Cozi kilometrice la singurul punct rutier de frontieră dintre Bulgaria şi Grecia. Românii se plâng că aşteaptă cu orele

Grecia
Gavrilescu Razvan

Sute de români aşteaptă în autoturisme, joi dimineaţă, la cozi care se întind pe kilometri întregi la singurul punct de trecere a frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas, informează news.ro.

MAE a anunţat, miercuri, că accesul rutier pe teritoriul Greciei este permis, în perioada 1-15 iulie, printr-un singur punct de trecere. Motivul măsurii este introducerea obligativităţii completării formularului electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidenţa celor care se deplasează în această ţară.

„În ceea ce priveşte accesul pe teritoriul elen, vor fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2. Persoana testată trebuie să aştepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiţii de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic”, au aratat reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis, miercuri, News.ro.

Sursa citată mai spune că rămân obligatorii măsurile generale de prevenţie: purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor şi de distanţare socială. MAE a adăugat că autorităţile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Citește și
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Mulţi dintre românii care au plecat cu maşinile, joi dimineaţa, spre vamă s-au plâns că aşteaptă cu orele să treacă la singurul punct de frontieră bulgaro-elen disponibil. Aceştia spun că sunt cozi care se întind pe patru sau chiar şase kilometri.

„Buna dimineata! La vama Kulata la 07:58 cozi intinse pe mai bine de 4 km. Fiind singurul punct terestru de trecere a frontierei era de asteptat sa fie asa aglomerat dar chiar nu mă aşteptam sa fie atit de aglomerat. Vom reveni cu detalii”, a scris o româncă pe un grup de Facebook dedicat celor care vor să îşi facă vacanţele în Grecia.

Un alt internaut a scris că spre Bulgaria a trecut în doar 15 minute, însă pentru a acces punctul vamal de la Kulata a avut de aşteptat mult mai mult timp.

„La Calafat am trecut de dimineaţă la ora 4:30 în 15 min spre Bulgaria. S-au cerut declaraţiile, dar dacă nu aveai îţi dădeau ei de completat. Traseu pe E79 Dimovo - Montana - Vratsa - Botevgrad - Sofia - Kulata. Plin de politie după Sofia, mai ales la ieşiri din tuneluri şi foarte aglomerat. Am ajuns la Kulata la 9.30, dar e coadă pe autostrada de 6 km. De vis!”, a comentat un alt român pe grupul de Facebook menţionat.

În schimb, un al cetăţean român care a zburat cu avionul spre Creta a scris pe Facebook că nu a fost respectată distanţarea socială, atunci când le-a fost făcut pasagerilor testul pentru COVID-19.

„Am ajuns in Creta! Se vede clar că grecii sunt la fel de speriaţi cum eram noi la inceputul pandemiei. Sunt la fel de speriati si la fel de proşti, la aterizare am fost testaţi totţ din avion, cu căţel şi cu purcel, fără să se ţină seamă de distanţa socială”, a precizat românul pe reţeaua de socializare.

Începând de miercuri, 1 iulie, turiştii care vin în Grecia sunt obligaţi să completeze un chestionar online, cu 48 de ore înainte, şi să obţină un cod QR care stabileşte dacă este necesar să fie supuşi unui test de depistare la sosire, potrivit AFP.

Conform MAE, grecii au transmis că au în atenţie situaţia creată la frontieră şi că acţionează pentru identificarea de soluţii pentru fluidizarea circulaţiei, inclusiv prin stabilirea de controale comune cu autorităţile bulgare. O primă măsură deja luată este crearea unui flux separat pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Lovitură pentru români. Grecii au închis 5 dintre cele 6 vămi cu Bulgaria. Pe unde se mai poate intra în țară
Lovitură pentru români. Grecii au închis 5 dintre cele 6 vămi cu Bulgaria. Pe unde se mai poate intra în țară

O informație importantă pentru românii care au în plan să plece cu mașina în vacanță în Grecia.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.