Criza din Zimbabwe. Robert Mugabe se află în custodia armatei, la domiciliu

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 15 Noiembrie 2017 07:12
Categorie: Internaţional
Robert Mugabe

Liderul din Zimbabwe, Robert Mugabe, se află în custodia armatei, la domiciliu, care a preluat controlul televiziunii naționale ZBC, dar și asupra capitalei. 

Epoca lui Robert Mugabe, liderul african aflat la putere în Zimbabwe din 1980, pare aproape de sfârşit.

Armata a preluat controlul, iar preşedintele în vârstă de 93 de ani este în arest la domiciliu. De dimineaţă, blindatele şi-au făcut apariţia pe străzile capitalei, şi au fost auzite tiruri de artilerie.

Comandanţii armatei susţin că nu a fost o lovitură de stat, ci doar o acţiune care vizează "criminali din jurul preşedintelui". În orice caz, totul se întâmplă după ce Mugabe şi-a demis vicepreşedintele, acuzându-l, printre altele, de vrăjitorie.

Se pare că urmărea, prin această mişcare, să o lase pe soţia lui în fruntea ţării. Potrivit unor surse, Grace Mugabe s-ar fi refugiat în Namibia. În anii '80, Robert Mugabe era privit în Occident că un erou al independenţei, dar a ajuns un despot african, care şi-a dus ţara în faliment şi se agaţă cu orice preţ de putere.

Desfășurarea evenimentelor de miercuri LIVE UPDATE: 

Update 13:20 Nick Mangwana, reprezentant al partidului Zanu-PF în Marea Britanie, a declarat pentru BBC că a primit informații potrivit cărora prima doamnă, Grace Mugabe, ar fi părăsit țara. Anterior, un politician de opoziție a declarat că a fugit în Namibia.

Update 12:55 Președintele Robert Mugabe este "bine", a declarat liderul Africii de Sud, Jacob Zuma. Acesta a mai precizat că omologul său în vârstă de 93 de ani, este "reținut la domiciliu", dar "bine", potrivit unei declarații oficiale eliberate de biroul președintelui sud-african.

Update 11:00 Liderul din Zimbabwe, Robert Mugabe, și soția sa se află în custodia armatei, într-o "tranziție fără sânge" a puterii.

Fostul vicepreședinte Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, veteran al războaielor de eliberare din Zimbabwe în anii 1970, care a fost demis de Mugabe la începutul acestei luni, s-a întors din exil.

Mugabe, în vârstă de 93 de ani, și soția sa Grace se află în cusotodia armatei, care a dat asigurări că "securitatea lor este garantată".

Controlul asupra capitalei Harare a fost preluat de forțele armate, însă o presupusă lovitură de stat este exclusă. Reprezentanții armatei au spus că nu este vorba despre "o preluare militară a guvernului", iar președintele Robert Mugabe este în siguranță, însă nu se știe cu exactitate unde se află în acest moment. 

Armata din Zimbabwe susține că a preluat puterea pentru a contracara “criminalii” din jurul președintelui Robert Mugabe, care au cauzat ”suferințe sociale și economice”, dar dă asigurari că liderul este “in siguranță”.

Reprezentantul Zimbabwe în Africa de Sud, Isaac Moyo, a respins acuzațiile privind o lovitură de stat, spunând că guvernul este "intact".

"Vrem să asigurăm națiunea că excelența sa, președintele și familia acestuia sunt în siguranță, iar securitatea lor este garantată. Acțiunile noastre vizează doar criminalii din jurul lui, care provoacă suferințe sociale și economice în țară. Imediat ce ne-am îndeplinit misiunea, așteptăm ca situația să revină la normalitate", a susținut la postul de radio ZBC Maj-Genul Sibusiso Moyo, un oficial al armatei, potrivit BBC

Cu câteva ore înainte ca armata să preia controlul asupra televiziunii de stat, au fost auzite focuri de armă și explozii pe străzile din Harare. Focuri de armă au fost auzite și în apropierea reședinței prezidențiale din nordul orașului, susține The Guardian.

Declarația nu menționează numele celor vizați, dar o sursă guvernamentală citată de Reuters susține că ministrul de finanțe Ignatius Chombo se numără printre cei reținuți. Nu este clar cine conduce această acțiune militară.

Situația de criză a izbucnit după ce Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, l-a destituit pe vicepreședintele Emmerson Mnangagwa, pentru a preda puterea soției sale.

Robert Mugabe Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Grace Mugabe Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: BBC

colet tigru

Cine este adolescentul care a încercat să trimită un tigru printr-un colet poștal

Alte două atacuri cu cuțitul la Londra. Una dintre victime își pierduse fratele și vărul în același mod

Autobuz plin cu pasageri a căzut într-o prăpastie, în Peru: cel puțin 35 de morți

Un refugiat trăiește cu două soții și șase copii în Germania: ”Mulțumesc Mama Merkel”

Mesajul codificat transmis de un pilot care a pus pe jar autoritățile germane

Marea Britanie cere Uniunii Europene o perioadă de tranziţie mai lungă

furtuna de nisip

O furtună de nisip a ”înghițit” un oraş din Australia. "Ochii ni s-au umplut cu praf". VIDEO

Uber lansează un nou serviciu, care presupune puţin mers pe jos, dar este mai ieftin

Prezent la sediul central al producătorului Triumph, Prințul William a testat mai multe exponate

Un elev care a murit în atacul armat din Florida apărându-și colegii, admis postum la West Point

O firmă de pază din Venezuela atrage angajați cu un bonus format din ouă. ”Este un stimulent bun”

Muncitor român torturat la o fermă din Sicilia. Patronul l-a legat și l-a atârnat de o grindă