Criza in Ucraina. Ce au fotografiat jurnalistii aflati in zona in convoiul rusesc. "De ce e atat de mult spatiu gol?"

Convoi rusesc de camioane

14 august 2014 - LIVE UPDATE. Controversatul convoi cu ajutoare rusesti nu a trecut inca granita in Ucraina.

100 dintre camioanele care ar contine alimente, generatoare si saci de dormit s-au oprit miercuri, 13 august 2014, la aproape 50 de kilometri de granita cu Ucraina. Tot miercuri, celelalte aproape 180 de masini au schimbat directia si au mers spre sud. Nu e deocamdata clar pe unde vor intra in tara vecina. Kievul a spus deja ca nu va permite trecerea convoiului, decat dupa controale si cu implicarea Crucii Rosii.

Moscova sustine ca a indeplinit toate conditiile convenite cu autoritatile ucrainene. Camioanele au ca destinatie Luhansk - regiune care, alaturi de Donetk, se afla sub controlul separatistilor pro-rusi.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cronologia evenimentelor, joi, 14 august 2014 - LIVE UPDATE: 

Citește și
Ucraina
Criza in Ucraina. Statele Unite vor ca toate camioanele rusesti care transporta ajutoare spre aceasta tara sa fie verificate
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

ora 18:45 Armata ucraineana a inconjurat bastionul insurgent Lugansk prin preluarea controlului asupra soselei care face legatura cu frontiera Rusiei, anunta Andrei Lisenko, un purtator de cuvant militar citat de AFP, scrie Mediafax.

Serviciile de securitate ucrainene au reocupat satul Novosvitlivka, permitand "inchiderea ultimei conexiuni rutiere intre orasul Lugansk si alte teritorii controlate de mercenari rusi, in special in zona punctului vamal Izvarin", a precizat Lisenko.

ora 17:45 Contul de Twitter EuroMaidan publica imagini realizate de Reuters ce arata tabara in care s-au oprit camioanele din convoi, la 20 de kilometri distanta de Donetk.

ora 16:50 Chiar daca imaginile surprinse de jurnalistii independenti nu arata decat saci de dormit si saci cu hrisca, multa lume se intreaba de ce a fost lasat atat de mult spatiu gol in camioanele ce ar fi putut sa fie umplute mult mai mult de-atat.

 

ora 16:40 Ucrainenii publica imagini cu posibile avioane de lupta Su-25 ce ar survola zona in care se afla convoiul. Acesta este oricum escortat de doua elicoptere. 

ora 16:20. Corespondentul Mashable sustine ca cel putin 2 civili au fost ucisi in urma unui atac la Donetk.

ora 14.45 Membrii acestui convoi sustin ca sunt voluntari intr-o organizatie (al carui nume nu se cunoaste). Ei au permis jurnalistilor sa se uite in cateva dintre camioane.

ora 14.00 Jurnalistii care insotesc acest convoi spun ca directia spre care se indreapta camioanele este o zona controlata de teroristi, aflata la 40 de minute de granita cu separatistii.

ora 13.30 Corespondetul Financial Times scrie pe Twitter ca cele 2 elicoptere militare rusesti au aparut din nou langa convoi:

ora 12.15 Convoiul de aproape 300 de camioane, cu destinatia Ucraina, a ajuns in regiunea de frontiera Rostov, in sudul Rusiei, a declarat un reprezentant de la Moscova al Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta. "Convoiul este in regiunea Rostov", aflata la frontiera de est a Ucrainei, unde luptele intre fortele ucrainene si separatistii prorusi s-au intensificat, a adaugat acesta.

