Experti oceanografici pentru Sky News: E posibil ca avionul pierdut de Malaezia sa NU fie gasit niciodata. Solutia propusa

Ultimul update: Sambata 22 Martie 2014 07:39
Data publicarii: Miercuri 19 Martie 2014 16:42
Categorie: Internaţional
avion

Expertii care au gasit epava avionului Air France, prabusit in 2009 in Oceanul Atlantic, cred ca este posibil ca avionul Boeing 777, pierdut de Malaezia de pe radare, sa nu fie gasit niciodata.

 

Colleen Keller, un specialist oceanografic ce a condus cautarile epavei avionului Air France, prabusit in Atlantic in 2009, in timpul unei curse de la Paris la Rio, sustine ca in acel caz aria de cercetare a fost cea mai mare problema. Consultant pentru Marina Americana, aceasta a declarat ca se teme ca avionul disparut de pe radare de 12 zile nu va fi gasit niciodata, relateaza Sky News.

"In cazul Malaysia Airlines, aria de cautare este prea mare. Sper sa apara indicii care sa duca echipa de cautare in directia buna" a sustinut ea.

Situatia avionului Malaysia Airlines este asemanatoare cu cea a aeronavei Air France, disparuta de pe radare in iunie 2009. Avionul Airbus A330-200 cu 228 pasageri la bord s-a prabusit in Oceanul Atlantic, la circa 600 km in largul coastelor braziliene.

 

Atunci, cel mai mare ajutor in descoperirea resturilor aeronavei a venit din partea unor "drone subacvatice" (submarine fara echipaj uman) puse la dispozitie de Statele Unite. Aceste aparate se pot scufunda pana la 6000 de metri sub apa si scana fundul oceanului ore intregi. Ele au dat de resturile avionului in apropiere de coasta Braziliei.

Procesul de cautare a durat luni de zile in 2010 si 2011, iar avionul a fost gasit dupa aproape 2 ani. La 3 ani de la accident, raportul expertilor a mentionat o combinatie de evenimente drept cauza a prabusirii: o pierdere de date din cauza inghetarii sondelor Pitot, o procedura de urgenta neadaptata la acest caz, insa si absenta unui raspuns adecvat al echipajului.

"Este posibil sa nu aflam niciodata ce s-a intamplat cu avionul Malaysia Airlines. Sunt prea multe necunoscute in acest caz" a declarat Mike Purcell, un inginer oceanograf. Specialistii cred ca submarinele-drone Remus 6000 ar putea fi singura sansa ca Boeingul 777 sa fie gasit.

 

avion Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
avion Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Sky News

Analiza CNN despre avionul disparut de 11 zile. Ar fi putut sa

Analiza CNN despre avionul disparut de 11 zile. Ar fi putut sa "scape" de radare si sa aterizeze pe un aeroport izolat?

Atac terorist în Spania

Al doilea atentat în Spania. Cinci teroriști, uciși de poliție

MAE: Doi români au fost răniți în atacul terorist din Spania

De la Nisa la Barcelona: un an de atacuri teroriste cu vehicule

atacator barcelona

Suspectul Driss Oukabir s-ar fi predat la Poliție. Declarația bulversantă făcută

Iohannis ”condamnă ferm” atacul din Barcelona. Reacția liderilor lumii

Mărturia unui român după atentat: ”Fugeam urlând. Ne-au închis în mall”