Fostul director al FBI James Comey a dezvaluit ce va povesti la audierea din Senat. Trump declara ca se simte "reabilitat"

×
Codul embed a fost copiat

James Comey, directorul FBI destituit de Donald Trump, intentioneaza sa transmita in Senatul SUA, joi, ca liderul de la Casa Alba a exercitat presiuni asupra lui pentru a pune capat investigatiei privind legaturile lui Michael Flynn cu Rusia.

Trump se simte "reabilitat" de declaratia depusa de Comey in Congres

Presedintele american Donald Trump este multumit ca fostul director FBI, James Comey, a confirmat in declaratia scrisa depusa in Congres ca liderul de la Casa Alba nu este vizat in investigatia privind presupusa implicare a Rusiei in alegerile din Statele Unite, a declarat un avocat al sefului statului, intr-un comunicat citat de Reuters.

“Presedintele este multumit ca domnul Comey a confirmat in sfarsit, public, afirmatiile sale private potrivit caruia presedintele nu este anchetat in nicio ancheta rusa”, a spus avocatul Marc Kasowitz.

“Presedintele se simte complet si total reabilitat”, se adauga in comunicat.

Citește și
donald trump
Senatorii i-au cerut presedintelui Donald Trump sa predea orice inregistrari ale discutiilor purtate cu fostul director FBI
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Dezvaluirile lui James Comey despre Trump

James Comey a confirmat intr-o declaratie scrisa catre Congres, publicata miercuri, ca Donald Trump i-a cerut sa abandoneze ancheta cu privire la Michael Flynn, fostul sau consilier pe probleme de securitate nationala, amestecat in dosarul amestecului Rusiei in alegerile americane, relateaza AFP.

Povestind o intalnire privata, pe 14 februarie, in Biroul Oval, Comey scrie ca Trump i-a vorbit despre ancheta cu privire la Michael Flynn si i-a spus ”sper ca veti putea sa gasiti o modalitate de abandonare a acesteia, de a-l lasa in pace pe Flynn. Este un om bun”.

Potrivit lui Comey, aceasta cerere privea orice investigatie referitoare la ”false declaratii ale domnului Flynn cu privire la conversatiile sale cu ambasadorul rus, in decembrie”, si nu ancheta mai larga cu privire la o eventuala complicitate intre Rusia si echipa de campanie a republicanului.

”Era totodata foarte ingrijorator, dat fiind rolul FBI de serviciu de investigatii independent”, scrie Comey.

El povesteste, de asemenea, in detaliu, cina de la Casa Alba, de pe 27 ianuarie, in cursul careia Donald Trump i-ar fi spus ”am nevoie de loialitate, ma astept la loialitate”.

"Nu m-am miscat, nu am vorbit si nu mi-am schimbat expresia fetei in timpul momentului ciudat de tacere care a urmat. Pur si simplu ne-am uitat unul la altul in liniste", povesteste Comey.

Iar atunci cand presedintele, la sfarsitul mesei, a reluat problema loialitatii, Comey i-a raspuns ca ”va avea intotdeauna onestitate din partea sa”, acceptand apoi cererea lui Trump a unei ”onestitati loiale”.

Aceasta declaratie scrisa - de sapte pagini - a fost publicata de Comisia pentru Informatii din cadrul Senatului, in contextul in care fostul director al FBI urmeaza sa fie audiat public joi dimineata (ora locala).

El a confirmat, de asemenea, ca a consemnat in note continutul conversatiilor sale cu presedintele american, asa cum au dezvaluit mai multe publicatii.

Comey urmeaza sa fie audiat mai intai intr-o sedinta publica, joi, incepand de la ora locala 10.00 (17.00, ora Romaniei), iar dupa aceea, intr-o sedinta cu usile inchise, incepand de la ora locala 13.00 (20.00, ora Romaniei), a anuntat Comisia.