Un alt purtator de cuvant al Ministerului local pentru Situatii de Urgenta din regiunea Rostov a refuzat sa confirme sau sa infirme aceasta informatie. "Noi nu difuzam nici o informatie despre acest convoi", a precizat el. Acest convoi, care contine potrivit Moscovei peste 1.800 de tone de alimente, medicamente si generatoare, era stationat miercuri seara la un aerodrom militar din Voronej, la 300 de kilometri de frontiera ucraineana, potrivit unui fotoreporter AFP.

ora 11.30 Max Seddon, jurnalist la BuzzFeed, aflat in Ucraina, scrie pe Twitter ca liderul ucrainean separatist Bolotov, auto-intitulat presedinte al republicii Lugansk, a renuntat la functie din cauza ranilor.

ora 11.05 Corespondentul Financial Times, Courtney Weaver, scrie pe Twitter ca pe langa convoi au trecut 2 elicoptere militare rusesti. De asemenea, paralel cu acest convoi au mai fost vazute trecand 4 vehicule militare.

ora 10.55 Euromaidan (organizatie pro-ucraineana) scrie pe Twitter ca acest convoi se indreapta spre Shaktinsk, o zona aflata in apropiere de Luhansk. Conform sursei citate, camioanele sunt supravegheate de politia militara ucraineana.

ora 10.30 Russia Today scrie ca cele 280 de camioane s-au pus din nou in miscare.

Cronologia evenimentelor - miercuri, 13 august 2014

Convoiul de camioane rusesc cu ajutoare umanitare pentru populatia din estul Ucrainei a stationat in noaptea de miercuri spre joi in orasul Voronej, anunta agentia rusa RIA Voronej, in pagina electronica. Cel putin 100 de camioane albe au ramas peste noapte stationate pe aerodromul militar Baltimor din Voronej, transmite un corespondent al agentiei. Soferii camioanelor si insotitorii convoiului umanitar se aflau in apropiere de autovehicule, unii dintre ei facand dus.

Ministerul rus de Externe anuntase anterior ca acest convoi va ajunge miercuri seara la frontiera ruso-ucraineana, in postul sebekino-Pletnevka, situat intre regiunile Belgorod, in sudul Rusiei. Stationarea convoiului umanitar in Voronej a starnit interesul din partea presei ruse si a celei straine, noteaza RIA Voronej. Astfel, o corespondenta a publicatiei americane Financial Times, Courtney Weaver, a sosit in Voronej pentru a afla cauzele acestei stationari.

Potrivit lui Weaver, care a discutat cu unul dintre insotitorii convoiului, stationarea a avut loc din cauza unor "pregatiri si din motive tehnice". "Insa nimeni dintre participantii la acest convoi nu stie pe unde anume camioanele vor trece frontiera ruso-ucraineana", scrie Weaver, intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter.

La bordul celor 262 de camioane se afla 1.800 de tone de alimente, medicamente si generatoare. Ministerul rus de Externe a afirmat marti ca Rusia livreaza acest ajutor conformandu-se modalitatilor dorite de Ucraina, acceptand itinerariul propus de catre Kiev si inspectarea incarcaturii. Insa Kievul, care acuza Moscova ca-i inarmeaza pe rebelii prorusi, acuzatii respinse de catre Rusia, a avertizat miercuri ca Ucraina nu va permite sa patrunda pe teritoriul sau "niciun convoi umanitar al lui (Vladimir) Putin" destinat regiunilor din estul tarii devastate de conflict.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO: Ambitiile lui Vladimir Putin vizeaza nu doar Ucraina, ci si Transnistria
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO: Ambitiile lui Vladimir Putin vizeaza nu doar Ucraina, ci si Transnistria

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, este de parere ca ambitiile presedintelui rus Vladimir Putin merg "dincolo de Ucraina" si vizeaza alte regiuni apropiate de frontierele Rusiei, precum Transnistria.

Criza in Ucraina. Statele Unite vor ca toate camioanele rusesti care transporta ajutoare spre aceasta tara sa fie verificate
Criza in Ucraina. Statele Unite vor ca toate camioanele rusesti care transporta ajutoare spre aceasta tara sa fie verificate

13 august 2014. Washingtonul a aprobat marti cererea Kievului de a supune unui control la frontiera camioanele rusesti care transporta ajutoare umanitare spre Ucraina

Un convoi rusesc cu ajutoare umanitare se afla in drum catre frontiera cu Ucraina. Kievul este ingrijorat
Un convoi rusesc cu ajutoare umanitare se afla in drum catre frontiera cu Ucraina. Kievul este ingrijorat

12 august 2014. Un convoi umanitar rusesc de 280 de camioane se afla in drum catre frontiera cu Ucraina, scriu agentiile rusesti de presa.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.