"Doua milioane de persoane il folosesc regulat." Ce spune inventatorul meldoniumului, medicamentul folosit de Sharapova

meldonium

Omul de stiinta leton Ivan Kalvinsh, inventatorul meldoniumului, sustine ca "doua milioane de persoane utilizeaza in mod regulat" acest medicament cardiovascular, relateaza EFE.

"Il recomand tuturor. Eu il folosesc, la randul meu, atunci cand sunt epuizat si imi simt capul obosit. Il iau timp de zece zile si sunt ca nou", a precizat Kalvinsh, 68 de ani, care traieste la Riga, capitala Letoniei.

Acesta s-a declarat "dezgustat" de decizia Agentiei Mondiale Antidoping (AMA) de a interzice meldoniumul fara a-l consulta pe inventatorul sau si fara sa prezinte analize clinice care sa confirme ca substanta majoreaza randamentul sportivilor profesionisti.

"In urma cu cinci ani, un profesor care vorbea germana m-a contactat pentru a-mi pune intrebari pe acest subiect. Credeam ca totul a fost clarificat. Este inacceptabil sa consideri dopant un produs aflat pe piata de 23 de ani", a adaugat Kalvinsh, care a conceput medicamentul in 1976, estimand ca a interzice meldoniumul "este ca si cum ai interzice aspirina, doar pentru ca este populara printre sportivi".

"Meldoniumul este unic, nu are echivalent in lume. Poate ca de aceea, din snobism, tarile occidentale au decis sa-l interzica. Cum noi nu il avem, hai sa-l interzicem", a acuzat omul de stiinta leton. Acesta a adaugat ca produsul sau "a salvat vieti", dovedindu-se util in mod special in cazul sportivilor profesionisti care isi supun inima la eforturi inumane.

Citește și
Maria Sharapova - getty
O fosta mare campioana cere retragerea titlurilor Sharapovei. "Eu n-am avut o echipa care sa ma ajute sa trisez"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Referindu-se la cazul Mariei Sharapova, depistata pozitiv la meldonium in timpul Openului Australiei din luna ianuarie, Ivan Kalvinsh considera in aceasta afacere este vorba de "multa politica".

"Au vrut sa amestece sportul cu politica. Nu exista cercetari care ca confirme ca meldonium este un produs dopant. Ceea ce s-a intamplat este ca au descoperit ca numerosi campioni din aceasta regiune, precum Sharapova, il folosesc. Acesta este motivul", a explicat Kalvinsh.

Acesta crede ca este "logic" ca sportivii care utilizeaza meldonium sa obtina "rezultate mai bune", pentru ca daca este linistit si nu se teme pentru inima sa, antrenamentele sale vor fi mai intense si va concura mai bine.

"Sportivul care ia medicamentul meu poate sa forteze si sa dea totul fara niciun risc. Insa acesta nu este dopaj. Meldonium ii protejeaza inima, insa randamentul sau depinde in exclusivitate de calitatile sale fiziologice. Nimeni dintre cei care il utilizeaza nu se transforma in superman peste noapte", a conchis Ivan Kalvinsh.

Omul de stiinta a recunoscut ca meldoniumul a fost utilizat de armata sovietica in timpul invaziei din Afganistan (1979-1989), unde lipsa de oxigen din cauza altitudinii reprezenta o grava problema pentru soldati.

Pe de alta parte, chiar daca regreta interdictia impusa de AMA, Kalvinsh considera in acelasi timp ca aceasta decizie "confirma ca medicamentul functioneaza si este util" si nu crede ca acest lucru va avea vreun impact in privinta comercializarii sale.

"Il recomand tuturor, atat celor sanatosi, cat si celor care sufera cu inima. Este medicamentul cel mai putin periculos din lume intre cele prescrise pentru insuficiente cardiovasculare. Lista sa de contraindicatii este insignifianta. Doar in 1,5-2 la suta din cazuri dezvolta alergii, mai putin decat capsunile", a mai spus inventatorul meldoniumului.

Lavrov: Rusia are multe intrebari de pus dupa ce Meldonium a fost interzis

Rusia are "multe intrebari" de pus Agentiei Mondiale Antidoping dupa interzicerea Meldoniumului, la care a fost depistata pozitiv fostul lider mondial al tenisului feminin, Maria Sarapova, a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, informeaza AFP.

"Situatia actuala, cu un potop de suspendari si acuzatii impotriva celor mai buni sportivi ai nostri, da nastere la multe intrebari", a declarat seful diplomatiei ruse intr-un interviu pentru canalul REN TV.

"La intrebari profesioniste, consider ca ar trebui sa existe raspunsuri profesioniste" din partea AMA, a adaugat Lavrov, putin obisnuit sa intervina in domeniul sportului.
 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Reactia Kremlinului dupa ce Maria Sharapova a dezvaluit ca a fost depistata pozitiv. Ce anunta Vladimir Putin
Reactia Kremlinului dupa ce Maria Sharapova a dezvaluit ca a fost depistata pozitiv. Ce anunta Vladimir Putin

Kremlinul a anuntat ca regreta depistarea pozitiva a fostului lider mondial al tenisului feminin, Maria Sharapova, la Openul Australiei, insistand insa asupra faptului ca este vorba de un caz izolat, scrie AFP.

O fosta mare campioana cere retragerea titlurilor Sharapovei.
O fosta mare campioana cere retragerea titlurilor Sharapovei. "Eu n-am avut o echipa care sa ma ajute sa trisez"

Fosta dubla campioana de la Australian Open, Jennifer Capriati, a atacat-o in termeni duri pe Maria Sharapova dupa ce aceasta a recunoscut public ca a folosit o substanta interzisa.

Maria Sharapova anunta ca a picat testul antidoping. Ce spune despre o posibila retragere:
Maria Sharapova anunta ca a picat testul antidoping. Ce spune despre o posibila retragere:"Nu vreau sa-mi inchei cariera asa"

Jucatoarea de tenis Maria Sharapova, fost numar unu mondial, a anuntat, luni, la Los Angeles, intr-o conferinta de presa, ca a fost depistata pozitiva la controlul antidoping in timpul primului turneu de Mare Slem al anului, Australian Open, in ianuarie.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.