Oscar Pistorius a fost gasit VINOVAT de ucidere din culpa. Sportivul ramane liber pe cautiune pana la pronuntarea pedepsei

×
Codul embed a fost copiat

Campionul paralimpic Oscar Pistorius, gasit vinovat de omor din culpa de justitia sud-africana, a obtinut, vineri, dreptul de a ramane in libertate pe cautiune pana la reluarea discutiilor in cazul sau la tribunalul din Pretoria, la 13 octombrie.

"Am folosit puterea mea discretionara in favoarea acuzatului si i-am acordat o prelungire a regimului actual de libertate pe cautiune", a spus judecatoarea Thokozile Masipa, inainte de a reconvoca la data de 13 octombrie tribunalul pentru miniprocesul in care se va decide pedeapsa lui Pistorius.

In 13 octombrie si in zilele urmatoare, apararea si acuzarea vor incerca sa o convinga pe judecatoare sa pronunte o sentinta mai mica, respectiv mai mare pentru Oscar Pistorius.

Potrivit presei sud-africane, judecatoarea a considerat ca procurorul nu a dovedit ca Pistorius trebuie sa fie incarcerat pana la pronuntarea sentintei. Masipa a precizat ca faptul ca Pistorius si-a vandut proprietatea si ca nu mai are o casa nu inseamna ca exista riscul ca sportivul sa fuga din tara.

"Procedurile privind condamnarea a lui Pistorius vor incepe Inalta Curte din Pretoria la 13 octombrie", mentioneaza iol.co.za.

Citește și
Oscar Pistorius
Au aparut imagini care pun in dificultate apararea lui Pistorius, chiar inainte de reluarea procesului
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Oscar Pistorius a fost pronuntat, vineri, vinovat de omor din culpa dupa ce si-a ucis iubita in februarie 2013, dar si cu privire la un incident din ianuarie 2013, cand sportivul a tras cu arma intr-un restaurant.

Potrivit CNN, pedeapsa maxima prevazuta de legislatia sud-africana pentru omor din culpa este de 15 ani, iar cea pentru celalalt cap de acuzare in care a fost gasit vinovat Pistorius este de maxim 5 ani.

Tot vineri, judecatoarea Thokozile Masipa l-a achitat pe Oscar Pistorius de acuzatia de detinere ilegala de munitie si de cea conform careia sportivul a tras cu arma prin trapa unei masini.
Oscar Pistorius, in varsta de 27 de ani, a impuscat-o mortal la 14 februarie 2013 pe Reeva Steenkamp, model sud-african cu care avea o relatie de trei luni.

Procesul lui Pistorius a inceput in luna martie 2014, iar acuzatiei de crima i s-au adaugat si cea de posesie ilegala de munitie, precum si alte doua acuzatii care nu au legatura directa cu crima din februarie 2014, si anume faptul ca sportivul a tras cu arma intr-un restaurant in ianuarie 2013 si a tras cu arma prin trapa unei masini in 2012.

Joi si vineri, judecatoarea Thokozile Masipa a citit in instanta concluziile sale in acest caz.

Profilul unui om recalcitrant

Din momentul crimei si pana in prezent presa internationala a alocat in mod constant spatii largi informatiilor privind moartea suspecta a top-modelului sud-african Reeva Steenkamp.

Printre primii jurnalisti care l-au vizitat pe sportivul paralimpic dupa producerea tragicului eveniment s-a regasit si un angajat al jurnalului britanic Daily Mail. Acesta povesteste ca in momentul in care a intrat in apartamentul lui Oscar Pistorius a fost uimit sa observe ca barbatul avea bate de crichet si de baseball dupa usa, un pistol aproape de pat si o arma automata la o fereastra.

Toate aceste masuri de siguranta, asa cum explica atunci atletul, par sa se bata cap in cap cu realitatea. Potrivit Daily Star, ansamblul rezidental in care locuia sportivul era considerat drept "domeniul cel mai sigur din Africa de Sud". Dovada sta si descrierea imprejurimilor. Casa este inconjurata de un zid de trei metri inaltime si este prevazuta cu gard electric.

Dragostea dintre sportiv si manechin pare a fi fost una cu nabadai. Toate acestea se intamplau insa departe de lumina reflectoarelor. De altfel, sportivul ar avea antecedente de violenta domestica pe care insa oficialii nu au vrut sa le comenteze. Pentru ca sunt prea multe elemente neclare in aceasta poveste, politistii au decis sa-l puna sub acuzare pe Pistroius si sa il aresteze.

Cotidianul Beeld a relatat un alt incident din 2009, cand Pistorius era cu un prieten care a calcat cu masina un pieton. Sportivul a incercat sa ii impiedice pe jurnalisti sa faca fotografii, motivanduasi gestul simplu: "Pentru ca sunt Oscar Pistorius".

In tot acest timp, anchetatorii au fost nevoiti sa raspunda la intrebarea daca cee ace s-a intamplat in seara de 13 spre 14 februare in apartamentul lui Oscar Pistorius a fost un accident, sau, dimpotriva, o crima. Iar evolutia cronologica a lucrurilor nu pare sa ii ajute in acest sens.

Prima problema a fost chiar faptul ca detectivul Wison Botha, cel care a lucrat la acest caz inca de la inceput, a recunoscut ca nu a purtat echipament de protectie si a contaminat considerabil locul tragediei. In fotografiile date publicitatii din apartamentul in care modelul Reeva si-a petrecut ultimele clipe din viata se vede clar cum urmele de picioare ale anchetatorilor au maturat petele de sange.

Oscar Pistorius, multiplu campion paralimpic la atletism

Supranumit si “Blade Runner” (Atletul Taios), tinand cont ca protezele de la ambele picioare au forma de lama, Oscar Pistorius este multiplu campion paralimpic la atletism. A atins celebritatea anul trecut cand a fost singurul sportiv cu dizalibitati care a concurat la Olimpiada de la Londra. A semnat contracte de publicitate cu cele mai mari companii de echipament sportiv, fiind imaginea Nike si Thiery Mugler. Revista People l-a clasat anul trecut intre cei mai sexy barbati din lume. Pe pagina lui de internet, sportivul are ca motto: "nu esti mutilat de infirmitatile pe care le ai, ci esti avantajat de calitatile pe care le ai". Cu un venit de doua milioane de dolari pe an, Pistorius parea ca are totul.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
In plin proces in care este acuzat de crima, Pistorius isi arata temperamentul vulcanic. S-a luat la bataie intr-un club
In plin proces in care este acuzat de crima, Pistorius isi arata temperamentul vulcanic. S-a luat la bataie intr-un club

Potrivit presei internationale, atletul s-ar fi luat la cearta weekend-ul trecut cu un om de afeceri, intr-un club de noapte din Johannesburg.

Au aparut imagini care pun in dificultate apararea lui Pistorius, chiar inainte de reluarea procesului
Au aparut imagini care pun in dificultate apararea lui Pistorius, chiar inainte de reluarea procesului

In Africa de Sud s-a reluat luni procesul lui Oscar Pistorius, dupa ce, in ajun, o televiziune australiana a difuzat imagini care arata ca fostul atlet, cu ambele picioare amputate, se poate depalasa foarte usor si fara proteze.

Detalii cutremuratoare din procesul lui Oscar Pistorius:
Detalii cutremuratoare din procesul lui Oscar Pistorius: "Pana sa realizez se se intampla, am tras patru focuri de arma"

Sportivul sud-african Oscar Pistorius a povestit, in lacrimi, ca a tras patru focuri de arma in seara in care si-a ucis iubita, el fiind convins ca un hot se afla ascuns in baie, informeaza AFP.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.