Seful spionajului armatei ruse ar fi murit in Liban, nu la Moscova. Ce se poate schimba in conflictul de la granita Romaniei

Ultimul update: Luni 11 Ianuarie 2016 02:57
Data publicarii: Vineri 08 Ianuarie 2016 12:30
Categorie: Internaţional
Igor Sergun, seful GRU

Analistii americani de la Stratfor, cunoscuti pentru calitatea predictiilor si surselor lor, afirma ca seful GRU, Igor Sergun, nu a murit la Moscova, asa cum s-a anuntat oficial.

Potrivit surselor Stratfor, Igor Sergun, seful Directiei principale de informatii a armatei ruse (GRU), ar fi murit in Liban, pe 1 ianuarie. Oficial, Kremlinul anuntase ca Sergun s-a stins din viata pe 4 ianuarie, la Moscova, in urma unui infarct. „Daca informatia ca a murit in Liban este reala, ea ridica intrebari privind motivul pentru care Sergun se afla intr-o tara cunoscuta ca o sera in care infloresc serviciile de informatii, dar si privind motivul pentru care Kremlinul ascunde circumstantele reale ale decesului”, scriu analistii Stratfor.

Acestia spun ca disparitia lui Sergun, una dintre cele mai puternice figuri de la Kremlin, ar putea duce la consolidarea pozitie FSB, fostul KGB, care este de ani buni in conflict cu GRU. Serviciul armatei ar fi reusit in 2014 sa obtina rolul principal in actiunile informative din Ucraina, ceea ce a constituit „o umilinta” pentru FSB. FSB ar fi fost de vina, de altfel, si pentru faptul ca Moscova a fost luata prin surprindere de Euromaidan si de caderea regimului pro-rus al lui Ianukovici.

Sursele Stratfor afirma ca Sergun ar fi fost unul dintre initatorii „razboiului-hibrid” in estul Ucrainei iar moartea sa ar putea insemna renuntarea la aceasta strategie. In acest week-end, spun aceleasi surse, FSB ar fi revenit in regiunea Donetk, reluand cooperarea cu liderii separatistilor, care in ultima perioada a fost gestionata mai degraba de GRU. Analistii americani speculeaza ca Vladimir Putin ar putea numi in fruntea serviciului de informatii al armatei un fidel al sau, astfel incat sa controleze mai strict aceasta structura si sa aiba un serviciu concurent la FSB, in eventualitatea in care acesta nu ii mai este loial.
 

Igor Sergun, seful GRU Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Stratfor

Duma de stat a aprobat o lege prin care ofiterii FSB pot trage in multimi, in femei si in copii in anumite conditii

Duma de stat a aprobat o lege prin care ofiterii FSB pot trage in multimi, in femei si in copii in anumite conditii

Johnson&Johnson

Despăgubiri de 417 milioane de dolari pentru o femeie, de la Johnson&Johnson

O tornadă a răvăşit un orăşel din nord-estul Chinei

Toți membrii grupului care a organizat atacul terorist din Barcelona sunt morți sau arestați

forte SDF in ofensiva spre Rakka

42 de civili ucişi în raiduri ale coaliţiei antijihadiste în oraşul sirian Rakka

Ucraina a eliminat de pe străzi toate cele 1320 de statui cu Lenin

Motivul pentru care Frederik, prințul moștenitor din Danemarca, nu a fost lăsat să intre în bar