Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 28 mai. SUA au depășit pragul de 100.000 de morți

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 28 mai. Peste 5,6 milioane de persoane au fost infectate cu coronavirus la nivel mondial, iar cel puțin 355.000 au murit.

Până acum, peste 170.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Europa din cauza epidemiei de coronavirus - aproape jumătate din numărul total la nivel global.

Cu toate acestea, bătrânul continent pare să fi depăşit momentul critic - cifrele sunt în scădere peste tot, iar statele iau măsuri de relaxare în ritm accelerat, chiar dacă nu o fac la unison.

Miercuri, Slovacia, Ungaria şi Cehia au deschis frontierele comune, iar cetăţenii celor trei ţări pot circula liber de o parte şi de alta a graniţei.

Însă în toată Europa, autorităţile încearcă să ia din timp măsuri de precauţie, pentru a preîntâmpina un posibil al doilea val.

Citește și
euro
Planul de redresare post-pandemie, prezentat în Parlamentul European. Câți bani va primi România
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Fără dubii, America Latină este noul epicentru al pandemiei de coronavirus.

În Peru, Ecuador, dar mai ales în Mexic și Brazilia, cifrele cresc ametițor, de la o zi la altă.

Cu peste 1.000 de decese zilnic, Brazilia a preluat nedorita ștafetă de la Statele Unite, care au raportat pentru a treia zi la rând, sub 700 de morți. Chiar şi aşa, America rămâne țara cu bilanţul cel mai negru, care a depăşit 100.000 de morţi.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 28 mai

 

UPDATE 8:00 - Testele pentru depistarea anticorpilor ar putea avea rezultate eronate

 

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite avertizează că testele pentru depistarea anticorpilor - a căror prezenţă ar fi un semn că pacientul a avut o formă uşoară sau asimptomatică de COVID-19 - ar putea da rezultate imprecise în până la 50% din cazuri.

Dr. Sanjay Gupta: „A fost această goană de a face cât mai multe teste. Acum, (medicii, n.r.) încearcă să verifice unele dintre aceste teste şi să le valideze din nou. Nu poţi să le spui oamenilor că au anticorpi când, de fapt, nu-i au, pentru că asta le va da o senzaţie falsă de siguranţă.”

UPDATE 7:50 - Numărul de cazuri noi, în scădere în mai multe state din SUA

 

În cel puţin 14 state americane, numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească. Dar sunt şi regiuni în care sunt tot mai puţini bolnavi noi care ajung în spitale.

Gretchen Whitmer, guvernatorul statului Michigan: „Aici, în Michigan, să nu lăsăm toate acele sacrificii să fie în van şi să avem iarăşi o creştere a numărului de cazuri. Trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus, pentru moment. Asta înseamnă măşți, distanţare socială şi spălat pe mâini.”

În Georgia - unul dintre primele state care şi-au redeschis economia -, numărul infectărilor noi pare să se fi stabilizat. Autorităţile locale spun însă că e prea devreme să se bucure.

Keisha Lance Bottoms, primar: „Nu am scăpat încă de pericol, dar mă îngrijorează faptul că vedem oameni care nu ţin cont de recomandările de distanţare socială.”

UPDATE 7:40 - Campanie națională de testare pentru coronavirus în Luxemburg

 

În Luxemburg, autorităţile au demarat o campanie naţională de testare pentru coronavirus. Locuitorii sunt invitaţi să vină la unul dintre cele 17 centre de testare de pe teritoriul ducatului.

Până acum, Luxemburgul a înregistrat peste 4.000 de cazuri şi 110 decese, un bilanţ îngrijorător pentru micul stat cu doar 600.000 de locuitori.

Testarea este pe bază de voluntariat, iar specialiştii speră că vor putea astfel să-şi facă o imagine mai bună despre evoluţia epidemiei, dar şi să-i descopere pe cei care sunt infectaţi cu virusul, dar nu manifestă niciunul dintre simptome.

Paul Wilmes, purtător de cuvânt al Covid-19 TaskForce: „Ultimele studii arată că, în mare, până la 80% din cazuri ar putea fi asimptomatice. Aşa că selectăm doar câteva persoane. Scopul principal, primul scop e să oprim firul infecţiilor în rândul întregii populaţii, pentru a bloca din faşă un al doilea val (al epidemiei, n.r.) care s-ar putea produce.”

UPDATE 7:30 - Slovacia, Cehia și Ungaria și-au deschis granițele comune

 

Între timp, Slovacia, Cehia şi Ungaria au ajuns la un acord şi au reluat ieri traficul transfrontalier la graniţele comune.

