Cutremur in Italia. Bilantul victimelor a fost revizuit la 250 de morti. Cursa contracronometru pentru echipele de salvare

×
Codul embed a fost copiat

LIVE UPDATE. Salvatorii italieni nu contenesc nicio clipa eforturile supraomenesti ca sa gaseasca supravietuitori printre ruinele care au sluțit superba regiune din centrul Italiei.

VEZI AICI informatii actualizate despre starea romanilor afectati

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Bilantul cutremurului a ajuns la 250 de morti
Primarul din Amatrice spune ca 40 de oameni din oras inca sunt disparuti
Migrantii ajuta la evacuarea molozului in Pescara del Tronto
Imagini filmate din drona
Peste 5.400 de persoane, intre care si voluntari, participa la misiuni de salvare 
Lista cu centre de colectare a ajutoarelor pentru victime

Cel mai recent bilant este insa infiorator - cel putin 250 de morti si aproape 264 de raniti. Si, potrivit unui oficial italian, printre victime se afla si multi copii. Si pagubele sunt uriase. Guvernul italian a pus la dispozitia autoritatilor locale fonduri de urgenta de aproape 230 de milioane de euro.

Misiunea salvatorilor e cu atat mai primejdioasa, cu cat replicile se produc si acum. La marginea muntilor de moloz isi frang mainile, rudele celor dati disparuti in timp ce se roaga pentru o minune. Cele 20 de secunde ale cutremurului au dat peste cap viata a mii de oameni.

Citește și
Cover victime cutemur Italia
Un roman a murit, doi au fost raniti si alti 9 sunt dati disparuti, dupa cutremurul din Italia. Mesajul premierului Ciolos
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Rita supravietuitoare: "A fost cumplit. Casa mea s-a prabusit peste mine in toiul noptii.Am pierdut prieteni. Au murit atitia copii. E o tragedie imensa. M-au trezit bucati de tavan care imi cadeau in cap, n-a ramas nimic din casa mea..Am lovituri la cap si la picior, dar asta nu inseamna nimic cumparativ cu ce au patit altii."

Intr-adevar, pentru sute de oameni, seismul a fost fatal. De ore intregi, salvatorii scormonesc cu infinita grija prin ruinele unei case. Cred ca cineva este captiv acolo. Nu se dau batuti chiar daca nu percep niciun semn de viata. Doar ramasite ale vietii care pulsa aici pana ieri noapte. Scena se repeta cativa metri mai incolo. Pana la urma, cautarea are un deznodamant. Un cadavru este evacuat pe o targa. Si mai multe trupuri sunt scoase in urmatoarele minute.

Din fericire, uneori salvatorilor le surade norocul. Acestei fetite de zece ani i-au vazut mai intai o talpa, apoi ambele picioare. Continua cu indarjire sa sape pana cand o scot la lumina zilei. In tot acest timp, vorbesc cu fata, careia ii spun intruna pe nume ca s-o incurajeze.

Giorgia de numai 4 anisori a rezistat si mai multe ore decat Giulia sub daramaturi. Tot in ultimele ore au fost scosi in viata un baiatel si o fetita de numai cateva luni.

Salvatorii au o misiune sisifica. Nici un echipament nu poate ajunge pana aici. Asa ca scormonesc cu mainile goale si indeparteaza molozoul bucata cu bucata. In timp ce trudesc, pamantul continua sa se zgaltie. Seismul initial a fost urmat de sute de replici.

Si astazi, o noua replica a precipitat prabusirea unei cladiri deja subrezite, punand in pericol siguranta salvatorilor.

Ian Woods, corespondent Sky News: "Amatrice este o destinatie de vacanta. Multe apartamente si case sunt ocupate doar vara, timp de cateva saptamani. Cutremurul nu putea surveni intr-un moment mai prost. Pentru ca salvatorii nu stiu daca diverse cladiri erau sau nu ocupate, va dura saptamani pana la definitivarea bilantului".

Populatia obisnuita este, iarna, de 2000 de oameni, dar vara numarul se mareste considerabil.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR DE JOI

UPDATE 20:05 Bilantul cutremurului din Italia a ajuns la 250 de morti.

Echipele de salvare au adus la fata dezastrului inclusiv detectoare de sunet, pentru a-i cauta pe supravietuitori.

"Stiu ca este o cursa contracronometru. Ranitii pot supravietui aproximativ 72 de ore sub daramaturi", relateaza corespondentul CNN Frederik Pleitgen.

