Discursul NATIONALIST al lui Trump. Cum s-ar "lepada" de Europa in cazul unui atac al Rusiei si laude la adresa lui Erdogan

×
Codul embed a fost copiat

Candidatul republican la presedintie, Donald Trump, a declarat miercuri ca el nu ar apara automat tarile baltice in cazul unui atac al Rusiei, ci ar analiza mai intai contributiile lor la NATO, relateaza New York Times.

"Daca isi indeplinesc obligatiile fata de noi, atunci raspunsul este da", a spus Trump, intrebat daca ar ajuta tarile baltice in cazul unui atac lansat de Rusia.

In cursul unui interviu de 45 de minute, el a reiterat ca, daca va fi ales presedinte, ii va obliga pe aliati sa contribuie la acoperirea cheltuielilor suportate de decenii de Statele Unite, va anula tratatele pe care le considera nefavorabile si va redefini ce inseamna sa fii partener al SUA.

Trump este convins ca lumea se va adapta la abordarea sa. "As prefera sa pot sa continui" acordurile existente, dar numai daca aliatii nu mai profita de "generozitatea" Statelor Unite, pe care tara nu o mai poate acoperi.

Trump a admis ca abordarea sa fata de aliatii si adversarii Statelor Unite este radical diferita de traditiile Partidului Republicani, ai carui candidati de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial au pledat mai degraba ca SUA sa fie considerate pastratori ai pacii, “natiune indispensabila”.

Citește și
Cleveland
Focuri de arma in apropierea unui vehicul de politie, langa conventia Trump in Cleveland
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Nu suntem in urma cu 40 de ani", a spus Trump, respingand comparatii intre abordarea sa privind politica externa si cea a lui Richard Nixon.

El a reiterat amenintarea ca va retrage trupele SUA din lume. “Cheltuim o avere pe armata pentru a pierde 800 de miliarde de dolari”, a atras el atentia, invocand ceea ce a numit pierderile comerciale ale SUA. “Mie nu mi se pare foarte inteligent”, a adaugat el.

Trump a definit interesele globale ale Statelor Unite in termeni puri economici. Rolul Washingtonului ca pastrator al pacii, ca forta de disuasiune nucleara in fata unor adversari precum Coreea de Nord, ca sustinator al drepturilor omului si ca garant al granitelor aliatilor au fost desfiintate rapid de omul de afaceri, care le-a analizat numai prin prisma beneficiului economic pentru tara sa.

Nici un candidat la presedintie din ultimele decenii nu a ordonat prioritatile Americii astfel.

In ceea ce priveste amenintarile reprezentate de Coreea de Nord, dar si in ceea ce priveste problemele din Marea Chinei de Sud, el a afirmat ca desfasurarea in prealabil de trupe americane in zona ar fi preferabila, dar nu obligatorii.

“Daca ne hotaram ca trebuie sa aparam Statele Unite, putem desfasura oricand” de pe teritoriul american, “si va fi mult mai ieftin”, a spus Trump.

Multi experti militari contesta aceasta opinie, spunand ca cel mai bun loc pentru a instala sisteme antiracheta care sa contracareze Coreea de Nord este Japonia sau Peninsula Coreea. Instalarea unor baze similare in Statele Unite poate fi mai costisitoare, pentru o parte dintre costuri sunt acoperite in prezent de natiunile asiatice.

In ceea ce priveste Turcia, Trump l-a laudat pe presedintele Recep Tayyip Erdogan si a declarat ca nu i-ar cere niciodata sa respecte statul de drept sau standardele occidentale privind justitia.

“Cand lumea vede cat de rau este in Statele Unite si cum incepem noi sa vorbim despre libertati civile, nu cred ca suntem un mesager foarte bun”, a subliniat el.
In ceea ce priveste Siria, omul de afaceri considera ca indepartarea de la putere a presedintelui Bashar al-Assad este mult mai jos pe lista de prioritati decat combaterea Statului Islamic.

“Assad este un om rau. A facut lucruri ingrozitoare. Dar Statul Islamic reprezinta o amenintare mult mai mare pentru Statele Unite”, a explicat el.

Intrebat ce vrea sa spuna prin sloganul sau de campanie “Puneti America pe primul plan”, Trump a raspuns: “Vom avea grija in primul rand de aceasta tara, inainte de a ne face griji in legatura cu toti ceilalti din lume”.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Donald Trump e oficial candidatul Republican la alegerile prezidentiale din SUA. Magnatul promite eradicarea Statului Islamic
Donald Trump e oficial candidatul Republican la alegerile prezidentiale din SUA. Magnatul promite eradicarea Statului Islamic

Donald Trump a fost declarat oficial marti candidatul republican la alegerile prezidentiale din Statele Unite.

Focuri de arma in apropierea unui vehicul de politie, langa conventia Trump in Cleveland
Focuri de arma in apropierea unui vehicul de politie, langa conventia Trump in Cleveland

Focuri de arma au fost auzite marti, la Cleveland, in apropierea unui vehicul de transport al politiei, langa locul in care se desfasoara Conventia Nationala Republicana, declara surse din cadrul politiei, relateaza Reuters.

Melania Trump ar fi plagiat cuvant cu cuvant pasaje intregi din discursul tinut in urma cu 8 ani de Michelle Obama: VIDEO
Melania Trump ar fi plagiat cuvant cu cuvant pasaje intregi din discursul tinut in urma cu 8 ani de Michelle Obama: VIDEO

Melania, sotia lui Donald Trump, a afirmat luni seara la Conventia republicana ca sotul ei, "un lider incredibil", este "pregatit sa conduca tara" si vrea sa fie presedintele tuturor americanilor, potrivit AFP.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.