Începând de miercuri, cetăţenii celor trei ţări pot să treacă frontierele comune fără să fie nevoiţi să petreacă 14 zile în carantină obligatorie, doar dacă revin în ţara de origine în mai puţin de 48 de ore. Mulţi dintre cei care s-au înfiinţat la graniţe sunt muncitori sezonieri, alţii sunt turişti care vor să meargă la shopping.

UPDATE 7:20 - Protest al agenților de turism în Berlin

 

În Germania, cancelarul Angela Merkel se află sub o presiune enormă din partea comunitățîi oamenilor de afaceri germani, care îi cer să deschidă, cel puţin parţial, frontierele, pentru a-şi putea relua activităţile şi a trece cu bine de pandemia de coronavirus.

În Berlin a avut loc miercuri un protest al agenților de turism care organizează excursii cu autocare.

Fred Pleitgen, CNN: „Aceștia spun că închiderea granițelor europene și faptul că foarte puțini oameni călătoresc în această perioadă, pur și simplu le pune pe butuci afacerile. Din această cauză, spun ei, doar în Germania 200.000 de oameni riscă să își piardă locurile de muncă.”

UPDATE 7:10 - Peste 100.000 de morţi în SUA

 

Statele Unite au depăşit miercuri pragul de 100.000 de morţi înregistrate din cauza noului coronavirus, un bilanţ net superior celorlalte ţări ale lumii, potrivit Universităţii Johns Hopkins, notează AFP.

SUA au înregistrat până prezent circa 1,7 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care aproape 385.000 de persoane au fost declarate vindecate, potrivit acestei universităţi americane. Numărul real al deceselor şi contaminărilor este însă mult mai ridicat, sunt de părere experţii.

Statul New York reprezintă singur circa o treime din morţile deplânse în ţară, unde drapelele au fost coborâte în bernă trei zile la sfârşitul săptămânii trecute ca un omagiu adus victimelor.

Primul deces a fost anunţat oficial în SUA la 26 februarie, dar autorităţile au confirmat între timp că mai multe persoane au încetat din viaţă din cauza bolii de la jumătatea lui februarie. Pragul de 50.000 de morţi a fost depăşit în urmă cu peste o lună, la 24 aprilie.

Numărul morţilor pe locuitor este mai mic în Statele Unite decât în multe ţări europene, printre care Regatul Unit, Belgia, Italia, Spania, Franţa sau chiar Suedia, potrivit statisticilor Worldometer.

O medie a mai multor modele epidemiologice realizată de cercetătorii de la Universitatea statului Massachusetts arată că numărul deceselor de COVID-19 ar urma să ajungă în SUA la circa 123.000 până la 20 iunie.

UPDATE 7:00 - Brazilia a depăşit pragul de 25.000 de morţi

 

Brazilia a depăşit miercuri pragul de 25.000 de morţi din cauza coronavirusului, după o creştere de 1.086 de decese în 24 de ore, a anunţat Ministerul Sănătăţii, citat de AFP.

Cea mai afectată ţară din America Latină, Brazilia cunoaşte în prezent o accelerare netă a curbei sale, cu un total de 25.598 de morţi şi 411.821 de cazuri de contaminare confirmate, cifre departe de realitate, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Este pentru a cincea oară când această ţară cu peste 210 milioane de locuitori depăşeşte 1.000 de decese zilnic de la accelerarea acestei pandemii, săptămâna trecută, cu un record de 1.188 de decese la 21 mai.

Statul Sao Paulo, cel mai prosper şi mai populat din Brazilia, rămâne în continuare principalul focar, cu 6.712 morţi şi 89.483 de persoane contaminate, în faţa Rio de Janeiro, care deplânge 4.605 decese şi 42.398 de cazuri confirmate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Surse: Situația privind mall-urile este incertă, acestea nu vor fi deschise prea curând
Surse: Situația privind mall-urile este incertă, acestea nu vor fi deschise prea curând

Potrivit unor surse guvernamentale, joi, Executivul va avea o ședință în cadrul căreia se va rescrie hotărârea privind starea de alertă, astfel încât să fie deschise oficial terasele și plajele.

Planul de redresare post-pandemie, prezentat în Parlamentul European. Câți bani va primi România
Planul de redresare post-pandemie, prezentat în Parlamentul European. Câți bani va primi România

România va primi 33 de miliarde de euro, din care 21 nerambursabile, pentru repornirea economiei și investiții, dacă programul propus miercuri, de Comisia Europeană va fi adoptat de Parlamentul European.

Cercetătorii români primesc finanțare internațională pentru lupta împotriva Covid-19
Cercetătorii români primesc finanțare internațională pentru lupta împotriva Covid-19

Patru proiecte ale Universității din Galați, selectate din aproape două mii de propuneri, ar putea aduce terapii și echipamente noi în lupta cu noul virus.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.