UPDATE 16:00 Un cutremur cu magnitudinea 4,3 a provocat joi noi pierderi materiale in Amatrice (regiunea Lazio), una dintre localitatile afectate de seismul cu magnitudinea 6 care a zguduit in noaptea de marti spre miercuri centrul Italiei, relateaza EFE. Noul seism s-a inregistrat la ora locala 14:36 (12:36 GMT), potrivit Institutului italian de geofizica si vulcanologie, si a provocat prabusirea fatadei unei cladiri situate langa parcul din Amatrice, unde exista un centru temporar de primire pentru voluntarii care participa la operatiunile de salvare.

Alta constructie care risca sa se prabuseasca este turnul Bisericii Sf.Augustin, situata in apropiere. Potrivit Institutului, seismul de miercuri a fost urmat de peste 470 de replici. Ultimul bilant oficial provizoriu furnizat de Protectia Civila este de 241 de morti, dar exista temerea ca bilantul s-ar putea agrava, avand in vedere numarul mare de persoane date disparute

UPDATE 15:10 Au aparut alte imagini filmate din drona, la Pescara del Tronto.

UPDATE 15:00 Si o tanara din Spania, Ana Huete, de 27 de ani, a murit in urma seismului din centrul Italiei.

UPDATE 14:40 Numarul victimelor a fost revizuit la 241 de morti, joi dupa-amiaza, dupa ce dimineata fusesera anuntate 247 decese, relateaza La Stampa.

UPDATE 14:20 Migrantii care au solicitat azil in Italia ajuta la evacuarea molozului in Pescara del Tronto, potrivit RAI.

UPDATE 14:00 Autoritatile au confirmat ca printre cei 247 de morti este si un cetatean albanez - Erjon Toro, de 33 de ani, care locuia in Amatrice. Sotia si cei trei copii se afla printre raniti.

UPDATE 12:30 O fetita de 10 ani a scoasa in viata de sub daramaturi, la 17 ore dupa seismul din Italia. VEZI AICI DETALII

UPDATE 12:10 Primarul din Amatrice, Sergio Pirozzi, spune ca ii este teama ca in orasul sau sunt peste 200 de morti, la aceasta ora fiind inca aproximativ 40 de oameni dati disparuti. "Suntem devastrati" - a spus primarul, adaugand ca printre cei 190 de decedati confirmati erau si prieteni de-ai lui.

UPDATE 12:00 Imaginile filmate cu o drona arata adevarata dimendiune a dezastrului provocat de cutremur.

UPDATE 10:00 Autoritatile din Roma au dat publicitatii o lista cu punctele unse se colecteaza alimente, dar si alte ajutoare, pentru victimele cutremurului.

UPDATE 9:00 Peste 5.400 de persoane - politisti, pompieri, militari, dar si voluntari - se afla in zonele afectate si participa la misiuni se salvare sau cautare a victimelor.

UPDATE 8:00 Italienii au facut cozi la centrele de transfuzii si doneaza sange, dupa ce autoritatile au facut un apel.

Cel mai recent bilant este insa infiorator - cel putin 247 de morti - potrivit La Repubblica - si aproape 264 de raniti. Venirea noptii nu a oprit cautarile disperate prin muntii de moloz. La lumina lampilor, salvatorii, ajutati de echipament greu, au rascolit ruinele cladirilor puse la pamant de cutremur.

Norocul le-a suras in mai multe randuri in cursul zilei. I-au vazut picioarele, si au continuat sa sape pana cand au scos-o la suprafata pe Giulia. Fetita in varsta de zece ani si-a petrecut  mai multe ore blocata intre ruinele locuintei sale din Pescara del Tronto, unde aproape toate casele s-au prabusit.

Dintre daramaturi au fost scosi in viata alti doi copii, un baietel de cativa ani si un bebelus - o fetita.

Intre timp, in localitatea Amatrice, un elicopter a venit in ajutorul ranitilor din zonele sinistrate. Acolo, si o manastire s-a facut una cu pamantul.

"Din aceasta cladire am fost salvate patru persoane, trei maicute si o batrana. Alte patru femei si trei maicute sunt date disparute. In cealalta cladire, toti au supravietuit. S-au salvat unii pe altii. S-au luat de mana si au fugit. Au scapat cu viata, deoarece constructia nu s-a prabusit atat de repede ca la noi" - spune o maicuta.

Supravietuitorii cauta acum resemnare.

