Vladimir Putin i-ar fi scris lui Traian Basescu un avertisment in legatura cu situatia de la Kiev

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi trimis liderilor din 18 tari, inclusiv celor din Romania si Republica Moldova, scrisoarea privind riscurile economice asociate crizei ucrainene.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

ORA 18:31 Vladimir Putin ar fi trimis o scrisoare mai multor lideri europeni, printre care si Traian Basescu, pentru a-i avertiza in ceea ce priveste situatia din Ucraina, potrivit Mediafax, care citeaza Ria Novosti.

"In ultimele luni, economia Ucrainei a fost in scadere. Sectoarele industriei si constructiilor au fost in declin vertiginos. Deficitul bugetar este in crestere", a declarat Putin in scrisoarea trimisa liderilor din Romania, R.Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franta, Germania, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria si Italia.

"Economia Ucrainei se indreapta spre incapacitate de plati, spre oprirea productiei si somaj masiv", a continuat presedintele Rusiei, cerand consultari urgente pentru stabilizarea economiei ucrainene.

Citește și
SUA
Criza din Ucraina. SUA si-ar putea modifica dispozitivul militar din Europa din cauza actiunilor Rusiei
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Vladimir Putin le-a scris liderilor europeni pentru a-i avertiza in legatura cu riscurile pe care criza ucraineana le are asupra livrarilor de gaz rus, a confirmat Kremlinul.

"Vladimir Putin exprima extrema preocupare in legatura cu situatia critica generata de datoriile acumulate de Ucraina si cu riscurile pe care aceasta situatie le are asupra livrarilor de gaze ruse", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei.

Deocamdata, Presedintia nu a comentat aceasta informatie.

ORA 17:46 Rusia poate opri livrarile de gaze Ucrainei daca aceasta tara nu rezolva problema restantelor, avertizeaza presedintele Vladimir Putin, potrivit Mediafax.

"Grupul rus Gazprom va fi nevoit sa treaca la plata in avans pentru livrarile de gaze, iar, in cazul in care conditiile de plata nu vor fi respectate, livrarile de gaze pot fi oprite sau limitate", le-a scris Putin liderilor europeni. Rusia propune solutionarea problemelor economice ale Ucrainei "pe picior de egalitate cu partenerii europeni".

Vladimir Putin le-a scris liderilor europeni pentru a-i avertiza in legatura cu riscurile pe care criza ucraineana le are asupra livrarilor de gaz rus, a anuntat Kremlinul. "Vladimir Putin exprima extrema preocupare in legatura cu situatia critica generata de datoriile acumulate de Ucraina si de riscurile pe care aceasta situatie le are asupra livrarilor de gaze ruse", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei.

"Scrisoarea a fost trimisa joi, pe cale diplomatica, liderilor din Europa de Vest si de Est", adauga Peskov. "Vladimir Putin propune adoptarea unor masuri urgente, deoarece situatia nu mai poate astepta", a adaugat Peskov. "Situatia poate avea consecinte negative asupra tranzitului de gaz rus prin Ucraina", a spus el.

ORA 08:00 Ultimatumul a venit de la ministrul ucrainean de interne, in aceeasi zi in care Vladimir Putin avertiza guvernul de la Kiev sa nu faca nimic iremediabil.

Temerea generala este ca o interventie in forta impotriva protestatarilor pro-rusi va furniza Moscovei pretextul pentru invadarea estului Ucrainei.

SINC Arsen Avakov, ministrul de Interne ucrainean: "Exista doua optiuni: o solutie politica, prin negocieri, si folosirea fortei. Suntem pregatiti pentru amandoua".

Vorbind in rusa, ca sa fie sigur ca este inteles de cine trebuie, ministrul de Interne ucrainean a declarat ca guvernul este gata sa-i evacueze pe extremistii care ocupa cladiri guvernamentale in mai multe orase mari din estul tarii.

In paralel, guvernul de la Kiev se pregateste sa tina piept unei eventuale invazii rusesti.

Phil Black, corespondent CNN: ''Ai senzatia ca te afli in Primul Razboi Mondial. Autoritatile ucrainene sapa aceste transee adanci si late de-a lungul unor mari portiuni din frontiera cu Rusia. Incearca astfel sa creeze un obstacol despre care spera ca va tine la distanta tancurile rusesti''.

In acelasi scop, la punctele de trecere a frontierei au fost instalate imense bariere de ciment. Temerile ucrainenilor sunt justificate. NATO a publicat fotografii din satelit care demonstreaza ca Rusia a trimis la frontiera cu Ucraina o mica armata.

Generalul Philip Breedlove, comandantul NATO in Europa:
''Avioane, elicoptere, artilerie, mijloace tactice si strategice, spitale de campanie, echipamente de comunicare, echipamente de bruiaj''.

Intre timp, la Donetsk si Luhansk manifestantii prorusi ocupa in continuare cladiri guvernamentale. Ultimatumul de 48 de ore dat de Kiev n-a impresionat pe nimeni.

Intre timp, criza ruso-ucraineana incepe sa usture la buzunare, si nu doar pe cei direct implicati. Banca Centrala americana a anuntat ca situatia din aceasta regiune va avea un impact negativ asupra cresterii economice a Statelor Unite. Iar FMI si-a redus previziunile de crestere a economiei mondiale, din cauza riscurilor geopolitice.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Criza din Ucraina. Vladimir Putin avertizeaza Kievul sa
Criza din Ucraina. Vladimir Putin avertizeaza Kievul sa "nu comita ceva ireparabil"

9 aprilie 2014. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat Ucraina, miercuri, in legatura cu livrarile de gaze rusesti, pe care Kievul refuza sa le achite la tarife majorate, subliniind ca Moscova nu le va putea sustine "la infinit".

Criza din Ucraina. SUA si-ar putea modifica dispozitivul militar din Europa din cauza actiunilor Rusiei
Criza din Ucraina. SUA si-ar putea modifica dispozitivul militar din Europa din cauza actiunilor Rusiei

8 aprilie 2014. Kievul incearca sa reia controlul asupra estului rusofon al tarii, in vreme ce Moscova avertizeaza ca o interventie in forta ar putea duce la razboi civil

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.