VIDEO. Cutremur cu magnitudinea 7 în Grecia și Turcia. Sunt 14 morți și peste 400 de răniți

×
Codul embed a fost copiat

Un seism cu magnitudinea 7 s-a produs vineri în Marea Egee, în largul Insulei Samos, fiind resimțit puternic în Grecia și Turcia, informează Reuters.

UPDATE: Cel puţin 12 persoane au murit în Turcia, două în Grecia şi alte 419 au fost rănite, au anunţat autorităţile pentru situaţii de urgenţă din cele două ţări, citate de AFP, Reuters şi DPA.

"În total, 12 dintre compatrioţii noştri şi-au pierdut viaţa şi alţi 419 au fost răniţi", a anunţat Agenţia guvernamentală de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD). Seismul produs vineri în Marea Egee a ucis şi două persoane în Grecia.

 

UPDATE: Cel puţin şase persoane au murit în Turcia, două în Grecia şi alte 202 au fost rănite în urma seismului, care a provocat vineri prăbuşirea mai multor clădiri în vestul Turciei şi pe insula greacă Samos, au anunţat autorităţile pentru situaţii de urgenţă din cele două ţări, citate de AFP, Reuters şi DPA.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Potrivit Reuters, doi adolescenţi au murit pe insula greacă Samos. Cei doi tineri - un băiat şi o fată - au fost găsiţi decedaţi în proximitatea unui zid care s-a prăbuşit în Vathy, un oraş de pe această insulă.

Echipele de intervenţie au început deja să lucreze la faţa locului, a anunţat guvernatorul din Izmir, iar autorităţile cred că mai multe persoane au fost prinse sub dărâmături. Membrii echipei de intervenţie au reuşit să salveze deja 70 de supravieţuitori. Potrivit guvernatorului Kosger, 10 clădiri din Izmir au fost grav avariate şi sunt în prezent înclinate într-o parte, prezentând un risc sporit de prăbuşire.

Armata a fost mobilizată pentru a participa la eforturile de ajutorare a populaţiei, a anunţat ministrul turc al Apărării într-un mesaj pe Twitter. Corturi, paturi, bucătării mobile şi pături au fost distribuite în întreaga regiune. Una dintre victime este o femeie aflată în scaun cu rotile, care a murit înecată după ce nivelul mării a crescut considerabil în districtul Seferihisar.

UPDATE: MAE: Nu există informații că vreun român a fost afectat

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, până la acest moment, autorităţile turce, respectiv autorităţile elene nu au notificat misiunile diplomatice sau consulare ale României în cele două state cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate de seismul de vineri, iar la nivelul misiunilor ţării noastre nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară.

În contextul situaţiei generate de seismul produs în cursul zilei de vineri în Marea Egee, Ambasada României la Ankara, Consulatul General al României la Izmir şi Ambasada României la Atena au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a obţine informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate, precizează MAE într-un comunicat citat de Agerpres.

UPDATE: Cel puțin patru persoane au decedat și alte 120 au fost rănite, în urma seismului, au anunțat autoritățile din Turcia, potrivit Hurriyet.

"Din păcate, patru dintre compatrioţii noştri şi-au pierdut viaţa în acest seism (...) În total, 120 de compatrioţi au fost răniţi", a declarat ministrul Fahrettin Koca, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Cel puţin cinci clădiri s-au prăbuşit în oraşul turc Izmir, în districtele Bayrakli şi Bornova, a precizat ministrul turc pentru Mediu şi Planificare Urbană, Murat Kurum, într-o declaraţie făcută la televiziune, potrivit DPA.

UPDATE: Un "mini-tsunami" s-a produs pe insula greacă Samos din Mareea Egee şi pagube materiale au fost semnalate la nivelul mai multor clădiri locale în urma unui seism cu magnitudinea 7 care a lovit această regiune, potrivit postului public de televiziune din Grecia, Ert, informează Agerpres, care citează AFP.

Seismul produs în largul insulei greceşti Samos şi în proximitatea oraşului turc Izmir, puternic lovit la rândul său de acest cutremur de pământ, a provocat prăbuşirea zidurilor mai multor case, dar şi inundaţii în portul din Samos, potrivit imaginilor difuzate de postul Ert.

Potrivit Reuters, Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a precizat pe Twitter că şase clădiri s-au prăbuşit în două districte ale provinciei Izmir.

El a mai spus că nu au fost raportate victime omeneşti în niciuna din celelalte şase provincii turce în care seismul a fost resimţit, dar că mai multe clădiri prezintă mici crăpături la nivelul faţadelor lor. 

---

 

Potrivit Institutul american de geofizică USGS, cutremurul a fost resimțit în țări precum Bulgaria, Cipru, Egipt, Libia, dar și Macedonia de Nord.

În urma cutremurului nu au fost consemnate victime şi pagube imediate.

Seismul s-a produs la o adâncime de cinci kilometri în Arhipelagul Dodecanez, în jurul orei 11.50 GMT.

Numeroase persoane au ieşit pe străzile oraşului costier Izmir din Turcia după acest cutremur de pământ, potrivit unor martori. Imagini publicate de radioteleviziunea publică turcă, TRT Haber, arată ruinele unei clădiri care s-a prăbuşit în centrul oraşului Izmir.

Autoritatea turcă pentru administrarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD) a precizat că seismul a avut magnitudinea de 6,6, în timp ce Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (US Geological Survey- USGS) a anunţat că magnitudinea acestui cutremur a fost de 7.

Seismul s-a produs în jurul orei 11:50 GMT şi a fost resimţit de-a lungul litoralului turcesc de la Marea Egee şi în partea nord-vestică a Mării Marmara.

Epicentrul cutremurului a fost plasat la 17 kilometri în largul coastelor provinciei Izmir, la o adâncime de 16 kilometri, au anunţat reprezentanţii AFAD.

Specialiştii de la USGS au anunţat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri şi că epicentrul său s-a aflat la o distanţă de 33,5 kilometri de regiunile costiere ale Turciei.

Rezidenţii din Samos, o insulă cu o populaţie de 45.000 de locuitori, au fost îndemnaţi să se îndepărteze de zonele de coastă, a precizat Eftyhmios Lekkas, directorul Organizaţiei elene pentru planificare antiseismică, pentru postul Skai TV din Grecia.

"A fost un cutremur foarte mare, cu greu am putea avea altul mai mare", a declarat oficialul elen.

Ali Yerlikaya, guvernatorul din Istanbul, unde cutremurul a fost de asemenea resimţit, a anunţat că deocamdată nu există relatări despre producerea unor pagube materiale în metropola turcă.

Conform unor relatări iniţiale, seismul a fost resimţit şi în capitala Greciei, Atena.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
„Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia până la sfârşitul anului”. Avertismentul șefului CIA
„Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia până la sfârşitul anului”. Avertismentul șefului CIA

Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului, relatează CNN.

 

Iranul amenință din nou Israelul. „Să înceteze orice nou aventurism militar împotriva intereselor noastre”
Iranul amenință din nou Israelul. „Să înceteze orice nou aventurism militar împotriva intereselor noastre”

Ministrul iranian de Externe a promis joi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că Teheranul va face Israelul să „regrete” orice atac împotriva ţării sale, relatează AFP.

Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse

Ucraina anunţă că a fost dejucat un complot de asasinare a preşedintelui Volodimir Zelenski. Presa din Ucraina scrie că presupusul criminal este un cetățean polonez care îşi oferise serviciile spionajului militar rusesc.

 

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.