Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Kim Jong-un, exaltat de noul motor de racheta al tarii sale. "Lumea va realiza in curand semnificatia victoriei istorice"

kim jong un

Coreea de Nord a testat un nou motor de racheta, in prezenta lui Kim Jong-un, ca un fel de ”salut” al sosirii secretarului de Stat american Rex Tillerson la Beijing.

China si Statele Unite au discutat sambata pe larg despre programul nuclear al Phenianului, relateaza AFP, potrivit News.ro.

”Lumea va realiza in curand semnificatia victoriei istorice pe care am semnat-o astazi”, a subliniat liderul regimului nord-coreean, citat duminica de KCNA, agentia de presa oficiala nord-coreeana.

Acest test a fost programat in mod evident pentru a coincide cu sosirea la Beijing, sambata, a noului sef al diplomatiei americane, care vrea sa denunte ”nivelul periculos” al tensiunilor in regiune, inaintea intalnirii cu presedintele chinez Xi Jinping.

Dezvoltarea si punerea la punct a unui motor de mare forta, de generatie noua, va ajuta la consolidarea bazelor stiintifice si tehnologice care ne vor permite sa atingem noul nivel mondial in domeniul lansatoarelor de sateliti si interventiei in spatiu”, a adaugat KCNA.

Liderul (Kim Jong-un) a subliniat ca succesul acestui test este un eveniment de o semnificatie istorica si a declarat ca este vorba despre o renastere a programului rachetelor tarii”, a insistat agentia.

Mai multa "rabdare"

Coreea de Nord

Aceste motoare de rachete pot fi adaptate cu usurinta sa propulseze rachete cu raza lunga de actiune, iar numerosi observatori cred ca programul nord-coreean in domeniul satelitilor este doar o fatada a testelor in domeniul militar.

Inainte sa soseasca in China, Rex Tillerson a vizitat Japonia si Coreea de Sud. In cadrul acestui turneu in Asia, seful diplomatiei americane a insistat asupra faptului ca Statele Unite nu vor mai urma politica ”rabdarii strategice” utilizata anterior de Washington fata de regimul de la Phenian, o politica esuata in opinia sa.

In acest sens, el a subliniat ca o operatiune militara americana este ”o optiune pe masa”.

Aceste declaratii ale lui Tillerson raspundeau celor doua teste nucleare ale Phenianului din 2016, dar si recentelor tiruri de rachete efectuate de regimul nord-coreean, prezentate drept teste inaintea unor eventuale atacuri asupra bazelor americane din Japonia.

Sateliti geostationari

Rex Tillerson, Xi Jinping

Ultimul test de racheta lansatoare de sateliti al Coreei de Nord a avut loc in septembrie 2016, un test realizat in prezenta lui Kim Jong-un. El pleda atunci ca tara sa ”sa poata dispune de sateliti geostationari in doi ani”.

Pentru ca un satelit sa fie instalat pe o orbita geostationara, este necesar sa fie propulsat la o altitudine de 36.000 de kilometri, iar Coreea de Nord si-a demonstrat progresele in acest sector prin dezvoltarea unor rachete balistice intercontinentale care ar putea sa atinga Coasta de Est americana, subliniaza profesorul Yang Moo-jin de la Universitatea pentru Studii Nord-coreene.

Coreea de Nord subintelege clar ca va lansa in curand o noua racheta cu raza lunga de actiune, capabila sa transporte sateliti, de la instalatia Sohae”, adauga Yang.

Insa, in opinia sa, regimul de la Phenian ar putea de asemenea sa testeze in secret o racheta balistica intercontinentala de pe un lansator mobil.

”Acest test va fi programat sa coincida cu vizita presedintelui chinez Xi Jinping in Statele Unite” si cu aniversarea infiintarii armatei nord-coreene, a precizat Yang, referindu-se la o reuniune avuta in vedere intre Xi si omologul sau american Donald Trump in aprilie, o intalnire in curs de negociere.

Acest summit ar urma sa aiba loc la Mar-a-Lago, in Florida, in luxoasa resedinta de weekend a miliardarului republican.

 

Sursa: News.ro, Data publicarii: 19 Martie 2017
Citeste mai multe despre: Coreea de Nord, racheta, China, Beijing, Rex Tillerson, SUA,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed