUA a reusit acest lucru datorita unei camere video care fusese fixata pe casca unui soldat.

In acest fel, Obama a vazut "in direct" cum liderul Al-Qaeda este ucis printr-o impuscatura in ochiul stang. Apoi, scriu jurnalistii de la Daily Mail, echipa Seal 6 l-a impuscat inca o data, conform procedurii, probabil in piept, pentru a fi siguri ca teroristul este mort.

Faceti cunostinta cu Echipa Seal 6. Ei sunt eroii care l-au ucis pe Osama

Citește și
Osama bin Laden
CBS: tortura detinutilor in puscariile CIA din Romania l-a omorat pe Osama
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

In aceasta inregistrare video care a fost transmisa la Casa Alba prin satelit, si care a fost realizata in ascunzatoarea lui bin Laden din Pakistan, se vede cum una dintre sotiile lui Osama actioneaza ca un scut uman, protejandu-l pe acesta de atacul declansat de o pusca automata AK47. Ea a murit, impreuna cu alti trei barbati, printre care se afla si unul dintre fii lui bin Laden. Apoi, dupa cateva ore, trupul liderului Al-Qaeda ar fi fost aruncat in mare.

Faceti cunostinta cu Echipa Seal 6. Ei sunt eroii care l-au ucis pe Osama

John Brennan, un consilier apropiat al presedintelui american, citat de AFP, a povestit ca minutele care s-au scurs in timpul atacului asupra ascunzatorii lui Osama au fost "lungi ca niste zile" pentru Barack Obama si echipa sa. In cadrul unei conferinte de presa la Casa Alba, Brennan a dezvaluit cateva detalii despre asaltul asupra vilei din Abbottabad, la nord de Islamabad, unde se ascundea bin Laden.

"Era ceea ce voia (Barack Obama) .... si voia sa faca in asa fel incat noi sa reusim misiunea. Dar era evident foarte tensionat, multe persoane isi tineau respiratia. Atunci cand am aflat ca au reusit sa intre in complex si sa gaseasca un individ identificat ca bin Laden, a fost un mare suspin de usurare." - a povestit John Brennan, care a fost agent CIA.

Daca operatiunea se termina prost, Obama s-ar fi putut afla intr-o situatie politica foarte proasta, deoarece se afla intr-o perioada in care tocmai s-a lansat in campania electorala din 2012. El si-a asumat un risc calculat, a mai spus Brennan.

"Presedintele a trebuit sa evalueze soliditatea informatiilor si a luat ceea ce eu cred ca a fost una dintre cele mai indraznete decizii pe care le-a luat un presedinte in perioada recenta", a afirmat Brennan.

Tensiunea a atins apogeul in momentul in care unul dintre elicoptere a cazut in plina operatiune. "Cand acest elicopter a fost imobilizat, dintr-o lovitura, a fost necesara trecerea la un plan de rezerva. si au facut acest lucru fara dificultate", a declarat Brennan. Consilierul a dezvaluit, de asemenea, ca Statele Unite nu au avertizat oficialii pakistanezi despre aceasta operatiune "inainte ca toti oamenii, toate aparatele sa iasa din spatiul aerian pakistanez".

"In acel moment, pakistanezii erau pe cale sa reactioneze la un incident despre care stiau ca este pe cale sa se produca la Abbottabad", a adaugat el, sugerand ca s-ar fi putut produce o confruntare intre fortele americane si cele pakistaneze.

"Din fericire, nu a existat nicio confruntare cu fortele pakistaneze. Aceasta operatiune era destinata minimizarii riscurilor" intr-o astfel de situatie.

Intrebat care a fost reactia lui Obama la incheierea misiunii, Brennan a raspuns: "L-am prins".

Cine este acum teroristul nr. 1, dupa moartea lui Osama? Vezi lista FBI

 In ciuda declaratiilor presedintelui SUA care a anuntat ca moartea lui Osama va face lumea sa traiasca fara pericole, conducerea CIA a anuntat ca lumea terorista va reactiona cu siguranta la moartea lui bin Laden. Avertismentul vine intr-un moment in care relatiile dintre Pakistan si Vest sunt tensionate, iar serviciile de securitate de la Islamabad sustineau ca habar nu au unde se afla Osama bin Laden.

ABC: bin Laden are o rana adanca langa ochiul stang. I se vede creierul

VIDEO. Primele imagini din casa unde a fost ucis bin Laden

Cum a fost tradat Osama de Al-Qaeda. Un curier, cheia capturarii

 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Obama, post Osama. Ce scrie presa americana despre uciderea lui bin Laden
Obama, post Osama. Ce scrie presa americana despre uciderea lui bin Laden

Comentatorii sunt insa de acord atunci cand titreaza ca operatiunea este un succes pentru Statele Unite, dar si pentru popularitatea presedintelui Obama.

CBS: tortura detinutilor in puscariile CIA din Romania l-a omorat pe Osama
CBS: tortura detinutilor in puscariile CIA din Romania l-a omorat pe Osama

Osama Ben Laden a fost prins dupa ce oamenii sai, torturati prin inchisorile CIA din Romania si Polonia, au cedat si l-au vandut. CBS a aruncat pe piata aceasta informatie bomba, care face acum inconjurul planetei.

"Tatal meu, Osama bin Laden". Copilaria alaturi de "un monstru"

Omar bin Laden, fiul in varsta de 29 de ani al celui care, timp de un deceniu, a fost cel mai vanat terorist de pe planeta, mai calca uneori prin barurile de striptease si se plange ca se feresc toti sa faca afaceri cu el, ca de un lepros.

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.