Criza din Siria: Turcia ”a preluat controlul” asupra mai multor sate din Afrin

Operațiunea Ramura de măslin
Getty

Forțele armate turce au capturat o serie de sate din nord-vestul Siriei, în cea de-a doua zi a ofensivei împotriva luptătorilor kurzi, potrivit presei de la Ankara.

Trupele armate ale Turciei au declarat că au preluat, luni, controlul asupra unor importante zone din Afrin. Președintele Recep Tayyip Erdogan a susținut că „nu se va retrage” după discuțiile purtate cu Rusia, scrie BBC.

În plus, Turcia a susținut că miliția kurdă YPG ar fi un grup terorist în regiune.

„Suntem hotărâți, situația din Afrin a fost soluționată”, a declarat Erdogan în cadrul unei emisiuni televizate.

Nu ne vom retrage. Am vorbit despre toate acestea cu prietenii noștri ruși și suntem de acord”, a adăugat acesta.

Citește și
haine
Atenție când cumpărați haine de firmă. Descoperirea făcută de polițiști în Pantelimon
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat luni că Turcia are un acord cu Rusia în legătură cu operaţiunea sa militară din provincia siriană Afrin (nord) împotriva miliţiei kurde siriene YPG, susţinută de SUA, şi că Ankara nu va da înapoi de la acţiunea sa, relatează Reuters şi AFP, citează Agerpres.

Preşedintele turc a mai spus că Turcia va prelua controlul provinciei Afrin, aşa cum a procedat şi în cazul oraşelor siriene Jarablus, al-Rai şi al-Bab, şi că sirienii vor putea să se întoarcă acasă.

Duminică, în nordul Siriei au intrat militari turci, în cea de-a doua zi a unei ofensive lansate de către Ankara împotriva miliţiei kurde siriene YPG (Unităţile de Apărare a Poporului).

Turcia acuză YPG că este ramura din Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie clasată drept ''teroristă'' de către Ankara şi aliaţii săi occidentali şi care duce o mişcare de gherilă sângeroasă pe teritoriul turc începând din 1984

 11 civili ucişi în loviturile turce asupra enclavei Afrin 

Cel puţin 11 civili, printre care cinci copii au fost ucişi duminică în loviturile aviaţiei turce asupra enclavei Afrin din nordul Siriei, potrivit unui nou bilanţ prezentat de Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), relatează AFP.

Armata turcă a lansat sâmbătă în regiunea Afrin o vastă operaţiune, denumită ''Ramura de măslin'', înmulţind loviturile aeriene şi bombardamentele cu artileria împotriva poziţiilor Unităţilor de apărare a poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată "teroristă" de către Ankara.

Un bilanţ precedent al loviturilor asupra satului Jalbara anunţase opt morţi.

Opt victime făceau parte din aceeaşi familie deplasată din provincia învecinată Idlib, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Anterior, purtătorul de cuvânt al YPG, Birusk Hasakeh, anunţase şi el loviturile aeriene, acuzând că avioanele turce au comis un "masacru".

Potrivit înregistrărilor video trimise AFP de acest purtător de cuvânt, se pot vedea membri ai unei echipe kurde de prim-ajutor care scot corpuri pline de sânge dintr-o structură de beton prăbuşită.

Sâmbătă, Birusk Hasakeh a indicat că 10 persoane, dintre care şapte civili, au fost ucise în bombardamentele forţelor turce.

YPG sunt, totodată, coloana vertebrală a Forţelor Democratice Siriene (SDF), o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi susţinută de Statele Unite în lupta lor împotriva grupării Stat Islamic.

Reacția ONU

Consiliul de Securitate al ONU va discuta luni despre degradarea situaţiei umanitare din Siria după lansarea la sfârşitul acestei săptămâni a unei ofensive turce împotriva miliţiilor kurde din YPG în regiunea Afrin din Siria, au făcut cunoscut surse diplomatice, scrie AFP.

O reuniune era deja prevăzută pentru a dezbate raportul întocmit de şeful Biroului ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, după recenta sa vizită în Siria.

La cererea Franţei, întâlnirea cu uşile închise va analiza, de asemenea, escaladarea militară din Siria marcată de ofensiva turcă împotriva Unităţile de apărare a poporului (YPG), precum şi bombardamentele regimului sirian, în special la Idlib (nord-vest) şi în regiunea Ghouta de Est din apropiere de Damasc.

Reuniunea va începe în jurul orelor 11.30 (16.30 GMT), potrivit diplomaţilor.

"Franţa este foarte preocupată de situaţia din Siria şi degradarea brutală a situaţiei", a declarat duminică şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a îndemnat Turcia să înceteze operaţiunile contra YPG, care sunt aliate ale occidentalilor în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI).

Rusia, aliată a regimului condus de preşedintele Bashar Al-Assad, a anunţat sâmbătă că militarii săi aflaţi zona Afrin şi-au părăsit poziţiile pentru "a împiedica eventuale provocări" sau ameninţări la adresa lor.

Duminică, Departamentul de Stat american a făcut apel la aliatul lor Turcia ''să dea dovadă de reţinere'' şi "să să evite în mod riguros orice victimă civilă" în Siria, în timp ce secretarul Apărării, Jim Mattis, a subliniat faptul că Ankara are "preocupări de securitate legitime.

Reacția Statelor Unite

Statele Unite ale Americii (SUA) au făcut apel la aliatul lor Turcia ''să dea dovadă de reţinere'' în Siria, unde au intrat duminică militari turci, relatează AFP şi Reuters.

''Facem apel la Turcia să dea dovadă de reţinere, să se asigure că operaţiunile sale militare sunt pe o rază de acţiune şi de o durată limitate şi să evite în mod riguros orice victimă civilă'', a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.

În comunicat se precizează că secretarul de stat american, Rex Tillerson, a discutat la telefon sâmbătă cu omologii săi din Turcia şi Rusia, exprimându-şi preocuparea în legătură cu situaţia creată ca urmare a operaţiunii Ankarei în nordul Siriei.

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
11 morţi şi 46 de răniţi într-un accident de autocar în Turcia. FOTO
11 morţi şi 46 de răniţi într-un accident de autocar în Turcia. FOTO

Unsprezece persoane au murit şi 46 au fost rănite în noaptea de vineri spre sâmbătă în Turcia când autocarul în care se aflau a ieşit de pe şosea şi s-a izbit de copacii de la marginea drumului, au relatat agenţiile de presă Dogan şi Anadolu.

Atenție când cumpărați haine de firmă. Descoperirea făcută de polițiști în Pantelimon
Atenție când cumpărați haine de firmă. Descoperirea făcută de polițiști în Pantelimon

Mare atenţie când cumpăraţi haine pentru că uneori eticheta poate fi înşelătoare. Dovadă stau miile de articole vestimentare confiscate vineri noapte de poliţiştii din Ilfov.

Turcii au început operațiunea. Îi bombardează pe kurzii din Siria
Turcii au început operațiunea. Îi bombardează pe kurzii din Siria

Operaţiunea Turciei în regiunea Afrin din nordul Siriei, controlată de kurzi, a început "de facto" prin bombardamente transfrontaliere, dar niciun fel de trupe nu au intrat în Afrin, a declarat vineri ministrul apărării turc Nurettin Canikli.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.