Criza din Ucraina. Armata ucraineana a efectuat un raid in estul tarii. S-au tras focuri de arma in Kramatorsk

×
Codul embed a fost copiat

15 aprilie 2014. Schimburi de focuri intense au avut loc, marti, in orasul ucrainean Kramatorsk, intre militanti prorusi si serviciile de securitate, presa ucraineana relatand ca se inregistreaza numeroase victime.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR, 15 aprilie 2014

ORA 19:30 Potrivit BBC News online, intense schimburi de focuri au avut loc in Kramatorsk, unde serviciile de securitate ucrainene au preluat controlul asupra unui aerodrom. Conform presei ucrainene, in confruntari au murit cel putin patru insurgenti. Sky News vorbeste de 11 morti.

Armata ucraineana a trimis trupe suplimentare la Kramatorsk, la 15 kilometri sud de Slaviansk, pentru operatiunea impotriva militiilor proruse care ocupa institutii locale.

Citește și
ucraina
Criza din Ucraina. Presedintele Turcinov a semnat un decret care permite interventia armata in zonele cu revolte proruse
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

ORA 18:05 Ucraina se afla "in pragul razboiului civil", a declarat premierul rus Dmitri Medvedev intr-o conferinta de presa. 

ORA 18:00 Un avion de vanatoare ar fi fost doborat in apropierea orasului Kramatorsk din regiunea Donetk, scrie agentia de stiri rusa ITAR-TASS, care sustine ca avionul zbura la altitudine scazuta si ca s-a tras asupra sa din aeroportul local.

In zona aeroportului din Kramatorsk ar fi avut loc schimburi de focuri in ultimele ore, fiind luat cu asalt de fortele guvernului ucrainean, potrivit surselor citate de presa rusa. De asemenea, 4 avioane de vanatoare Suhoi-27 ar fi survolat localitatea, fara a se putea preciza daca e vorba de aeronave rusesti sau ucrainene. Pe YouTube au aparut deja clipuri in care se vad avioanele:

ORA 17:37 "Trebuie sa-i avertizam: daca nu depun armele ii vom lichida", a declarat generalul, comandant al Centrului antiterorist al SBU (serviciul special ucrainean). Acesta se gasese la o distanta de aproximativ 40 de kilometri nord de orasul Slaviansk, aflat de sambata sub controlul unor persoane armate neidentificate.

 

 

Generalul Krutov a apreciat ca aceste persoane neidentificate fac parte din "trupele speciale GRU (serviciul rus militar de informatii) care au mare experienta in conflicte". Este vorba despe "un inamic dificil", a adaugat el.

El a refuzat sa spuna despre cati membri ai acestor trupe este vorba, dar a dat asigurari ca, "numai ieri (luni), peste 300 au venit in regiune, majoritatea fiind mobilizati la Slaviansk".

O serie de insurectii proruse, in mai multe orase din estul tarii, fie ale unor manifestanti, fie ale unor grupari armate neidentificate, provoaca temeri cu privire la un conflict in Ucraina.

Rusia si-a avertizat vecinul sa nu recurga la forta contra insurgentilor.

 

 

ORA 15:52 O coloana de blindate si membri ai fortelor speciale ucrainene stationau la o distanta de aproximativ 40 de km de Slaviansk, o localitate situata in estul Ucrainei, care a trecut sambata sub controlul unor grupari armate proruse.

Un jurnalist AFP a vazut aproximativ zece blindate, zece tancuri si sapte vehicule care transportau "spetnaz", membri ai fortelor speciale, in apropiere de localitatea Izium, la aproximativ 40 de kilometri nord de Slaviansk.

 

 

ORA 13:13 Un prim batalion din cadrul Garzii Nationale a Ucrainei a fost trimis "pe front" in estul tarii, a anuntat marti secretarul Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare Andreii Parubii, relateaza AFP.

Acest batalion este format din voluntari care au facut parte din unitati de autoaparare de la Maidan, centrul miscarii de contestare, la Kiev, care a indepartat in februarie de la putere regimul prorus al fostului presedinte Viktor Ianukovici, a subliniat Parubii intr-un mesaj postat pe contul sau de Facebook.

"Militarii sunt foarte combativi si pregatiti sa apere Ucraina. Situatia nu este simpla", adauga Parubii, care a revenit de la Lugansk (est), unde afirma ca a petrecut o saptamana. Lugansk face parte din bazinul minier Donbass, afectat de mai multe zile de o insurectie armata prorusa.

Insurgenti detin controlul, de la 6 aprilie, asupra sediului serviciilor speciale (SBU). Insurgentii au trecut la ofensiva luni, in estul Ucrainei, cerand ajutor lui Vladimir Putin impotriva Guvernului proeuropean de la Kiev.

Parlamentul ucrainean a aprobat in martie crearea unei Garzi Nationale, de pana la 60.000 de membri, in urma anexarii Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia si pe fundalul unor temeri cu privire la o invazie a armatei ruse in estul tarii. Garada este insarcinata cu securitatea interna, a frontierelor si lupta impotriva terorismului.

Ea se afla in subordinea Ministerului de Interne si va putea, astfel, sa dea o mana de ajutor fortelor armate ucrainene si celor aproximativ 130.000 de oameni care le alcatuiesc, majoritatea recruti. Rusia dispune de o armata de 845.000 de militari.

ORA 11:23 Rusia are "proiecte brutale" pentru destabilizarea sudului si estului Ucrainei, dincolo de bazinul minier al Donbas (est), devastat de o insurgenta prorusa, a denuntat marti presedintele interimar Oleksandr Turcinov, citat de AFP.

"Proiectele Rusiei au fost si raman brutale. Ei vor sa inflameze nu numai Donbas, ci tot estul si sudul Ucrainei din regiunea Harkov si pana in Odesa", a declarat Turcinov.

