Explicatia pentru vremea "salbatica" din toate colturile lumii. Oamenii de stiinta dau vina pe un fenomen natural obisnuit

Ultimul update: Sambata 02 Ianuarie 2016 09:23
Data publicarii: Miercuri 30 Decembrie 2015 17:19
Categorie: Internaţional
Planeta Pamant

Evenimentele meteorologice extreme care au marcat sfarsitul anului 2015 - inundatii, tornade, valuri de caldura - sunt cauzate de fenomenul El Nino, deosebit de puternic in acest an, care se adauga incalzirii globale, potrivit oamenilor de stiinta.

"Nu exista un raspuns simplu" pentru a explica fenomenele exceptionale, uneori mortale, observate atat in Europa, cat si in Statele Unite ale Americii, Australia si America Latina, a declarat Jerome Lecou, inginer analist la Meteo-France, citat marti de AFP.

"A fost o combinatie" de factori, este de acord climatologul Herve Le Treut. Fenomenul El Nino are un rol "clar" in unele dintre fenomenele observate pe planeta, subliniaza acesta.

El Nino, care apare in medie la fiecare patru pana la sapte ani, este cauzat de o schimbare de directie a alizeelor deasupra Pacificului ecuatorial. Apele calde de suprafata, care se acumuleaza in mod normal in estul Pacificului, se deplaseaza spre vest, determinand ploi mai abundente pe coasta de vest a Americii si mai multa seceta in Asia de sud-est si in Australia.
Acesta "afecteaza puternic in prezent clima din Statele Unite" si "este cauza majora" a ceea ce se intampla, a spus Le Treut.

Tornadele ucigase din Texas, neobisnuite in acest sezon, ca si vremea blanda observata in nord-estul Statelor Unite se datoreaza partial acestui fenomen, adauga el.

El Nino este un fenomen natural, dar episodul din 2015 este "probabil cel mai puternic din ultimii 100 de ani", a spus Lecou.

Acest "El Nino extrem de puternic" explica, de exemplu, "inundatiile deosebit de intense de pe coasta Paraguayului si din nordul Argentinei", spune Lecou.

Vremea foarte calda din Australia corespunde, de asemenea, "in mod destul de logic perioadelor El Nino", adauga el.

Mai mult, "incep sa-si faca aparitia" efectele schimbarilor climatice, noteaza meteorologul.

La nivel mondial, anul 2015 "va fi cel mai cald inregistrat vreodata", iar ultimii cinci ani vor reprezenta "cincinalul cel mai cald observat vreodata", aminteste el.

Potrivit OMM, "temperatura medie la suprafata pamantului va depasi, fara indoiala, pragul atat simbolic, cat si semnificativ, al unei incalziri cu un grad Celsius", comparativ cu perioada preindustriala.

Planeta Pamant Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Acord

Acord "ISTORIC" la conferinta pe tema modificarilor climatice de la Paris. Anuntul a fost primit cu ovatii si imbratisari

barcelona

Mama a doi teroriști din Barcelona, reacție după atentat. Cine ar fi creierul operațiunii

ISIS amenință un nou stat din UE: ”Este următorul obiectiv”. Mesajul publicat sâmbătă

Tren deraiat în India: 23 de morţi şi 150 de răniţi

Sagrada Familia

Teroriştii de la Barcelona ar mai fi vizat Sagrada Familia şi portul turistic

Arnold Schwarzenneger i-a dat o lecție antirasism președintelui Donald Trump

Inel de logodnă pierdut acum 13 ani scos din pământ odată cu un morcov VIDEO