"Am pierdut totul. Atat a mai ramas: doar eu. Pana si hainele pe care le port mi-au fost date de un trecator. Nu mai am nimic. S-a auzit un vuiet teribil... teribil. Nu mai am nimic. Ajunge, va rog", spune, tulburat, un supravietuitor.

Localitatea Amatrice este distrusa in proportie de trei sferturi, iar autoritatile incearca sa ii sprijine pe bietii oameni ramasi pe drumuri.

Primarul din Amatrice: "Am senzatia ca orasul nu mai exista, ca a disparut. Spitalul este inchis. Magazinele sunt inchise ori distruse. Nu mai e farmacie, nu mai e supermarket. Nu a mai ramas nimic."

In zonele devastate, traiesc si multi romani. Diana Ardelean nu-si revine din soc. Numai un miracol a facut ca fiul ei de 10 ani sa scape teafar. Baiatul a dormit la un prieten - tot roman - in Amatrice. Cutremurul a daramat casa, dar copiii au scapat.

Diana Ardelean, romanca in Italia: "Copiii au zis ca, pur si simplu, a cazut tot peste ei si intr-o parte casa s-a scufundat si au reusit sa treaca pe langa gaura care s-a format in pamant si au iesit in strada si au fugit! Ala mic s-a lovit la cap, pentru ca i-a cazut acoperisul. L-am trimis la spital cu mama..."

Premierul italian Matteo Renzi a ajuns in cursul serii la Amatrice. S-a straduit sa ii imbarbateze si sa le dea speranta salvatorilor si medicilor. Apoi, dintr-un elicopter i s-a dezvaluit amploarea dezastrului.

Matteo Renzi, premierul Italiei: "Cutremurul a afectat zone din mai multe regiuni si a fost resimtit de o mare parte a tarii. Victimele sunt insa concentrate in trei localitati."

Este vorba de Amatrice, Pescara del Tronto si Accumoli.

Daca am avea o drona, am intelege cu adevarat prin ce trec acei oameni. Cutremurul a lovit zona de munte, greu accesibila si in conditii normale, daramite acum, cu drumuri inguste si distruse si cu poduri care stau sa cada. Magnitudinea a fost relativ mica, dar dezastrul... mare. In zona Apeninilor, cladirile sunt vechi, facute din piatra prinsa cu mortar si lemn. O alta explicatie este adancimea mica, de numai 10 kilometri, la care s-a produs cutremurul. Undele de soc sunt sferice. Pleaca din hipocentru, in adancime, unde placile tectonice se misca. Apoi, cu cat adancimea e mai mica, cu atat distrugerile sunt mai apropiate de epicentru, la suprafata. Asta e caracteristica seismelor de suprafata.

In Vrancea de exemplu, adancimile sunt de la 100 de kilometri in jos, iar undele seismice fac prapad nu la epicentru, ci, de la 100 de kilometri distanta, la Bucuresti.

Italia mai are o caracteristica... Cand ne gandim la cutremure, ne imaginam doua placi tectonice care intra una sub alta. Ei bine, in Italia nu exista aceasta miscare de subductie. Dimpotriva, placile se indeparteaza una de alta pe toata lungimea Apeninilor, o coloana vertebrala a peninsulei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Cinci romani au murit in cutremurul din Italia, 18 sunt dati disparuti.
Cinci romani au murit in cutremurul din Italia, 18 sunt dati disparuti. "Mi-a luat Dumnezeu tot ce am avut mai drag pe lume"

Cinci romani au fost gasiti morti in ruine dupa cutremurul care a indoliat Italia acum 40 de ore.

Un roman a murit, doi au fost raniti si alti 9 sunt dati disparuti, dupa cutremurul din Italia. Mesajul premierului Ciolos
Un roman a murit, doi au fost raniti si alti 9 sunt dati disparuti, dupa cutremurul din Italia. Mesajul premierului Ciolos

Un roman a murit, doi au fost raniti si 9 sunt dati disparuti dupa cutremurul produs in Italia, a anuntat miercuri seara ministerul nostru de Externe.

Cutremur in Italia: 159 de morti si sute de raniti. Armata a fost mobilizata pentru a ajuta persoanele afectate de seism
Cutremur in Italia: 159 de morti si sute de raniti. Armata a fost mobilizata pentru a ajuta persoanele afectate de seism

LIVE UPDATE: Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs miercuri dimineata in centrul Italiei, langa Perugia, transmite Reuters, lasand in urma orase in ruina si fara electricitate.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.