Criza in Ucraina. Moscova si Kievul au ajuns la un acord cu privire la ruta convoiului rusesc

×
Codul embed a fost copiat

16 august 2014. Rusia si Ucraina au ajuns sambata la un acord cu privire la trecerea convoiului umanitar rusesc pe teritoriul ucrainean, anunta Crucea Rosie, conform Mediafax care citeaza AFP.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

UPDATE 20:16 Moscova şi Kievul au ajuns la un acord cu privire la ruta convoiului rusesc in Ucraina

 "Cele doua guverne s-au pus de acord asupra modului in care se va proceda la inspectarea convoiului", a declarat pentru presa Pascal Cuttat, un reprezentant al Comitetului International al Crucii Rosii (CICER) in Rusia.

Kievul nu a autorizat inca intrarea incarcaturii, urmand sa faca acest lucru, iar Crucea Rosie asteapta "garantii de securitate" pentru transportarea de cealaltă parte a frontierei, a precizat el.

Citește și
Cover Ucraina
Criza in Ucraina: Armata ucraineana "a atacat si a distrus" o parte din convoiul militar rusesc. Reactia Rusiei si a SUA
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Asediu la Donetk

Fieful rebel de la Donetk, asediat de catre armata ucraineana, "este intr-o situatie umanitara foarte ingrijoratoare, iar de ajutorul pe care Rusia ni-l trimite, pe care nu l-am primit inca, avem nevoie ca de oxigen", a declarat "premierul" separatist Aleksandr Zaharcenko. "Nu doar armata ucraineana nu vrea ca ajutorul sa ne parvina si-l impiedica sa ne parvina. in realitate (...) Guvernul ucrainean il impiedica prin toate obstacolele posibile, legale si de alt fel", a acuzat el.

Aproximativ 300 de camioane rusesti, incarcate cu 1.800 de tone de ajutor umanitar potrivit Moscovei, erau stationate in continuare, sambata dimineata, la aproximativ 30 de kilometri de postul de frontiera Donetk din Rusia, in localitatea Kamensk-sahtinski, au observat jurnalistii, ceea ce inseamna ca acesta a ramas pe loc de joi. Graniceri si vamesi ucraineni veniti pe teritoriul rus nu au inceput inca inspectia, astepand documente din partea Crucii Rosii, care urmeaza sa fie insarcinata cu distribuirea ajutorului in bastioane rebele.

Un oficial din cadrul Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta a declarat ca Moscova le-a trimis vamesilor ucraineni o declaratie cu privire la continutul camioanelor. Reprezentantul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) de la fata locului, Paul Picard, a declarat ca sambata dimineata a avut loc o reuniune intre reprezentanti ai serviciilor vamale rusesti si ucraineni, dar fara sa ofere precizari. Crucea Rosie, care nu a participat la reuniune, a confirmat ca nu a efectuat inca vreo inspectie asupra camioanelor rusesti, asteptand un acord intre cele doua parti.

Bombardamente intensive in noaptea de vineri spre sambata

La Donetk, unde confruntarile s-au apropiat de centrul orasului in ultimele zile, o jurnalista a auzit tiruri intense de artilerie in noaptea de vineri spre sambata si explozii in cartiere din nord-estul orasului. La Lugansk, un oras incercuit si asediat de catre armata ucraineana, organizatia Human Rights Watch (HRW) a a evocat sambata o situatie umaniatra "foarte dificila", in contextul care orasul nu mai este alimentat cu apa si energie electrica, iar reteaua telefonica a fost intrerupta, in urma cu doua saptamani. Potrivit autoritatilor locale, bombardamente intensive au avut loc in noaptea de vineri spre sambata, in urma carora au izbucnit mai multe incendii in oras.

ONG-ul a denuntat totodata utilizarea de catre cele doua tabere a armamentului greu in zone locuite, omorand cateva zeci de civili in ultimele zile. Washingtonul a indemnat joi Kievul la "retinere", in vederea reducerii numarului victimelor in randul populatiei.

Moscova, pe de alta parte, a acuzat Kievul, care a trimis camioane incarcate cu ajutoare in estul tarii, ca vrea sa saboteze operatiunea umanitara ruseasca. "Intensificarea brutala a operatiunilor militare" ucrainene in zona pe care urmeaza sa o traverseze convoiul rusesc "are in mod evident scopul sa taie ruta convenita cu Kievul", a apreciat diplomatia rusa. Fortele ucrainene au revendicat joi preluarea controlului asupra drumului care asigura legatura intre Lugansk si frontiera cu Rusia, intrerupand astfel ruta pe care urmeaza sa vina in oras camioanele trimise de Moscova.

Au sosit "intariri" din Rusia?

Tensiunile internationale s-au amplificat dupa ce Ucraina a anuntat vineri ca a "distrus" o parte a unei coloane de blindate rusesti care a patruns joi pe teritoriul ucrainean, provocand o serie de reactii de indignare in Occident. Washingtonul a indemnat Moscova sa inceteze "provocarile", iar ministrii de externe din Uniunea Europeana (UE) au "indemnat" Rusia sa "opreasca imediat orice forma de ostilitate". Moscova, care a dezmintit ca trupe sau material rusesti ar fi trecut frontiera, a acuzat ironic Kievul ca "distruge fantome".

Insa "premierul" separatist Aleksandr Zaharcenko a declarat ca a primit "intariri" de la Rusia, intr-o inregistrare video difuzata vineri pe YouTube. El a declarat ca a primit "150 de piese de echipament militar, inclusiv 30 de tancuri si blindate, si aproximativ 1.200 de oameni, care au fost antrenati timp de patru luni pe teritoriul rusesc", adaugand ca totul soseste "la momentul cel mai crucial".

Intr-o incercare de a pune capat escaladarii, o intalnire intre ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin si omologul sau rus Serghei Lavrov urmeaza aa aiba loc duminica la Berlin, in prezenta sefilor diplomatiilor franceza si germana.

Convoiul rusesc din Ucraina

"Niciun convoi rusesc nu a traversat granita cu Ucraina", afirma raspicat Moscova, acuzand fortele ucrainene ca ''distrug fantome''.  Informatiile despre intrarea unui convoi militar rusesc printr-un punct de frontiera controlat de separatisti au reaprins temerile ca Rusia va invada Ucraina. Informatiile au fost confirmate de NATO, dar nu si de Statele Unite. In acest context tensionat, ministrii de externe rus si ucrainean se intalnesc duminica la Berlin.

Ucraina anuntase vineri, 15 august 2014, ca a distrus partial un convoi militar rusesc, care ar fi intrat pe teritoriul sau si a carui prezenta a fost confirmata de NATO si de cativa jurnalisti occidentali. Cum era de asteptat, Moscova a respins insa acuzatiile. Insa declaratiile facute cu o zi inainte in Crimeea de presedintele Vladimir Putin nu sunt deloc linistitoare: ''Toti partenerii nostri din lume ar trebui sa inteleaga ca Rusia, ca orice alta tara mare, puternica si suverana, are diferite mijloace de a-si proteja interesele nationale, inclusiv forta militara''.

Ucraina sustine de cateva zile ca riscul unei interventii ruse pe teritoriul sau s-a accentuat. Dupa informatiile de vineri, 15 august 2014, cancelarul german i-a telefonat lui Vladimir Putin si i-a cerut puna capat fluxului de material militar, consilieri militari si personal înarmat care trec frontiera cu Ucraina. Presedintele Traian Basescu a discutat la telefon cu vicepresedintele american Joe Biden si amandoi au atras atentia ca orice incercare a Rusiei a interveni in Ucraina sub paravanul asistentei umanitare va fi o incalcare a dreptului international. Acelasi mesaj a venit de la ministrii de externe UE.

