COVID-19 a fost confirmat în 50 de țări. Bursele mondiale sunt în scădere

×
Codul embed a fost copiat

În Italia, principalul focar de infecţie din Europa, bilanțul deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns la 17, iar numărul îmbolnăvirilor a trecut de 650.

Există şi o veste bună: o parte din şcolile din Veneto, una dintre regiunile cele mai afectate, încep să se redeschidă de luni, la fel ca şi Domul din Milano.

Cu toate acestea, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a spus că epidemia de coronavirus a atins un "punct decisiv" şi a cerut statelor să acţioneze rapid pentru a opri acest "virus foarte periculos".

COVID-19 a fost confirmat deja în 50 de țări şi a împins bursele mondiale pe o tendință de scădere.

În ultimele 24 de ore, ţări precum Olanda, Irlanda de Nord, Norvegia, Macedonia de Nord, Georgia şi Pakistan au raportat primele cazuri de infecţie cu noul virus COVID-19. Japonia a decis închiderea școlilor până în aprilie, iar autoritățile israeliene și-au sfătuit cetățenii să renunțe la deplasările în străinătate care nu sunt absolut necesare. ​

Citește și
Tânărul din Gorj infectat cu coronavirus nu a avut contact direct cu italianul
Rezultatele testelor gorjenilor care au intrat în contactul cu pacientul 1. Starea tânărului infectat
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: "Nici o țară nu ar trebui să presupună că nu va avea cazuri. Aceasta ar putea fi o greșeală fatală, literalmente vorbind. Acest virus nu respectă granițele. Nu distinge între rase sau etnii."

Coşmarul e departe de a se sfârşi şi pentru cei aproape 1.000 de turişti ţinuţi în carantină de 3 zile într-un hotel din Tenerife.

Liz Davies, turistă în carantină la hotelul din Tenerife: "Nu știm exact cât timp vom sta aici. Unii oameni ar putea fi duși la un alt hotel, dar acest lucru nu a fost confirmat de niciunul dintre directorii acestui hotel. Este un joc de așteptare."

Grecia, destinaţie de vacanţă preferată şi de români, a înregistrat primul caz de coronavirus - la Salonic, al doilea oraş ca mărime al ţării. Persoana infectată este o femeie care a călătorit recent în nordul Italiei. Şi la Salonic, psihoza se răspândeşte mult mai rapid că virusul.

În Croaţia, o altă destinaţie de vacantă pentru zeci de mii de europeni, inclusiv mulţi români, doi bărbaţi care au participat recent la un turneu de fotbal în Italia, au fost testaţi pozitiv cu Covid-19.

Chiar dacă autorităţile croate au făcut apel la populaţie să nu se alarmeze, rafturile magazinelor din marile oraşe s-au golit în câteva ore.

Tot din Italia au adus virusul acasă, un israelian şi un danez care au fost diagnosticaţi în ţările lor, după vacante în peninsulă.

Iar în Austria, un hotel din Innsbruck este plasat în carantină după ce una dintre angajate şi soţul ei, amândoi italieni, au fost testaţi pozitiv după o vizită scurtă în ţara de origine.

La rândul lor, oficialii germani vorbesc de începutul unei epidemii, după apariţia mai multor cazuri pentru care nu pot stabili sursa de infectare.

Jens Spahn, ministrul Sănătății: „Am discutat cu omologii mei din Franţa, Elveţia, Austria, Slovenia, Croaţia şi Italia. E vital să fim coerenţi şi uniţi, în acest sens am convenit că nu se impun restricţii de călătorie ori închiderea graniţelor. Adevărul este că dacă una dintre ţările din regiune ar recurge la asemenea măsuri, le-ar forţa şi pe celelalte să reacţioneze.”

În Statele Unite, unde sunt cel puţin 60 de cazuri confirmate, Donald Trump l-a numit pe vicepreşedintele Mike Pence drept principalul responsabil pentru măsurile de combatere a coronavirusului.

În Iran, alt focar îngrijorător, oficial, numărul morţilor a ajuns la 26, iar al îmbolnăvirilor se apropie de 300. În mod excepţional a fost anulată rugăciunea tradiţională care are loc în fiecare vineri. Iar Arabia Saudită nu mai primeşte străini care ar dori să facă pelerinaj la Mecca ori Medina.

Cât despre Italia, epicentrul epidemiei pentru Europa, autorităţile cred că au identificat pacienţii zero: doi chinezi din Wuhan care au vizitat nordul Italiei în luna ianuarie. Dincolo de acest punct, începe zona roşie, păzită de carabinieri şi armata. Nu se poate trece în nicio direcţie fără un permis special.

Celor 50.000 de oameni prinşi în interior le vine greu să vadă partea plină a paharului:

„Nu e deloc convenabil să stăm închişi în casă, noi între noi. De pildă, soţul meu e obişnuit să fie mereu în mişcare, să meargă la muncă”, spune o femeie.

„Deja plătim un preţ mare. Magazinele sunt închise, toate afacerile sunt închise. Vom suferi mai mult din cauza impactului economic decât a virusului în sine”, spune prorprietarul unui magazin.

Şi există toate indiciile că omul are dreptate. De săptămâna trecută, bursele globale sunt în degringoladă.

Richard Quest, CNN Business Editor: „În industria auto sunt afectate şi companiile care nu au efectiv fabrici în China. Agenţia Moody a avertizat că vânzările globale de maşini vor scădea cu 2,5%. De pildă, Jaguar şi Land Rover nu anticipează deloc vânzări în China. Nissan are fabrică din China închisă cel puţin până pe 11 martie. În industria aeronautică, KLM şi Lufthansa au anunţat tăieri de buget, îngheţarea angajărilor, iar Lufthansa a trimis angajaţi acasă în concedii neplătite.”

Investitorii sunt alarmaţi de impactul negativ al epidemiei asupra consumului şi lanţului de aprovizionare.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
O mamă şi copilul ei, întorşi recent din Italia, internați cu simptome de coronavirus
O mamă şi copilul ei, întorşi recent din Italia, internați cu simptome de coronavirus

O mamă şi copilul ei, întorşi recent din regiunea italiană Veneto, au fost internaţi la spitalul din Bacău, pentru că prezentau simptome de coronavirus.

Rezultatele testelor gorjenilor care au intrat în contactul cu pacientul 1. Starea tânărului infectat
Rezultatele testelor gorjenilor care au intrat în contactul cu pacientul 1. Starea tânărului infectat

De aproape 24 de ore, România a intrat pe lista celor 50 de state în care temutul coronavirus a fost confirmat oficial.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.