Franta si Statele Unite s-au exprimat ingrijorarea in privinta situatiei din estul Ucrainei

Presedintele Frantei, Francois Hollande, si omologul lui din Statele Unite, Barack Obama, au discutat despre situatia din Ucraina si impartasesc "aceeasi ingrijorare" privind criza din regiunile rusofone, anunta Presedintia Frantei, potrivit Mediafax.

"Presedintele Francois Hollande a exprimat speranta ca viitoarea reuniune a grupului de contact va putea stimula initierea dialogului intre Rusia si Ucraina", precizeaza Palatul Elysee.

"In cursul discutiilor, François Hollande a pledat pentru retinere si a subliniat ca provocarile trebuie evitate. Franta este determinata sa continue colaborarea cu partenerii europeni pentru o politica a sanctiunilor ferma si graduala", adauga Presedintia de la Paris.

Vladimir Putin si Barack Obama se contreaza pe tema interventiei Rusiei in Ucraina

Presedintele rus, Vladimir Putin, a calificat, in cursul unei conversatii telefonice cu presedintele american, Barack Obama, drept "speculatii bazate pe informatii nefondate" acuzatiile de ingerinta a Moscovei in estul Ucrainei, a anuntat Kremlinul.

"Raspunzand ingrijorarilor exprimate de presedintele american in legatura cu o asa-zisa ingerinta rusa in sud-estul Ucrainei, presedintele rus a semnalat ca astfel de speculatii sunt bazate pe informatii nefondate", a anuntat Kremlinul intr-un comunicat.

"Vladimir Putin l-a indemnat pe Barack Obama sa faca tot posibilul pentru a nu permite utilizarea fortei si o baie de sange", a precizat Kremlinul. De asemenea, el a facut apel din nou la lansarea unor negocieri cu participarea "tuturor principalelor forte politice si regiunilor", in scopul stabilirii unei structuri federale pentru Ucraina.

Potrivit Kremlinului, cei doi sefi de stat au cazut de acord asupra necesitatii "continuarii eforturilor" in vederea gasirii unei solutii diplomatice inainte de negocierile de joi, la Geneva. Atacuri vizibil coordonate au inceput inca de sambata in orase din estul rusofon al Ucrainei, in special in zona Donetkului.

Barbati in uniforma au fost vazuti la fata locului, iar occidentalii au afirmat ca este vorba despre o operatiune condusa de Moscova, care dezminte ca ar fi implicata in noile atacuri.

Autoritatile prooccidentale de la Kiev au anuntat lansarea unei "operatiuni antiteroriste" in estul tarii, insa nu au intervenit pana in prezent.

Citeste AICI detalii despre operatiunea antiterorista desfasurata de Kiev.

Barack Obama cere depunerea armelor de catre separatisti

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a spus omologului sau rus, Vladimir Putin, ca este "foarte ingrijorat" de actiunile Rusiei in Ucraina si le-a cerut militiilor separatiste proruse sa depuna armele, in cursul unei discutii telefonice purtate luni.

Obama a subliniat necesitatea ca "toate fortele (armate) neregulate prezente in tara sa depuna armele" si l-a indemnat pe Putin sa "faca uz de influenta sa asupra grupurilor proruse pentru a le convinge sa paraseasca cladirile pe care le ocupa" in Ucraina, precizeaza Casa Alba intr-un comunicat.

Iulia Timosenko vrea infiintarea unei miscari populare de rezistenta

Liderul partidului Batkivscina, Iulia Timosenko, care va candida la alegerile prezidentiale din Ucraina, a anuntat luni seara ca initiaza infiintarea unei miscari populare de rezistenta, relateaza Interfax-Ukraine, in pagina electronica.

"M-am hotarat chiar in acest moment sa fac tot ce depinde mine pentru a sustine o miscare populara de rezistenta care trebuie creata in Ucraina de catre oameni doritori sa-si apere acum" tara, a anuntat Timosenko pentru postul de televiziune ICTV.

Ea a precizat ca aceasta miscare ar trebui formata din militari si fosti membri ai fortelor speciale. Potrivit Iuliei Timosenko, cartierul general al miscarii a inceput sa activeze chiar de luni.

Fostul premier ucrainean a anuntat ca va conduce marti dimineata reuniunea cartierului general, "care urmeaza sa planifice fiecare actiune" a poporului ucrainean. "Eu ii invit pe toti care sunt pregatiti sa apere Ucraina sa ne contacteze", a spus Timosenko.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ce se intampla daca accesezi Google Maps din Rusia, pentru a explora peninsula Crimeea
Ce se intampla daca accesezi Google Maps din Rusia, pentru a explora peninsula Crimeea

Ultimul update facut la Google Maps abordeza diferit problema Crimeea pentru utlizatorii sai din Rusia si pentru cei din restul lumii.

Criza din Ucraina. Presedintele Turcinov a semnat un decret care permite interventia armata in zonele cu revolte proruse
Criza din Ucraina. Presedintele Turcinov a semnat un decret care permite interventia armata in zonele cu revolte proruse

14 aprilie 2014. Presedintele interimar al Ucrainei, Olaksandr Turcinov, a semnat luni un decret prin care permite o interventie militara speciala in estul tarii, relateaza Itar-tass.

Basescu: Sunt un adversar al unor practici ale Moscovei. A creat un cerc de foc in jurul Marii Negre
Basescu: Sunt un adversar al unor practici ale Moscovei. A creat un cerc de foc in jurul Marii Negre

Traian Basescu a declarat, luni, la Constanta, ca el nu este un adversar al Moscovei, dar este un adversar al unor practici ale Federatiei Ruse si nu poate sa nu observe ca Moscova "a creat un cerc de foc" in jurul Marii Negre.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.