Europa a uitat Maidanul. Declaratia surprinzatoare a lui Jean-Claude Juncker: "Nu se va intampla in urmatorii 20-25 de ani"

Ultimul update: Marti 08 Martie 2016 07:06
Data publicarii: Sambata 05 Martie 2016 11:46
Categorie: Internaţional
Maidan - cover

Ucraina va avea nevoie de inca 20-25 de ani pentru a adera la Uniunea Europeana si NATO, a declarant presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Dorinta de a avea legaturi mai stranse cu UE se afla in centrul crizei din fosta tara sovietica, care a fost declansata de protestele din 2013 pe fondul faptului ca regimul de la acea vreme a refuzat sa finalizeze Acordul de Asociere cu UE.

Acordul a fost intre timp semnat si implementat, in timp ce UE a demarat procesul la finalizarea caruia cetatenii ucraineni vor putea calatori in UE fara vize. De asemenea, oficiali de rang inalt din Ucraina au exprimat in mai multe randuri dorinta tarii de a adera la UE.

Presedintele CE, Jean-Claude Juncker, a afirmat insa in cadrul unui discurs sustinut joi, la Haga, ca "Ucraina in mod sigur nu va putea sa devina membra a UE in urmatorii 20-25 de ani si nici a NATO".

Ucraina a dat semne tot mai clare de orientare catre Alianta Nord-Atlantica in ultimii ani, dupa ce Rusia a anexat peninsula Crimeea in 2014 si apoi a sustinut o miscare separatista prorusa in estul teritoriului sau.

De asemenea, Ucraina a gazduit exercitii militare ale NATO anul trecut, in ceea ce s-a dorit a fi o demonstratie de forta pentru Rusia.

Juncker a facut afirmatiile in cauza in contextul unor discutii despre referendumul pe care Olanda il va organiza in aprilie pe tema acordului comercial UE-Ucraina, parte a Acordului de Asociere.

Practic, presedintele CE a declarat ca unii olandezi au perceput in mod eronat acel acord ca pe un prim pas spre aderarea la UE.

Comisia, executivul UE, joaca un rol de prim-plan in negocierile de aderare dintre blocul comunitar si statele care vor sa adere, noteaza DPA
 

poroshenko - juncker Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Maidan - cover Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Seful fortelor NATO in Europa: Criza refugiatilor, arma pentru teroristi si pentru Rusia.

Seful fortelor NATO in Europa: Criza refugiatilor, arma pentru teroristi si pentru Rusia. "ISIS se raspandeste ca un cancer"

Politie Rusia

Atac cu cuţitul în oraşul rusesc Surgut; opt persoane au fost rănite

Autorităţile finlandeze anchetează atacul de la Turku drept un act terorist

Profilul suspecţilor implicați în atacurile din Spania. Antecedentele penale

statele unite

Eclipsă totală de soare peste 3 zile în Statele Unite

Măsuri speciale la Boston, unde va avea loc o manifestaţie în favoarea dreptului la liberă exprimare

Atac cu o sabie de samurai în Taiwan. Un polițist a fost rănit