Fostul general croat Praljak a băut cianură, anunţă anchetatorii

sinuciderea lui Prajak
Getty

Gestul disperat a lui Slobodan Praljak a fost făcut după ce judecătorul l-a condamnat pentru crime de război și crime împotriva umanității, din perioada 1992-1995, la 20 de ani de închisoare.

Slobodan Praljak, croatul bosniac care s-a sinucis în urmă cu trei zile înghiţind conţinutul unei fiole într-o sală de audieri a Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, a murit de o insuficienţă cardiacă cauzată de cianură, a anunţat vineri seară procuratura olandeză, scrie AFP citată de Agerpres.

"Rezultatele preliminare ale analizelor toxicologice au arătat că Slobodan Praljak avea o concentraţie puternică de cianură de potasiu în sânge", a explicat procuratura într-un comunicat după autopsia corpului.

"Aceasta a provocat o insuficienţă cardiacă, suspectată că i-a cauzat moartea", a adăugat documentul.

În paralel, săptămâna viitoare va începe o anchetă internă a TPIY în completarea anchetei procuraturii olandeze, solicitată de tribunal după tragicul incident care a provocat stupoare.

Citește și
Ratko Mladic
"Măcelarul din Balcani", Ratko Mladic, condamnat la închisoare pe viață pentru genocid
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În momentul în care TPIY anunţa miercuri sentinţa definitivă, Slobodan Praljak s-a sinucis cu ajutorul unei fiole cu "otravă", a povestit avocatul lui. El tocmai fusese condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

Autopsia corpului a fost efectuată la Rijswijk, în apropiere de Haga, la Institutul medico-legal olandez, recunoscut ca fiind unul din cele mai importante laboratoare de medicină legală din lume. Doi experţi croaţi au fost trimişi la faţa locului "la solicitarea TPIY", pentru "a observa", a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai procuraturii, Vincent Veenman.

Un test provizoriu dezvăluise încă de joi prezenţa unei "substanţe chimice care poate provoca moartea" în fiola pe care Praljak a scos-o din buzunar, înainte de a-i bea conţinutul dintr-o înghiţitură.

La trei zile după dramaticul incident, încă nu se ştie cum a putut acuzatul să intre în posesia acesteia şi să treacă peste toate controalele de securitate ridicate între celula sa şi sala de audieri.

"Există o necesitate imperioasă de a înţelege cum a putut ajunge la tribunal această otravă", a declarat pentru AFP Celine Bardet, o juristă internaţională care lucrează în cadrul TPIY.

"Bineînţeles că aruncă bănuiala legată de o 'complicitate', cu multe ghilimele", a subliniat jurista.

Potrivit lui Goran Sluiter, un avocat olandez şi profesor de drept internaţional la Universitatea din Amsterdam, Slobodan Praljak şi-a procurat fiola fie în centrul de detenţie, economisind un medicament administrat în cadrul unui tratament, fie în timpul transportului spre tribunal, fie chiar în interiorul TPIY.

"În acest caz, s-ar reduce considerabil cercul persoanelor care l-ar fi putut ajuta. Ne gândim imediat la avocaţi. Indiferent de situaţie, el a avut cu siguranţă ajutor pentru ca fiola să ajungă în posesia lui în sala de audieri", a adăugat el.

Posibil un ajutor, dar "acesta poate veni de la numeroase persoane", a subliniat Diana Goff, expertă în drept şi cercetătoare la Clingendael Institute. Deţinuţii TPIY "pot primi vizite din partea responsabililor religioşi, medicilor, prietenilor, membrilor familiei" şi, "în general, este foarte uşor să introduci sau să scoţi contrabandă din închisori, deci nu este o problemă a TPIY".

"Nu m-am gândit niciodată că ar putea face aşa ceva, dar înţeleg, pentru că era un om onorabil care nu putea trăi cu o condamnare care îl califica drept criminal de război şi ieşi cu cătuşe din sala de audieri", a declarat pentru agenţia croată de presă Hina o avocată a defunctului, Nika Pinter, în avionul care a adus-o la Zagreb din Olanda.

Ea a precizat că nu ştia nimic despre planul macabru al clientului său şi, în cursul discuţiilor dinainte de pronunţarea verdictului, Slobodan Praljak nu a lăsat să se înţeleagă că s-ar sinucide

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Moartea lui Slobodan Praljak, judecat pentru crime de război, investigată
Moartea lui Slobodan Praljak, judecat pentru crime de război, investigată

Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie a ordonat efectuarea unei „operațiuni interne” cu privire la moartea fostului general croat, care a băut otravă după ce a primit sentința.

"Măcelarul din Balcani", Ratko Mladic, condamnat la închisoare pe viață pentru genocid

Fostul șef militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, a fost găsit vinovat de justiția internațională de genocid și de comiterea unora dintre cele mai mari atrocități în timpul războiului bosniac, relatează BBC.

Balcanii si Romania ar putea fi urmatoarele tinte ISIS.
Balcanii si Romania ar putea fi urmatoarele tinte ISIS. "In curand, soldatii Califatului vor marsalui prin orasele voastre"

Statul Islamic avertizeaza ca ar putea aduce in curand teroarea in sud-estul Europei.

Un criminal de razboi cautat de Interpol a fost extradat din tara noastra. Unde l-au gasit politistii romani
Un criminal de razboi cautat de Interpol a fost extradat din tara noastra. Unde l-au gasit politistii romani

Romania a extradat joi dimineata un cetatean bosniac si sarb, urmarit international pentru crime de razboi.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.