Egiptul a atacat cu elicoptere islamistii din Peninsula Sinai. Israelul s-a implicat in conflict

Peninsula Sinai

Oficialii egipteni militari au anuntat ca elicoptere de lupta au inceput atacul asupra bazelor militantilor islamisti aflati in zona orasului al-Arish din Peninsula Sinai. 

Potrivit BBC News, aproximativ 20 de oameni au fost ucisi. Acest atac a fost lansat dupa ce granitele au fost tinta unor persoane inarmate din al-Arish, in urma carora mai multi oameni au fost raniti. Duminica, 16 graniceri egipteni au fost ucisi. Fortele israeliene sustin ca, ulterior, au ucis cel putin 7 barbati inarmati care au incercat sa intre in Israel.

Amandoua partile, israelienii si egiptenii, dau vina pe fortele islamiste pentru atacul de duminica. Pe de alta parte, Fratia Musulmanilor din Egipt a acuzat Israelul ca a folosit agenti secreti din Mossad si ca este vinovat pentru acest conflict. De asemenea, s-a afirmat ca acest atac a fost o incercare de subminare a guvernului egiptean, sustinut de presedintele islamist Mohammed Mursi. Israelul a catalogat aceste acuzatii drept un "nonsens".

Marti, postul public israelian de radio, a anuntat ca Israelul a predat Egiptului cadavrele a celor sase atacatori ucisi duminica seara in cursul unui atac comis de catre un comando venit din Sinai, a anuntat marti postul public israelian de radio, relateaza AFP. Initial, Israelul a anuntat ca este vorba despre cinci atacatori neutralizati de catre fortele sale de partea israeliana a pasajului rutier de la Kerem Shalom, intre Israel si desertul egiptean din Sinai.

Contactata de catre AFP, o purtatoare de cuvant a armatei israeliene nu a fost in masura sa confirme imediat informatia anuntata de postul de radio. Inainte sa fie neutralizati de catre israelieni, autorii acestui atac au preluat controlul asupra a doua vehicule blindate, in urma unui raid impotriva unei pozitii a armatei egiptene in Peninsula Sinai, in cursul caruia au fost ucisi 16 graniceri egipteni.

Citește și
Mohammed Morsi
Primul discurs al noului presedinte ales in Egipt: "Revolutia va continua in tara"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Potrivit armatei egiptene, care a promis sa "razbune" moarte acestor graniceri, atacul a fost comis de 35 de "teroristi", sustinuti cu tiruri de mortiera provenind de pe teritoriul Fasiei Gaza. Egiptul a decis totodata sa inchida "sine die" terminalul de la Rafah, la frontiera sa cu Fasia Gaza, potrivit presei oficiale. Terminalul este unicul punct de trecere intre teritoriul palestinian, controlat de catre miscarea islamista Hamas, si lumea exterioara care nu este controlat de catre Israel.

Washingtonul, pregatit sa ajute Egiptul pentru a "obtine controlul total in Peninsula Sinai"

Statele Unite au condamnat luni atacul din Sinai, care s-a soldat cu moartea a 16 graniceri egipteni, anuntand ca sunt pregatite sa ajute Egiptul sa asigure securitatea in Peninsula Sinai, relateaza AFP. "Condamnam in cel mai ferm mod posibil atacul terorist de ieri (duminica)", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Patrick Ventrell, transmitand condoleante familiilor victimelor si noului presedinte egiptean Mohamed Morsi.

"Situatia in materie de securitate in Sinai, un subiect pe care l-am abordat impreuna cu autoritatile egiptene, este un motiv de ingrijorare permanenta pentru noi", a adaugat Ventrell in fata jurnalistilor, la Washington. El a dat totodata asigurari ca Washingtonul este "pregatit sa ajute Guvernul egiptean" in eforturile sale, promise de presedintele Morsi, pentru securizarea Sinaiului.

Barbati inarmati au atacat duminica un post de frontiera dintre Egipt si Israel, omorand 16 graniceri egipteni, dupa care au patruns la bordul unui vehicul blindat pe teritoriul israelian, unde au fost neutralizati. Membrii comandoului erau suspectati ca fac parte dintr-o miscarea islamista "jihadista", potrivit unui oficial egiptean din domeniul securitatii.

Presedintele Morsi, primul lider egiptean ales democratic, care si-a inceput mandatul pe 30 iunie, a anuntat intr-un discurs televizat ca au fost transmise "instructiuni clare" in vederea preluarii "controlului total asupra Peninsulei Sinai", unde situatia s-a deteriorat dupa ce Hosni Mubarak a fost inlaturat de la putere, in 2011, sub presiunea unei revolte populare. Problema securitatii in Sinai a fost abordata si de catre secretarul american de Stat Hillary Clinton in cadrul unei intalniri, la Cairo, cu Morsi. "Este in mod clar o problema in legatura cu care autoritatile egiptene au promis ca vor actiona", a declarat Ventrell.

"In contextul in care ne aflam intr-o perioada de tranzitie capitala pentru istoria Egiptului, in aceasta tara au loc numeroase schimbari. In ceea ce priveste urmatoarele etape catre consolidarea Egiptului, raman domenii care se afla in atentia noastra, iar Sinai este unul dintre ele". - a mai spus el.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Femeie insarcinata, ucisa in bataie de sotul egiptean pentru ca nu l-a votat pe Morsi
Femeie insarcinata, ucisa in bataie de sotul egiptean pentru ca nu l-a votat pe Morsi

Un instalator egiptean din Alexandria si-a batut sotia insarcinata pana a ucis-o, dupa ce a aflat ca aceasta nu a votat cu candidatul Fratilor Musulmani Mohamed Morsi, a anuntat duminica publicatia egipteana Al-Wafd.

Primul discurs al noului presedinte ales in Egipt:
Primul discurs al noului presedinte ales in Egipt: "Revolutia va continua in tara"

A fost o noapte incendiara la Cairo. Piata Tahrir din centrul orasului a fost neincapatoare pentru zecile de mii de egipteni care au sarbatorit victoria candidatului islamist in alegerile prezidentiale.

Mohammed Morsi, candidatul Fratilor Musulmani, a castigat prezidentialele din Egipt
Mohammed Morsi, candidatul Fratilor Musulmani, a castigat prezidentialele din Egipt

Candidatul Fratilor Musulmani, Mohamed Morsi, a fost declarat invingatorul alegerilor prezidentiale din Egipt, duminica, de presedintele Comisiei Electorale, Faruk Soltan.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.