Deutsche Welle: Republica Moldova vrea sa achizitioneze tehnologie in domeniul Apararii si sa creeze o noua baza militara

Soldati din Republica Moldova
Agerpres

Republica Moldova planuieste sa achizitioneze tehnologie in domeniul Apararii si sa creeze o noua baza militara, iar noul Guvern de Chisinau spera sa obtina ajutor de la parteneri, relateaza Deutsche Welle in pagina electronica.

Autoritatile moldovene planuiesc o modernizare radicala a fortelor armate, a anuntat noul ministru al Apararii Viorel Cibotaru, conform Mediafax. El asteapta asistenta externa in acest efort. Intr-un interviu pentru un post de televiziune Cibotaru si-a exprimat speranta ca, in lumina situatiei geopolitice complicate provocate de razboiul civil care devasteaza Ucraina vecina, partenerii tarii sale vor fi interesati de o eficientizare a armatei moldovene. In opinia ministrului, este necesar ca militarii sa poata interveni in mod operativ in situatii de urgenta.

El a facut acest anunt intr-o perioada in care bugerul alocat armatei reprezinta 0,3% din PIB si abia ajunge pentru hrana si cazarea militarilor. Chisinaul a prezentat recent sugestii in vederea unei initiative NATO care ar putea sa conduca la o imbunatatire a Apararii, in contextul in care razboiul civil din Ucraina s-a apropiat de frontiera cu Republica Moldova. "Dorim ca Republica Moldova sa participe la o solutionare a problemelor provocate de situatia geopolitica actuala", a declarat Cibotaru, referindu-se la formarea militarilor si asistenta tehnica.

Ministrul a anuntat totodata ca, pana in 2018, urmeaza sa fie construita o noua baza militara, care va "arata complet diferit fata de vechile baraci sovietice" ramase in aceasta fosta republica sovietica de pe vremea URSS. Tara are nevoie in special de artilerie, a precizat el. Cibotaru argumenteaza, de asemenea, ca amenintarile reprezentate de conflictul armat din Ucraina au facut necesara o noua dezbatere politica despre actualul statut neutru al Republicii Moldova.

Pareri impartite la Chisinau

Citește și
Sobolan la spital
Sobolanii mananca din farfuriile pacientilor si dorm in salon cu ei. Imagini filmate intr-un spital din R. Moldova. VIDEO
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Partidul Comunistrilor din Republica Moldova (PCRM), pe a carui sustinere se bazeaza noul Guvern minoritar al premierului Chiril Gaburici, nu vede cu ochi buni o apropiere de NATO. Vladimir Voronin, fost presedinte al tarii in perioada 2001-2009 si liderul comunistilor moldoveni prorusi, a amenintat cu retragerea sprijinului acordat Executivului de catre formatiunea sa. In perioada in care a condus tara, Voronin a redus efectivele militare cu 2.000 de militari, la 6.500, si a propus inclusiv dizolvarea armatei, pentru a arata Moscovei ca Chisinaul este neutru.

Un politolog moldovean, Ion Manole, de la Promo-Lex, un ONG, considera ca o apropiere de NATO este singura posibilitate de garantare a securitatii nationale. "Republica Moldova este o tara mica si nu se poate proteja singura de agresori externi", a declarat el pentru DW. O problema majora este prezenta a trei armate pe teritoriul moldovean, si anume armata nationala, cea a regiunii separatiste Transnistria si a unitati rusesti stationate in aceasta regiune, nerecunoscuta international dar care este sustinuta de Moscova in mod deschis.

In aceste conditii, apreciaza Manole, securitatea si stabilitatea tarii sale sunt in pericol. O modernizare a armatei moldovene ar putea fi "utila" in vederea apararii, subliniaza el.

Fostul ministru al Apararii Victor Gaiciuk s-a pronuntat in favoarea modernizarii fortelor armate, insa si el a criticat apropierea Chisinaului de NATO. El a declarat pentru DW ca este necesar ca Republica Moldova sa-si mentina statutul neutru, care va fi garantat international de catre ONU, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Statele Unite, Rusia si Uniunea Europeana (UE). "Acest lucru va face (Republica) Moldova atractiva atat pentru Est cat si pentru Vest si va ajuta la clarificarea problemei transnistrene", a declarat Gaiciuk pentru DW.

Astfel, Rusia nu va avea argumente pentru stationarea trupelor sale pe teritoriul moldovean, insista fostul ministru.

Mosternirea sovietica

Situatia in care se afla armata moldoveana este considerata deplorabila. Fortele armate ale tarii numara 5.300 de militari. Potrivit unor date oficiale, in cazul unei situatii de urgenta, aproximativ 700.000 de moldoveni ar putea sa fie mobilizati la arme, insa criticii se indoiesc de acest numar. In plus, armamentul este vechi si se afla intr-o stare proasta, cea mai mare parte figurand in inventarul fostei armate sovietice.

Pe de ala parte, Transnistria are peste 7.500 de militari, ale caror echipamente au fost modernizate cu ajutorul Rusiei. De asemenea, in regiune sunt stationati aproximativ 2.000 de militari rusi, inarmati cu armament modern, dupa secesiunea de Republica Moldova.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Sondaj: Cetatenii moldoveni prefera Uniunea Vamala mai degraba decat Uniunea Europeana. Doar 32% vor aderarea tarii lor la UE
Sondaj: Cetatenii moldoveni prefera Uniunea Vamala mai degraba decat Uniunea Europeana. Doar 32% vor aderarea tarii lor la UE

Cel puţin 50 la sută dintre moldoveni preferă aderarea la Uniunea Vamală, faţă de 32 la sută care ar opta pentru Uniunea Europeană, arată Barometrul de Opinie Publică difuzat joi, relatează portalul Unimedia.md.

Sobolanii mananca din farfuriile pacientilor si dorm in salon cu ei. Imagini filmate intr-un spital din R. Moldova. VIDEO
Sobolanii mananca din farfuriile pacientilor si dorm in salon cu ei. Imagini filmate intr-un spital din R. Moldova. VIDEO

Chiar daca pare incredibil la prima vedere, exista si spitale unde sobolanii mananca din farfuriile pacientilor si dorm chiar in salon cu ei.

Un MILIARD de dolari a disparut fara urma din Republica Moldova chiar inainte de alegeri.
Un MILIARD de dolari a disparut fara urma din Republica Moldova chiar inainte de alegeri. "O parte din suma a ajuns in Rusia"

Un scandal urias risca sa afecteze tara vecina: o suma echivalenta cu 12% din PIB-ul tarii pur si simplu a disparut fara nicio urma. Detectivii americani sunt acum pe urmele banilor.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.