Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca interzicerea valului islamic la locul de munca este legala

val islamic

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca interzicerea valului islamic la locul de munca este legala, relateaza The Guardian.

Angajatorii pot interzice portul de simboluri religioase vizibile, a decis marti, in premiera, Curtea de Justitie a Uniunii Europene, dupa analizarea a doua cazuri care au in prim-plan femei care purtau la locul de munca valul islamic.

Cu toate acestea nu se poate cere interzicerea portului de val islamic daca compania in cauza NU are o politica prin care sa nu permita folosirea de simboluri religioase in mod vizibil.

Aceasta decizie vine dupa ca doua femei au fost concediate in Franta si Belgia pentru ca au refuzat sa-si dea jos valul Islamic. O belgianca de confesiune musulmana a dat in judecata firma G4S Secure Solutions pentru ca a concediat-o din cauza refuzului de a renunta la valul islamic.

In aprilie 2006, la trei ani de la momentul angajarii, femeia si-a anuntat superiorii ca are intentia sa poarte valul in timpul orelor de lucru. In raspunsul formulat, conducerea G4S a informat-o ca purtarea valului nu este tolerata intrucat purtarea vizibila de semne politice, filosofice sau religioase este contrara neutralitatii pe care o impune intreprinderea in relatiile sale cu clientii.

Citește și
plaja Franta - Agerpres
O femeie musulmana, obligata de politisti sa isi dea jos costumul burkini. Scenele surprinse pe plaja, in Nisa
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

La 12 mai 2006, in urma unui concediu medical, angajata a anuntat ca isi va relua lucrul peste cateva zile si va purta valul. La 29 mai 2006, comitetul de intreprindere al G4S a aprobat o modificare a regulamentului intern, intrata in vigoare la 13 iunie 2006. Aceasta stipuleaza ca "se interzice lucratorilor sa poarte la locul de munca semne vizibile referitoare la convingerile lor politice, filosofice sau religioase ori sa indeplineasca orice rit care decurge din acestea".

La 12 iunie 2006, ca urmare a insistentei de a purta valul islamic la locul de munca, femeia a fost concediata, in virtutea unei norme nescrise aplicate in cadrul companiei care nu tolera afisarea vizibila de semne politice, filosofice sau religioase.

CJUE a apreciat ca "vointa unui angajator de a afisa o imagine de neutralitate fata de clientii sai atat publici, cat si privati este legitima, in special atunci cand sunt implicati numai lucratorii care intra in contact cu clientii, iar aceasta dorinta se raporteaza la libertatea de a desfasura o activitate comerciala".

In celalalt caz, o frantuzoaica de confesiune musulmana angajata in 2008 de firma Micropole ca inginer proiectant a fost vizata de o plangere venita din partea unui client in serviciul caruia fusese repartizata.

Clientul era nemultumit ca femeia purta valul islamic. Drept raspuns la plangere, Micropole a reafirmat principiul neutralitatii necesare in raport cu clientela sa si i-a solicitat angajatei sa renunte la val. Pentru ca a refuzat, a fost concediata.

CEJ a recomandat instantei franceze sa verifice daca firma avea reglementari interne prin care se interzicea purtarea vizibila de semne politice, filosofice sau religioase.

In caz contrar," ar fi necesar sa se stabileasca daca vointa unui angajator de a tine seama de dorinta unui client ca prestarile de servicii sa nu mai fie efectuate de o lucratoare care poarta un val islamic ar fi justificata", indica magistratii europeni.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Costumul de baie musulman
Costumul de baie musulman "burkini" dezbina Franta. Primarii refuza sa aplice decizia instantei supreme

Consiliul de stat din Franta, cea mai inalta instanta administrativa a tarii, a suspendat decizia de interzicere a costumului de baie musulman – burkini.

O femeie musulmana, obligata de politisti sa isi dea jos costumul burkini. Scenele surprinse pe plaja, in Nisa
O femeie musulmana, obligata de politisti sa isi dea jos costumul burkini. Scenele surprinse pe plaja, in Nisa

Scene incredibile au avut loc pe o plaja din Nisa, dupa ce portul de burkini a fost interzis oficial.

Operatiunea
Operatiunea "Spider 2" in Iran. Tinere arestate si umilite in public pentru ca au pozat pe Instagram fara val islamic

Mai multe tinere supermodele din Iran au fost arestate si fortate sa se umileasca in public, pentru ca au postat pe retelele de socializare fotografii in care nu poarta valul islamic.

"Femeile vor purta val, cei care beau alcool vor fi biciuiti". Avertismentul unui luptator al Statului Islamic pentru Europa

Trei militanti ai Statului Islamic au acceptat sa vorbeasca despre viata lor in interiorul gruparii teroriste, pentru un post italian de televiziune.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”
Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”

O acumulare de gaze de la o butelie a provocat explozia de la blocul din Craiova, în urma căreia o femeie a murit și trei persoane au ajuns la spital. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit după deflagrație.