"Epidemia de pasapoarte false" ar putea lasa 5 tari UE fara viza de America. Cat de putin costa un astfel de act contrafacut

Ultimul update: Miercuri 03 Februarie 2016 07:11
Data publicarii: Duminica 31 Ianuarie 2016 11:21
Categorie: Internaţional
falsificare acte de identitate

Daca romanii nu au sperante sa poata intra prea curand in SUA fara vize, macar ar putea ajunge intr-o companie selecta. Cateva mari puteri europene risca sa fie si ele scoase din Visa Waiver.

Saptamana viitoare, Casa Alba va decide daca Franta, Belgia, Germania, Italia si Grecia vor ramane sau nu in programul Visa Waiver - adica in clubul select al tarilor ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in SUA. Amenintarea, potrivit Politico.eu, vine ca raspuns la „epidemia de pasapoarte false” cu care se confrunta aceste state. Autoritatile americane se tem ca acestea ar putea fi utilizate de teroristii islamisti, asa cum s-a intamplat, de altfel, in cazul atacurilor din Paris din noiembrie 2015.

Imediat dupa atacuri, Departamentul Securitatii Interne a Statelor Unite a anuntat ca Franta, Belgia, Germania, Italia si Grecia au termen pana la 1 februarie 2016 pentru a repara “scaparile cruciale” din modul in care ii verifica pe migranti. Grecia si Italia sunt vizate in mod special in ceea ce priveste modul in care emit pasapoarte. Daca nu rezolva aceste probleme, cele 5 state ale UE ar putea fi scoase din Visa Waiver – adica cetatenii lor vor fi supusi acelorasi cerinte pentru a intra in SUA ca romanii.

Citeste si: Ce sanse avem sa scapam de vizele pentru America. Consulul SUA: "Vestea buna e ca Romania indeplineste o parte din cerinte"

Secretarul de stat american John Kerry a discutat problema in decembrie cu autoritatile grecesti, care au decis ca pana in februarie sa inlocuiasca actualele carti de identitate cu unele care includ si un cip. Iar la inceputul acestei saptamani, ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a cerut la o reuniune JAI crearea unei forte speciale care sa gestioneze “industria documentelor de identitate false produse in Irak, Siria si Libia”. Cazeneuve a spus ca pasapoartele frauduloase sunt “foarte greu de depistat”, deoarece deseori ISIS foloseste materiale originale pentru producerea actelor.

"Am un pasaport francez al cuiva care seamana foarte bine cu tine". Cat platesc imigrantii pentru un pasaport fals, in Atena

Potrivit unor surse oficiale din UE, actele de identitate false au preturi de la 2.000 la 7.000 de euro iar cu 10.000 poti primi un pachet complet incluzand un pasaport emis de un stat membru al Uniunii Europene. Aceste falsuri ar fi produse in Balcani si in Turcia. Intepolul vorbeste insa si de o explozie a numarului de acte pierdute – care, deseori, sunt folosite de fapt ca baza pentru falsuri.
 

falsificare acte de identitate Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Politico.eu

Cum arata un “pasaport” emis de teroristii Statului Islamic. Politia Hesbah are dreptul sa emita acte, dar si sa decapiteze

Cum arata un “pasaport” emis de teroristii Statului Islamic. Politia Hesbah are dreptul sa emita acte, dar si sa decapiteze

Igor dodon si vladimir putin

Preşedintele pro-rus al Moldovei va fi declarat în "imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile"

Persoanele din comunitatea LGBT, în evidența autorităților din Tadjikistan

Cuplul răpit în Pakistan credea că e o glumă când talibanii le-au spus că Trump e președinte

Fiica fostului primar a Leningradului candidează împotriva lui Putin

Doi marinari americani de pe submarine nucleare, morţi din cauze misterioase

Cum s-au îmbogățit jihadiștii din vânzarea de copii

sediu Consiliu European Bruxelles

Summitul UE, mutat în altă clădire din cauza emanaţiilor de la bucătărie

Patru misionari britanici, răpiţi în Nigeria. Jihadiştii Bokjo Haram ar putea fi implicaţi

Inundaţii uriaşe în Spania. Apa a luat maşinile de pe stradă

Revoltă într-o închisoare din Italia, declanşată de un român. "A smuls caloriferul şi a rupt gratiile cu el"

Atac armat în Maryland: 3 oameni morți. Atacatorul, în libertate

Influența Al-Qaida sporește, în timp ce gruparea Stat Islamic se dezintegrează