Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Decizia luata de Angela Merkel dupa rezultatul dezamagitor la alegerile regionale. Presa germana: Pozitia ei NU e amenintata

Angela Merkel - Agerpres

Cancelarul german a admis luni ca formatiunea ei conservatoare Uniunea Crestin-Democrata traieste acum un moment dificil dupa rezultatul dezamagitor la alegerile regionale desfasurate in trei landuri.

Angela Merkel a precizat ca aceasta evolutie nu o va determina sa-si schimbe politica de primire a migrantilor, consemneaza agentiile AFP, Reuters si EFE.

In plus, Angela Merkel a pus acest rezultat pe seama lipsei unei 'solutii durabile' la nivel european pentru criza provocata de valul de migranti ce 'a creat un sentiment de insecuritate in randul cetatenilor'. In opinia sa succesul formatiunii AfD este si un 'protest' al votantilor sceptici fata de 'structurile stabile' si care se tem de 'alte religii'. Pe de alta parte sefa guvernului de la Berlin a admis ca Germania profita de pe urma inchiderii rutei balcanice pentru migranti, de unde a rezultat o diminuare evidenta a sosirii refugiatilor, dar a mentionat mai departe ca aceasta este doar o situatie de moment.

Asa cum prevedeau si sondajele de dinaintea scrutinului, alegerile legislative desfasurate in landurile Baden-Württemberg, Renania-Palatinat si Saxonia-Anhalt au confirmat ascensiunea formatiunii antiimigratie AfD, pe fondul nemultumirii provocate de sosirea masiva a migrantilor musulmani, evolutie ce schimba configuratia politica in aceste landuri si ii obliga pe conservatorii din CDU si pe social-democratii din SPD sa caute noi coalitii.

In landul Saxonia-Anhalt CDU si SPD nu mai dispun de majoritatea care le-a permis pana acum sa guverneze impreuna, ele obtinand 29,8% si respectiv 10,6% din voturi. Prin urmare, premierul conservator Reiner Hasselhof va fi nevoit sa ajunga la o intelegere cu Verzii. Este landul unde AfD a obtinut cel mai bun rezultat, de 24,2%.

In landul Baden-Württemberg, Verzii premierului Winnfried Kretschmann sunt pe primul loc, cu 30,3% din voturi, urmati de CDU, cu 27%, dar actuala coalitie dintre ecologisti si social-democrati nu va mai fi posibila, acestia din urma obtinand doar 12,7% din voturi, in urma AfD, care a primit 15,1% din voturi.

In landul Renania-Palatinat social-democratii premierului Malu Dreyer au castigat cu 36,2% din voturi, pe locul doi fiind CDU, cu 31,8%, dar nici aici coalitia SPD cu Verzii nu va mai putea continua, ecologistii avand doar 5,3 % din voturi, fiind depasiti si in acest land de AfD, care a obtinut 12,6%.

Aceste rezultate l-au determinat pe liderul Uniunii Crestin-Sociale (CSU), premierul bavarez Horst Seehofer, aliat al Angelei Merkel, sa critice din nou politica de primire a refugiatilor promovata de aceasta din urma, el apreciind ca nu se mai poate continua ca pana acum.

Totusi, presa germana considera ca pozitia sefei guvernului de la Berlin nu este deloc amenintata, ea neavand niciun concurent real in cadrul propriei formatiuni. Dar aceeasi presa remarca faptul ca succesul AfD se inscrie intr-un curent european mai larg al ascensiunii formatiunilor de extrema-dreapta, ca o consecinta a primirii unui numar considerabil de migranti extracomunitari.
 

 

Sursa: Agerpres, Data publicarii: 14 Martie 2016
Citeste mai multe despre: Angela Merkel, Germania, alegeri,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed