CRIZA IN UCRAINA. Rusia, acuzata ca a trimis un batalion de mercenari in Donetk. Kievul: NU acceptam majorarea gazelor

Batalion Vostok

30 mai 2014. Rebelii ucraineni au recunoscut pentru prima data ca printre ei sunt luptatori rusi. 32 dintre cei 50 de rebeli ucisi zilele trecute in operatiunea de la aeroportul din Donetsk sunt ceceni, iar trupurile lor vor ajunge in Federatia Rusa.

 

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR:

-►Ucraina avertizeaza ca nu va accepta majorarea gazelor impusa de Rusia; discutiile vor continua luni

Citește și
slaviansk, soldati ucraineni
CRIZA IN UCRAINA. Ianukovici: Alegerile au adus o baie de sange, nu pace. Rusia cere Vestului sa opreasca o "catastrofa"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

-►Rusia acuza Ucraina de incalcarea Conventiei de la Geneva privind protejarea civililor

-►Presa de la Kiev acuza Rusia ca a trimis mercenari pentru a lupta impotriva armatei ucrainene in Lugansk si Donetk

-►Serviciul Federal rus de Securitate anunta ca a arestat "teroristi" ucraineni in Crimeea

-►OSCE a anuntat ca a pierdut contactul cu o a doua echipa de observatori

-►John Kerry sustine ca trupele ruse au inceput sa paraseasca granita cu Ucraina si se indreapta spre Moscova

19:00 Ucraina a achitat o parte din datoria la gaze pe care o are fata de Rusia, iar negocierile intre cele doua parti vor continua saptamana viitoare, anunta comisarul UE al Energiei, Günther Oettinger, citat de AFP.

"Inca nu avem o solutie, dar am facut progrese", a declarat, la Berlin, Günther Oettinger, dupa prima runda a negocierilor intre ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, omologul sau ucrainean, Iuri Prodan, si directorii Gazprom si Naftogaz.

Prodan a confirmat ca Ucraina a platit vineri 786 de milioane de dolari in conturile Gazprom. "Este vorba de restantele pentru gazele din februarie-martie", a explicat Oettinger.

Negocierile vor fi reluate saptamana viitoare, dar premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a avertizat ca Administratia de la Kiev nu va accepta niciodata majorarea tarifelor la gaze impusa de Rusia. "Ucraina nu va accepta niciodata un tarif de 500 de dolari pe 1.000 de metri cubi de gaz. Luni va avea loc a doua runda de discutii care se vor incheia fie prin semnarea unui acord, fie prin depunerea unei plangeri la Curtea de arbitraj de la Stockholm", a avertizat Iateniuk.

18:00 Operatiunile serviciilor de securitate ucrainene intra in contradictie cu prevederile Conventiei de la Geneva, din 1949, privind protejarea civililor, acuza o comisie de ancheta rusa, citata de AFP.

"Potrivit Comisiei de ancheta, militarii fortelor armate ucrainene, membrii Garzii Nationale si cei ai miscarii paramilitare Pravi Sektor utilizeaza voluntar arme, artilerie, aviatia, blindatele in scopul uciderii civililor, incalcand Conventia de la Geneva, semnata pe 12 august 1949, care are rolul protejarii populatiei civile pe timp de razboi", afirma comisa rusa de ancheta.

"Pe 26 mai, in apropierea aeroportului din Donetk, cel putin 35 de civili au fost omorati intr-un atac cu lansatoare de grenade care a vizat un camion in care erau raniti si care avea emblema Crucii Rosii", precizeaza comisia rusa. Comisia vizeaza "membri neidentificati ai fortelor armate ucrainene, ai Garzii Nationale si ai gruparii paramilitare Pravi Sektor suspectati de utilizarea unor mijloace de razboi interzise".

16:00 Presa de la Kiev denunta o noua invazie ruseasca in estul Ucrainei dupa ce joi batalionul Vostok a evacuat cladirea administratiei regionale din Donetk de separatisti. Kiev Post sustine ca o parte din combatantii pro-rusi implicati in atacul de luni asupra aeroportului din Donetk apartin batalionului Vostok. Acestia au inconjurat si evacuat joi o cladire guvernamentala, care functioneaza pe post de sediu central al autoproclamatei Republici Populare Donetk. Zeci de barbati inarmati si-au ocupat pozitiile in spatele copacilor sau in diverse puncte strategice din jurul imobilului.

Intrebati de reporteri de la Kiev Post sau Financial Times, militantii din Batalionul Vostok s-au identificat ca fiind cetateni rusi sau ceceni, relateaza Kiev Post care sustine ca in ciuda acestor "dovezi" oficialii rusi neaga vehement in continuare prezenta soldatilor sai pe teritoriul Ucrainei.

Recent, liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a negat ca ar fi trims mercenari in estul Ucrainei. "Daca sunt cetateni ceceni in regiune este treaba lor" ar fi spus acesta. Insa publicatia Financial Times citeaza un combatant din cadrul batalionului care ar fi recunoscut ca se afla in zona pentru ca "a primit ordine de la presedintele nostru (Kadyrov)".

"Batalionul este o unitate de mercenari, perfect organizata, formata in mare parte din cetateni rusi. Unul dintre combatati a explicat ca separatistii au fost evacuat din cladirea guvernamentala din Donetk din cauza jafurilor din apropierea aeroportului", sustine Kiev Post. Pe 29 mai un hypermarket Metro a fost devastat de catre insurgentii pro-rusi, membrii autoproclamatei Republici Populare Donetk. Presa de la Kiev sustine ca batalionul de mercenari a fost echipat si trimis pentru a lupta impotriva armatei ucrainene in Lugansk si Donetk.

15:00 Serviciul Federal rus de Securitate (FSB, fostul KGB) a anuntat vineri ca a arestat, in Crimeea, un grup de ultranationalisti ucraineni care voia sa comita actiuni "teroriste" asupra unor infrastructuri in peninsula anexata de Rusia in martie, relateaza AFP.

FSB a afirmat, intr-un comunicat, ca membrii grupului arestat faceau parte din Pravii Sektor (Sectorul Dreapta), o formatiune paramilitara ultranationalista ucraineana.

"Obiectivul principal al grupului era sa comita actiuni teroriste in orasele Simferopol, Ialta si Sevastopol si sa distruga o serie de infrastructuri, poduri de cale fearta, linii electrice", afirma FSB.

In comunicat sunt citate numele a patru persoane, impotriva carora au fost deschise anchete pentru "terorism". Serviciul a mai precizat ca persoanele arestate sunt acuzate pentru ca se pregateau sa detonze "un dispozitiv exploziv artizanal" in apropierea monumentului soldatului necunoscut si unei statui a lui Lenin, in noaptea de 8 spre 9 mai, la Simferopol, si sa incendieze sediile organizatiei "Comunitatea rusa din Crimeea" si partidului "Rusia Unita", aflat la putere in Rusia, pe 14 si, respectiv, 18 aprilie.

13:51 Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Euroa a anuntat vineri ca a pierdut contactul cu o a doua echipa de observatori, arestati joi seara de catre persoane inarmate la Severodonetk, in estul separatist prorus din Ucraina.

"Misiunea speciala de observare OSCE a pierdut ieri (joi), catre ora (locala) 19.00 (19.00, ora Romaniei), contactul cu mai multi membri din echipajul sau" alcatuit din patru straini si un traducator ucrainean care actineaza in regiunea Lugansk, a anuntat OSCE pe contul de Facebook.

"Echipa a fost arestata la Severodonetk de catre persoane inarmate", precizeaza organizatia. OSCE nu are vesti, de la 26 mai, despre alta echipa de patru straini, data disparuta in regiunea Donetk.

"Premierul republicii" autoproclamate la Donetk de catre prorusi, in estul Ucrainei, Aleksandr Borodai, a declarat joi ca nu detine nicio informatie despre acesti observatori OSCE. Cu cateva ore mai inainte, "primarul" autoproclamat al orasului Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, declara ca cei patru observatori - un danez, un eston, un turc si un elvetian - se afla pe mana trupelor sale.

Alt grup de 11 observatori a fost detinut pentru o scurta perioada de timp, in regiunea Donetk. Sapte observatori OSCE au fost detinuti timp de opt zile de catre rebeli prorusi la Slaviansk, un bastion al insurgentilor inarmati prorusi, fiind eliberati la 3 mai.

11:05 Militarii ucraineni au "curatat complet" o parte din estul tarii de insurgenti prorusi, a anuntat un ministru de la Kiev, citat de AFP.

"Fortele noastre armate au curatat complet sudul de separatisti şi o parte din est, in regiunea Donetk si nordul regiunii Lugansk", a declarat ministrul in cadrul unei conferinte de presa.

Peste 20 de militari ucraineni au murit in lupte de la lansarea operatiunii din estul tarii, la 13 aprilie, a adaugat el.

07:40 Rusia isi retrage militarii mobilizati la frontiera cu Ucraina, a confirmat joi secretarul de Stat John Kerry, care, totodata, a denuntat sosirea unor combatanti ceceni prorusi in estul acestei foste republici sovietice, relateaza AFP.

"Trupele care se aflau la frontiera se retrag spre Moscova", a declarat Kerry pentru postul american de televiziune PBS, confirmand ceea ce a constatat marti un oficial al Pentagonului. In schimb, "exista probe potrivit carora rusii traverseaza frontiera", a subliniat el. "Ceceni antrenati in Rusia trec granita pentru a inflama situatia, pentru a se angaja in lupte", a acuzat Kerry.

Presa ucraineana a afirmat in aceasta saptamana ca militari ceceni sunt prezenti in Donetk, un bastion al separatistilor. Miercuri, presedintele cecen Ramzan Kadirov a dezmintit zvonurile potrivit carora a trimis militari sa lupte in estul Ucrainei.

07:20 Casa Alba si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu armele sofisticate detinute de rebelii prorusi din estul Ucrainei, dupa ce un elicopter cu 12 militari ucraineni la bord a fost doborat joi de insurgenti, relateaza AFP.

"Suntem ingrijorati de violentele care continua in estul Ucrainei, de informatii despre faptul ca separatistii au doborat un elicopter militar ucrainean", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului american, Jay Carney.

"Inca nu putem confirma amanunte legate de aceste informatii, dar suntem preocupati de faptul ca separatistii continua sa aiba acces la arme sofisticate si la asistenta externa", a adaugat Carney, intr-o conferinta de presa, sugerand ca Moscova furnizeaza arme rebelilor. Rusia a dezmintit deja aceste acuzatii.

12 militari ucraineni au fost ucisi in urma doborarii unui elicopter

Inclusiv un general din Ministerul de Interne si-a pierdut viata. Elicopterul a fost distrus cu un lansator portabil de rachete sol-aer de fabricatie rusa - a afirmat presedintele interimar Oleksandr Turcinov.

Ca raspuns, grupul care a deschis focul a fost "eliminat", sustine presedintele. Aceste noi confruntari vin intr-un moment in care Ucraina si Rusia sunt gata sa inceapa un nou "razboi al gazului".

La Berlin sunt prevazute, vineri, negocieri de urgenta, si daca nu se ajunge la un acord, Moscova ameninta ca ar putea opri livrarile chiar de saptamana viitoare.

Slaviansk si Donetk au devenit centrul luptelor dintre rebeli si armata

Cel putin 33 de combatanti separatisti au fost ucisi in confruntarile care au avut loc la aeroportul din orasul ucrainean Donetk sunt cetateni rusi, anunta Aleksandr Borodai, liderul autoproclamatei Republici Donetk.

In acest context, fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici a declarat ca alegerile prezidentiale din tara, desfasurate weekendul trecut, au adus moarte si suferinta.

"Majoritea ucrainenilor au crezut ca noile autoritati vor depasi criza politica si vor aduce pace. Oamenii s-au saturat de confruntarile care au dus la un adevarat razboi. In sfarsit, s-a intamplat. Avem un nou presedinte. Surpriza a fost inlocuita cu socul. In loc de stabilitate si pace oamenii au vazut o baie de sange" a declarat Ianukovici, citat de Itar-tass.

Sursa foto: Mediafax foto/ AFP

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
MAE le recomanda cetatenilor romani sa paraseasca regiunile Donetk si Lugansk din Ucraina si Crimeea
MAE le recomanda cetatenilor romani sa paraseasca regiunile Donetk si Lugansk din Ucraina si Crimeea

MAE recomanda cetatenilor romani, inclusiv reprezentanti ai mass-media, sa paraseasca imediat teritoriul peninsulei Crimeea, precum si regiunile Donetk si Lugansk, ca urmare a deteriorarii dramatice a situatiei de securitate.

CRIZA IN UCRAINA. Ianukovici: Alegerile au adus o baie de sange, nu pace. Rusia cere Vestului sa opreasca o
CRIZA IN UCRAINA. Ianukovici: Alegerile au adus o baie de sange, nu pace. Rusia cere Vestului sa opreasca o "catastrofa"

29 mai 2014. Slaviansk a devenit unul dintre centrele luptelor din estul tarii. Rusia indeamna tarile occidentale sa exercite presiuni asupra Administratiei de la Kiev pentru a opri escaladarea violentelor si a evita o "catastrofa nationala" in Ucraina.

Criza in Ucraina. Insurgenti prorusi au atacat o unitate militara din orasul ucrainean Lugansk
Criza in Ucraina. Insurgenti prorusi au atacat o unitate militara din orasul ucrainean Lugansk

28 mai 2014. Insurgenti prorusi au atacat, miercuri, o unitate militara ucraineana, in orasul Lugansk, confruntarile soldandu-se cu victime de ambele parti, anunta Ministerul de Interne de la Kiev.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.