Criza in Ucraina. Secretarul american de stat John Kerry: Trupele rusesti se retrag din Ucraina

Ucraina - 1

14 octombrie 2014. Trupele rusesti se retrag din Ucraina si din zona frontaliera, a afirmat marti secretarul de Stat american, John Kerry, la finalul unei intrevederi, la Paris, cu omologul sau rus, Serghei Lavrov.

"Trupele se retrag. Mai trebuie retras echipamentul greu, iar frontiera urmeaza sa fie monitorizata si securizata", a declarat John Kerry a doua zi dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a anuntat retragerea trupelor rusesti mobilizate la frontiera cu Ucraina, scrie AFP, citata de Mediafax.

"Exista patru sau cinci criterii principale (de respectat) pentru anularea sanctiunilor, si anume eliberarea ostaticilor, eliberarea tuturor prizonierilor, retragerea trupelor si echipamentului, inchiderea frontierei si respectarea granitei sub egida OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa)", a subliniat Kerry.

Surse din cadrul Departamentului de Stat au anuntat ulterior ca John Kerry s-a referit atat la retragerea trupelor din Ucraina, unde Moscova, care dezminte implicarea sa de partea rebelilor ucraineni, nu a recunoscut niciodata ca a trimis militari, cat si din zona rusa a frontierei dintre Ucraina si Rusia.

Lavrov a incercat sa-l convinga pe Kerry ca sanctiunile economice reduc sperantele reluarii economice in Europa si tensioneaza relatiile dintre Washington si Bruxelles. Ministrul rus de Externe l-a acuzat luni pe presedintele american, Barack Obama, ca a "fortat" Uniunea Europeana sa adopte sanctiuni impotriva Rusiei.

Citește și
Vladimir Putin
Criza in Ucraina. Vladimir Putin a dat ordin pentru retragerea trupelor rusesti de la granita cu Ucraina
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Aceste sanctiuni economice au adus economia rusa pe marginea recesiunii. Presedintele rus, Vladimir Putin, urmeaza sa aiba o intrevedere cu cel ucrainean, Petro Porosenko, vineri, la Milano.

Confruntari intre politie si manifestanti, in fata Parlamentului ucrainean: 50 de persoane arestate

Confruntari intre politie si manifestanti de dreapta, care cereau deputatilor sa le confere veteranilor nationalisti statutul oficial de combatanti pentru independenta, au izbucnit marti, 14 octombrie 2014 in fata Parlamentului ucrainean.

Citeste si: "Rusia fara Ucraina nu este un IMPERIU". Ce sacrificiu va trebui sa faca Moldova in urmatorii ani - VIDEO

Protestatarii au aruncat cu pavele si petarde spre sediul Parlamentului, lovind mai multi politisti, scrie Mediafax, care citeaza AFP. Aproximativ 50 de manifestanti au fost arestati, potrivit unui consilier al ministrului de Interne, Anton Gherascenko, care a mentionat de asemenea ca 15 politisti au fost raniti.

Ucraina a renuntat simbolic marti la ceremoniile dedicate armatei sale care aveau loc in aceeasi zi ca in Rusia si a fixat o noua data care coincide cu infiintarea armatei sale nationaliste, considerata nazista de Moscova. Conform unui decret prezidential publicat marti, sarbatoarea "Aparatorul Ucrainei" va avea loc de acum la 14 octombrie, data la care a fost infiintata in 1942 Armata Insurectionala Ucraineana (UPA), care a luptat pentru independenta tarii, la acea vreme parte a URSS.

Potrivit unor istorici, aceasta armata a colaborat cu Germania nazista in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a masacrat polonezi si evrei. Autoritatile ruse ii califica pe combatantii UPA drept nazisti. Decizia intervine in contextul in care Kievul lupta impotriva separatistilor prorusi sustinuti de Moscova in est, un conflict soldat cu 3.600 de morti in sase luni.

"La 23 februarie, sarbatoarea fortelor armate ale unei tari straine nu va mai fi celebrata in Ucraina", a declarat marti in Parlament presedintele Petro Porosenko, ale carui declaratii au fost primite cu aplauze de deputati. In ziua de 14 octombrie "trebuie sa le aducem un omagiu tuturor celor care au aparat tara noastra impotriva inamicilor", a adaugat Porosenko.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Criza in Ucraina. Presedintele Petro Porosenko l-a destitut pe ministrul Apararii Valeri Gheletei pentru
Criza in Ucraina. Presedintele Petro Porosenko l-a destitut pe ministrul Apararii Valeri Gheletei pentru "lipsa de actiune"

13 octombrie 2014. Presedintele ucrainean Petro Porosenko l-a destituit duminica din functie pe ministrul Apararii Valeri Gheletei, acuzat de presa de lipsa de actiune, la sfarsitul lui august, fata de intrarea trupelor ruse in estul separatist al tarii.

Criza in Ucraina. Vladimir Putin a dat ordin pentru retragerea trupelor rusesti de la granita cu Ucraina
Criza in Ucraina. Vladimir Putin a dat ordin pentru retragerea trupelor rusesti de la granita cu Ucraina

12 octombrie 2014. Presedintele Vladimir Putin a dat ordin pentru retragerea trupelor rusesti de la granita cu Ucraina, care se aflau acolo pentru exercitii militare, scrie presa de la Moscova, care citeaza un purtator de cuvant de la Kremlin.

Criza in Ucraina. Rusia sustine ca are dovezi
Criza in Ucraina. Rusia sustine ca are dovezi "incontestabile" privind furnizarea de arme Ucrainei de catre Occident

11 octombrie 2014. Moscova sustine ca detine dovezi "incontestabile" potrivit carora Occidentul a trimis in Ucraina armament si consilieri militari.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.