Atentia tuturor s-a indreptat zilele acestea spre un convoi de ajutoare trimis de Moscova pentru civilii din estul Ucrainei. Moscova a chemat jurnalistii sa vada cu ochii lor continutul camioanelor.

Steve Rosenberg, corespondent BBC: ''Aici sunt niste saci despre care nu stiu ce contin. Ceea ce ma surprinde la camioanele acestea este cat de goale sunt. Sunt niste cutii acolo, nu stiu ce e in ele, dar camionul acesta e aproape gol''.

Ucraina se temea ca in camioane se afla arme si combustibil pentru separatisti. Camioanele se afla in continuare la 30 de kilometri de Donetsk. Intre timp, Kievul a trimis propriul convoi cu ajutoare pentru civilii din estul separatist, iar fortele ucrainene au intrat in Luhansk.

Inspectarea convoiului umanitar rus va dura trei-cinci zile, anunta Kievul

Grupul de vamesi si politisti de frontiera ucraineni va inspecta convoiul umanitar rus in decursul a trei-cinci zile, a anuntat adjunctul sefului Serviciului ucrainean de Inspectie Fiscala, Anatoli Makarenko, citat de agentia oficiala Ukrinform, in pagina electronica. "Speram ca (inspectarea) va fi efectuata in decursul a trei-cinci zile, in dependenta de volumul de produse inspectate zilnic", a afirmat Makarenko.

Oficialul a subliniat ca vamesii si politia vor inspecta cu mare atentie fiecare vehicul. Ei vor fi ajutati de caini dresati special sa caute arme, persoane si droguri, a adaugat el. Din partea ucraineana la inspectie vor participa 59 de reprezentanti - 41 de politisti de frontiera si 18 vamesi. In acest context, liderul "republicii populare" Donetk, Aleksandr Zaharcenko, a acuzat Kievul ca intarzie in mod deliberat transportarea ajutorului umanitar rus catre locuitorii din acest bastion rebel. "In prezent, republica populara Donetk se afla intr-o situatie ingrijoratoare. Avem nevoie de ajutorul trimis de Rusia ca de oxigen", a declarat Zaharcenko.

Camioanele rusesti vopsite in alb, inchiriate de Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, urmeaza sa aduca un ajutor umanitar destinat populatiei rusofone din estul Ucrainei, in special locuitorilor din orasul Lugansk, afectati de patru luni de confruntari intre fortele ucrainene si insurgentii separatisti prorusi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Traian Basescu a vorbit cu Joe Biden, vicepresedintele SUA, despre situatia din Ucraina. Concluzia la care au ajuns cei doi
Traian Basescu a vorbit cu Joe Biden, vicepresedintele SUA, despre situatia din Ucraina. Concluzia la care au ajuns cei doi

Presedintele Traian Basescu a discutat vineri, prin telefon, cu vicepresedintele SUA, Joseph Biden, cei doi lideri constatand cu "preocupare" ca orice interventie rusa in Ucraina ar fi o incalcare a reglementarilor internationale.

Criza in Ucraina: Armata ucraineana
Criza in Ucraina: Armata ucraineana "a atacat si a distrus" o parte din convoiul militar rusesc. Reactia Rusiei si a SUA

15 august 2014. Ministrii de Externe ai statelor UE someaza Rusia "sa inceteze imediat ostilitatile" la frontiera cu Ucraina, in contextul in care un convoi militar rus a patruns pe teritoriul ucrainean, fiind atacat de armata ucraineana.

Criza in Ucraina. Ce au fotografiat jurnalistii aflati in zona in convoiul rusesc.
Criza in Ucraina. Ce au fotografiat jurnalistii aflati in zona in convoiul rusesc. "De ce e atat de mult spatiu gol?"

14 august 2014 - LIVE UPDATE. Controversatul convoi cu ajutoare rusesti nu a trecut inca granita in Ucraina.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.