Cum au reușit statele vulnerabile în fața pandemiei să preia controlul asupra răspândirii virusului

×
Codul embed a fost copiat

De la izbucnirea pandemiei, pe întreg Globul, statele au aplicat diverse soluţii pentru a combate primejdia: carantină totală, distanţare fizică extremă sau testare în masă.

În funcție de strategiile puse în practică, rezultatele diferă. Din păcate, în joc este sănătatea oamenilor sau chiar viața lor.

Donald Trump, Președintele SUA: "Ne sună de pretutindeni ca să ceară ajutor. Pentru că acest virus îngrozitor a lovit 188 de țări".

Preşedintele Donald Trump ține mereu să precizeze că şi alţii luptă din răsputeri cu pandemia. Dar nu toţi se descurcă la fel de rău precum Statele Unite. Datele oficiale arata că 40 de americani din 100.000 au murit de COVID-19. Iar numărul cazurilor noi de îmbolnăvire creşte ameţitor. Asta în timp ce alte țări fie au reuşit să preia controlul asupra răspândirii virusului, fie au evitat daune ireparabile.

Max Foster, corespondent CNN: "Nu sunt două țări care să fi reacționat identic. Dar experții în sănătate publică ne spun că, în toată lumea, țările care s-au descurcat bine au în comun faptul că au luat virusul în serios și au acționat rapid".

Citește și
Smurd
Pacienți cu Covid-19 externați la cerere și-au infectat familiile. Sunt 26 de persoane bolnave
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Anthony Fauci, Director, U.S. Naţional Institute of Allergy and Infectious Diseases: "Când Statele Unite s-au închis, în realitate asta s-a întâmplat doar în proporție de vreo 50%. În multe țări europene, cam 90-95% dintre activități au fost închise".

Max Foster: "Strategia primordială: carantina rapidă și totală!"

Încă nu este clar de unde şi cum a apărut SARS-COV2. Guvernul chinez a suprimat primele avertismente despre boală, iar medicii curajoşi, care au încercat să tragă un semnal de alarmă, au fost reduşi la tăcere. Dar, când gravitatea situaţiei a devenit evidentă, Beijingul a dat tonul ferm cu măsuri draconice. Peste 60 de milioane de oameni au fost izolaţi de restul Chinei. La nivelul întregii ţării, mai puţin de un chinez din 100.000 a fost răpus de boală, iar bilanţul infectărilor a scăzut simţitor.

Noua Zeelandă a fost una dintre primele state democratice unde s-au impus restricţii. Acolo, autorităţile au luat măsuri clare la două săptămâni după apariţia primului caz. Au ferecat graniţele, iar cetăţenii întorşi din străinătate intrau obligatoriu în carantină. În total, doar 20 de neozeelandezi au murit până acum.

Italia a fost primul stat european lovit dur de coronavirus. Spitalele din nordul Peninsulei au fost îngenuncheate de numărul cazurilor severe, iar cimitirele s-au umplut. Însă măsurile decisive luate până la urmă de guvern au dat rezultatul aşteptat.

Spre deosebire de vecina ei Suedia, Danemarca s-a închis înainte de primul deces şi, până acum, raportează o rată de mortalitate de 10 la 100.000 de oameni. A şi fost printre primele ţări europene care s-au redeschis.

Donald Trump: "Când testezi la asemenea scară, evident că găsești tot mai mulți infectați, tot mai multe cazuri. Tocmai de aceea le-am spus oamenilor mei s-o lase mai ușor cu testarea!"

Max Foster, CNN: ”Altă strategie comună: testarea masivă și monitorizarea răspândirii virusului".

Vietnamul avea potenţial să devină unul dintre focarele majore, dar a optat pentru o strategie de comunicare agresivă şi, drept urmare, nicio persoană de acolo nu a murit până acum din cauza noului virus.

Sud-coreenii şi-au pus la punct propriul kit de testare înainte de apariţia vreunui caz pe teritoriul lor şi au creat centre de testare drive-in. Deocamdată, rata de mortalitate este de 1 la 100.000.

Islanda are o rată de mortalitate de 3 la 100.000 pentru că a identificat şi a izolat fiecare persoană care a intrat în contact cu un bolnav. Această femeie a fost avertizată din vreme că s-a aflat în apropierea unui chelner infectat. Era de zile bune izolată în casă când a avut primele simptome.

Donald Trump: "Eu unul pur și simplu nu vreau să port mască. E doar o recomandare".

Max Foster, CNN: "Preşedintelui Trump i-a luat luni de zile să declare public că susține întru totul purtarea măștilor. Însă, în majoritatea țărilor lumii, subiectul măștilor nu a fost unul controversat".

Pentru asiatici, purtarea măştii de protecţie era un obicei şi când nu se vorbea despre pandemie. Dar, în contextul dat, şi canadienii şi turcii au adoptat fără comentarii aceasta măsură de prevenţie cu efecte vizibile.


Canada are 24 de decese la sută de mii de locuitori, multe dintre ele în căminele de bătrâni. Turcia, care a impus obligativitatea măştilor încă din aprilie, raportează 6 decese la sută de mii de oameni.

Max Foster, CNN: "Doctorii americani știu și ei, la fel ca omologii lor din restul lumi, că acestă boală, COVID-19, este nouă și impune abordări inovatoare. Chiar aici, la Universitatea Oxford, cercetătorii au confirmat eficiența steroidului Dexametazona, cel puțin într-o fază preliminară a testelor".

Germania a evitat dezastrul datorită testării în masă şi a calităţii excelente a sistemului medical. Berlinul şi-a permis chiar să preia pacienţi în stare gravă din Italia şi Franţa. Germania are până acum o rată de mortalitate de 11 la sută de mii.

Max Foster: "Mai presus de orice altceva, guvernele cu rezultate bune au predat frâiele, de la bun început, experților în sănătate publică, doctorilor, oamenilor de știință".


Donald Trump: "Cred că virusul o să dispară la un moment dat. Așa sper.
Încă mai credeți asta? Da, sigur dispare până la urmă".

Max Foster, CNN: "Dacă președintele Trump o ține una și bună cu speranța, oamenii de știință ne spun că nu se vede în zare sfârșitul pandemiei."

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Focarele de Covid-19 se extind, în România. Autoritățile ar putea institui măsuri de restricție în anumite zone
Focarele de Covid-19 se extind, în România. Autoritățile ar putea institui măsuri de restricție în anumite zone

Cu 413 cazuri noi anunțate luni după o zi de duminică în care s-au prelucrat mai puține teste și cu focare în șase orașe autoritățile confirmă că ar putea institui măsuri de restricție în anumite zone din țară.

Pacienți cu Covid-19 externați la cerere și-au infectat familiile. Sunt 26 de persoane bolnave
Pacienți cu Covid-19 externați la cerere și-au infectat familiile. Sunt 26 de persoane bolnave

DSP Dâmboviţa anunţă, într-un comunicat de presă remis luni, că sunt şase focare familiale active cu un total de 26 de cazuri de COVID-19, ca urmare a cererii de externare sau a refuzului internării din partea persoanelor pozitive.

Studiu: Al doilea val de COVID-19 ar putea face 120.000 de victime în Regatul Unit
Studiu: Al doilea val de COVID-19 ar putea face 120.000 de victime în Regatul Unit

Valul al doilea al noului coronavirus în această iarnă ar putea face până la 120.000 de morţi în spitalele din Regatul Unit în "cel mai rău caz rezonabil" fără pregătire adecvată, potrivit unui studiu al Academiei de ştiinţe medicale publicat marţi.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.