James Comey i-a cerut explicit Procurorului General sa nu-l lase de unul singur in prezenta presedintelui Trump

La doar o zi dupa ce presedintele american i-a cerut directorului demis al Birorului Federal de Investigatii (FBI) sa puna capat unei anchete care-l viza pe consilierul pentru securitate nationala de la Casa Alba, James Comey l-a confruntat pe Procurorul General, Jeff Sessions, si i-a cerut sa nu-l mai lase singur in aceeasi incapere cu Donald Trump, relateaza The New York Times.

James Comey credea in ideea ca Jeff Session ar trebui sa potejeze FBI de orice influenta exercitata de la Casa Alba.

In urma intalnirii cu presedintele american, directorul demis al FBI a simtit nevoia sa-i spuna in privat sefului departamentului de Justitie ca a avut o discutie extrem de nepotrivita cu Trump.

Insa, Sessions nu a putut sa-i garanteze ca presedintele nu va vrea sa comunice din nou de unul singur cu James Comey.

Directorul FBI nu i-a marturisit Procurorului General ce l-a alarmat in discutia purtata in Biroul Oval cu presedintele si nu a spus nimic despre cererea lui Trump de a renunta la ancheta care-l viza pe consilierul pentru securitate nationala de la Casa Alba, Michael Flynn.

Comey deja povestise unui numar de prieteni apropiati despre discutia nepotrivita purtata cu presedintele republican, inainte ca aceasta din urma sa-l concedieze de la conducerea FBI.

Presa americana asteapta cu nerabdare audierea lui James Comey in fata Comisiei de Informatii a Senatului, unde va discuta despre interactiunile sale cu presedintele Trump si motivatia sa pentru a pastra secreta solicitatea miliardarului republican de a renunta la investigatia care-l viza pe Flynn.

Presedintele Trump a decis ca nu va utiliza privilegiul executiv pentru a bloca audierea lui Comey.

Insa, dorinta sa de a nu ramane singur in prezenta presedintelui american atrage atentia asupra lipsei de incredere pe care o avea Comey in relatie cu Trump.

James Comey credea ca presedintele republican incearca in mod intentionat sa submineze independenta FBI in investigatia cu privire la amestecarea rusilor in alegerile prezidentiale si presupusele legaturi dintre asociatii campaniei Trump si agentii Moscovei.

In schimb, fostul director al FBI a discutat de cel putin doua ori in privat cu Barack Obama.

Departamentul de Justitie a refuzat sa comenteze despre discutia purtata de Comey si Sessions.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Casa Alba se pregateste pentru suspendarea lui Donald Trump. Directorul demis al FBI, James Comey, va depune public marturie
Casa Alba se pregateste pentru suspendarea lui Donald Trump. Directorul demis al FBI, James Comey, va depune public marturie

Avocatii Casei Albe au inceput sa se documenteze cu privire la procedura de punere sub acuzare a presedintelui SUA, afirma surse CNN.

Senatorii i-au cerut presedintelui Donald Trump sa predea orice inregistrari ale discutiilor purtate cu fostul director FBI
Senatorii i-au cerut presedintelui Donald Trump sa predea orice inregistrari ale discutiilor purtate cu fostul director FBI

Senatorii americani l-au indemnat duminica noaptea pe presedintele Donald Trump sa predea toate inregistrarile de la discutiile purtate cu directorul concendiat al Biroului Federal de Investigatii (FBI), James Comey, transmite BBC.

Putin:
Putin: "Rusia nu a avut nimic de-a face cu demiterea directorului FBI James Comey". Patru candidati, intervievati

Vladimir Putin a insistat miercuri ca Rusia „nu a avut nimic de-a face” cu demiterea directorului FBI James Comey si a dat asigurari ca decizia surprinzatoare a omologului sau american Donald Trump nu va afecta in niciun relatiile SUA-Rusia.

Presedintele Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey. ”Nu esti capabil sa conduci eficient
Presedintele Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey. ”Nu esti capabil sa conduci eficient"

Presedintele Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.