De ce unele persoane infectate cu Ebola supravietuiesc, iar altele nu. Patru factori care fac diferenta intre viata si moarte

grafic ebola

In timp ce unii pacienti bolnavi de Ebola supravietuiesc bolii, altii, in ciuda faptului ca primesc acelasi tratament, sfarsesc in mod tragic.

Chiar daca nu a fost gasit leacul care sa vindece garantat cumplita boala, exista o serie de factori care contribuie la salvarea pacientilor, scrie CNN.

Timpul de administrare al tratamentelor

Specialistii spun ca un tratament administrat la scurt timp de la diagnosticarea unui pacient cu Ebola poate contribui in mod semnificativ la salvarea vietii acestuia. Toti supravietuitorii din Statele Unite ale Americii, care au prezentat semne clare ale virusului Ebola, au fost transportati la cele patru spitale dotate sa faca fata unei astfel de epidemii de proportii. In timp ce doctorii Kent Brantly si Nancy Writebol au fost diagnosticati cu Ebola si transportati de urgenta la Spitalul Universitar Emory, din statul american Atlanta, medicul Rick Sacra a fost tratat la Centrul Medical Nebraska. Cei trei au scapat cu viata si acum se recupereaza dupa boala.

Nu acelasi lucru s-a intamplat si in cazul lui Thomas Eric Duncan sau al preotului Miguel Pajares. Chiar daca au fost tratati in spitale din America, cei doi pacienti au decedat.

Citește și
Teresa Romero
Teresa Romero, prima persoana contaminata cu Ebola in afara Africii, NU mai are virusul. "Starea de sanatate se amelioreaza"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Chiar si in aceste conditii, corespondentul medical de la CNN, doctorul Sanjay Gupta, nu crede ca pacientii tratati in alte spitale sunt condamnati la moarte.

“Trebuie tinut cont de faptul ca boala este una mortala in continuare. In Africa de Vest, rata mortalitatii este de peste 60 la suta. Cred ca situatia din Statele Unite ale Americii este mai buna. Dar indiferent unde sunt tratati pacientii, acestia nu sunt salvati in toate cazurile”, a explicat Sanjay Gupta.

Hidratarea pacientului

Un al doilea pas, extrem de important, il constituie hidratarea pacientului.

“Dupa gasirea unui spital echipat corespunzator, hidratarea pacientului este decisiva, astfel incat fluidele si electrolitii bolnavului sa fie echilibrati. Iar acest lucru necesita foarte multa atentie din partea cadrelor medicale si o hidratare, de cele mai multe ori, agresiva”, a declarat doctorul Tom Frieden, directorul Centrului de Control si Prevenire a Bolilor.

Iar sansele unui pacient sa supravietuiasca sunt cu atat mai mari daca unei hidratari corecte i se adauga si rezistenta mare a sistemului imunitar al persoanei in cauza.

Din nefericire, insa, ceea ce constituie o ingrijire de baza in Statele Unite ale Americii, in Africa de Vest este departe de a fi posibil. Aici, virusul a facut pana in prezent peste 4.500 de victime.

Transfuzii de plasma

Nici transfuziile de plasma nu trebuie ignorate. Acestea, spun medicii, au contribuit semnificativ la salvarea doctorului Rick Sara, a operatorului de la postul american de televiziune NBC, Ashoka Mukpo si a asistentei din Texas, Nina Pham. In aceste trei cazuri, donatorul a fost chiar medicul Kent Brantly, un alt supravietuitor al bolii.

“Este un caz fericit faptul ca eu si cei trei pacienti pe care i-am putut salva avem aceeasi grupa de sange. Voi face acelasi lucru in continuare, atat timp cat va mai fi nevoie si cat voi mai putea”, l-a asigurat barbatul pe jurnalistul Andreson Cooper, de la CNN.

Potrivit specialistilor, plasma lui Kent Brantly contine un anumit tip de anticorpi, care ar fi neutralizat virusul din corpul celorlalti bolnavi.

Medicamente experimentale

Organizatia Mondiala a Sanatatii a dat unda verde pentru administratea tratamentului experimental in cazul pacientilor diagnosticati cu Ebola. Acest anunt vine in contextul in care, chiar daca efectele adverse ale medicamentatiei nu sunt cunoscute in totalitate, statisticile arata ca rata de mortalitate in cazul epidemiei de Ebola este de 50 la suta.

Printre aceste tratamente, in continuare testate de cercetatori, se regasesc ZMapp, favipiravir, brincidofovir si TKM-Ebola.
Cu toate acestea, in timp ce Brantly si Writebol au fost tratati cu ZMapp, preotul Pajares nu a supravietuit, si lui fiindu-i administrat acelasi tratament.

Si infirmiera Teresa Romero Ramos a primit antiviralul favipiravir, dar si o transfuzie de plasma cu anticorpi de la un supravietuitor din Africa de Vest si a reactionat bine, fiind in cele din urma salvata.

In cazul pacientului Sacra, tratamentul TKM-Ebola a dat rezultate, in timp ce lui Duncan i-a fost administrat medicamentul antiviral brincidofovir, insa la sase zile de la internare, mult prea tarziu, spun medicii pentru a se mai poate face ceva.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Primul caz suspect de Ebola in Franta, dupa controale in aeroporturi. Simptomele bolii, detectate la o femeie de 40 de ani
Primul caz suspect de Ebola in Franta, dupa controale in aeroporturi. Simptomele bolii, detectate la o femeie de 40 de ani

Primul caz suspect de Ebola a fost detectat sambata la aeroportul parizian Roissy in cursul primelor controale sanitare desfasurate pe teritoriul francez si a determinat anularea unui zbor al companiei Air France spre Conakry, au anuntat surse locale.

Teresa Romero, prima persoana contaminata cu Ebola in afara Africii, NU mai are virusul.
Teresa Romero, prima persoana contaminata cu Ebola in afara Africii, NU mai are virusul. "Starea de sanatate se amelioreaza"

Veste imbucuratoare pe frontul luptei impotriva epidemiei de ebola. Infirmiera spaniola, Teresa Romero, care a fost prima persoana contaminata in afara continentului african, nu mai are virusul in organism. Cel putin asta indica testul facut duminica.

Spitalul din Dallas unde au fost cazuri de Ebola a devenit un fel de
Spitalul din Dallas unde au fost cazuri de Ebola a devenit un fel de "oras-fantoma". Obama: Nu cedati isteriei Ebola

Spitalul Presbiterian din Dallas unde a decedat un pacient bolnav de Ebola si unde doua asistente au luat virusul a ramas aproape gol, pacientii evitand institutia medicala, transformata, potrivit postului ABC News, intr-un fel de "oras-fantoma".

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.