Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Seful spionajului armatei ruse ar fi murit in Liban, nu la Moscova. Ce se poate schimba in conflictul de la granita Romaniei

Igor Sergun, seful GRU

Analistii americani de la Stratfor, cunoscuti pentru calitatea predictiilor si surselor lor, afirma ca seful GRU, Igor Sergun, nu a murit la Moscova, asa cum s-a anuntat oficial.

Potrivit surselor Stratfor, Igor Sergun, seful Directiei principale de informatii a armatei ruse (GRU), ar fi murit in Liban, pe 1 ianuarie. Oficial, Kremlinul anuntase ca Sergun s-a stins din viata pe 4 ianuarie, la Moscova, in urma unui infarct. „Daca informatia ca a murit in Liban este reala, ea ridica intrebari privind motivul pentru care Sergun se afla intr-o tara cunoscuta ca o sera in care infloresc serviciile de informatii, dar si privind motivul pentru care Kremlinul ascunde circumstantele reale ale decesului”, scriu analistii Stratfor.

Acestia spun ca disparitia lui Sergun, una dintre cele mai puternice figuri de la Kremlin, ar putea duce la consolidarea pozitie FSB, fostul KGB, care este de ani buni in conflict cu GRU. Serviciul armatei ar fi reusit in 2014 sa obtina rolul principal in actiunile informative din Ucraina, ceea ce a constituit „o umilinta” pentru FSB. FSB ar fi fost de vina, de altfel, si pentru faptul ca Moscova a fost luata prin surprindere de Euromaidan si de caderea regimului pro-rus al lui Ianukovici.

Sursele Stratfor afirma ca Sergun ar fi fost unul dintre initatorii „razboiului-hibrid” in estul Ucrainei iar moartea sa ar putea insemna renuntarea la aceasta strategie. In acest week-end, spun aceleasi surse, FSB ar fi revenit in regiunea Donetk, reluand cooperarea cu liderii separatistilor, care in ultima perioada a fost gestionata mai degraba de GRU. Analistii americani speculeaza ca Vladimir Putin ar putea numi in fruntea serviciului de informatii al armatei un fidel al sau, astfel incat sa controleze mai strict aceasta structura si sa aiba un serviciu concurent la FSB, in eventualitatea in care acesta nu ii mai este loial.
 

 

Sursa: Stratfor, Data publicarii: 8 Ianuarie 2016
Citeste mai multe despre: Rusia, armata, Igor Sergun, Vladimir Putin, FSB, deces, Liban, GRU, servicii, Ucraina,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed