Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza lunga de actiune. Coreea de Sud: Phenianul pregateste un al cincilea test nuclear

×
Codul embed a fost copiat

Consiliul de securitate al ONU se reuneste de urgenta duminica, dupa ce Coreea de nord a lansat o racheta cu raza lunga de actiune.

Seulul da asigurari ca Phenianul pregateste un al cincilea test nuclear

Serviciile de Informatii din Coreea de Sud (NIS) au anuntat ca vecinul din Nord pregateste un al cincilea test nuclear, la o luna dupa ce Coreea de Nord (RPDC) a anuntat ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen pe teritoriul sau, relateaza duminica EFE.

Anuntul serviciilor secrete de la Seul survine la doar cateva ore dupa ce Phenianul a lansat un satelit in spatiu, actiune care a atras condamnari din partea comunitatii internationale care considera lansarea de duminica dimineata drept un test cu rachete balistice.

In cadrul unei reuniuni speciale cu deputatii din Adunarea Nationala (parlamentul sud-coreean), agenti ai NIS au declarat ca regimul lui Kim Jong-un se pregateste sa efectueze un nou test nuclear in orice moment.

Citește și
Kim Jong Un
Oficial american pentru CNN: Coreea de Nord a testat probabil componente ale unei bombe cu hidrogen
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Totodata, potrivit agentiei Yonhap, NIS a informat ca satelitul lansat duminica dimineata cantareste circa 200 de kilograme, ceva mai mult decat primul dispozitiv de acest fel pus pe orbita de Coreea de Nord in 2012. Aceasta ar insemna ca satelitul nu este operational, deoarece are o greutate foarte redusa, potrivit agentilor NIS, care au folosit acest argument pentru a concluziona ca satelitul nord-coreean "nu are nicio valoare" si pentru a reafirma teza potrivit careia noua aventura spatiala a regimului Kim Jong-un nu este altceva decat un test balistic.

Un satelit care cantareste circa 200 de kilograme "este inutil ca satelit", a declarat la randul sau Lee Cheol-woo, din partea partidului de guvernamant, Saenuri, adaugand ca un satelit functional cantareste in general cel putin 800 de kilograme si ajunge pana la 1.500 de kilograme. Lee a mai spus ca autoritatile sud-coreene suspecteaza ca RPDC a folosit piese-cheie dintr-o racheta cu raza lunga de actiune din Rusia, dar a refuzat sa ofere alte detalii.

Coreea de Nord va continua sa lanseze sateliti

Coreea de Nord intentioneaza sa continue sa lanseze rachete care transporta sateliti in spatiu, a relatat agentia rusa de presa Interfax, care citeaza un comunicat difuzat duminica de Ambasada nord-coreeana la Moscova. "Agentia de stat pentru explorarea spatiului, urmand politica Partidului Muncitoresc din Coreea de a acorda prioritate stiintei si tehnologiei, va continua sa lanseze mai multi sateliti artificiali", se mentioneaza in comunicatul de presa al Ambasadei nord-coreene, potrivit Interfax.

Phenianul a instiintat din timp agentiile ONU ca are in plan sa isi plaseze un satelit pe orbita. Actiunea este considerata insa o forma de testare a tehnologiei balistice, fapt interzis Phenianului prin rezolutiile Organizatiei Natiunilor Unite. Racheta a fost lansata duminica dimineata de la o baza din nord-vestul tarii si a traversat sudul insulelor Okinawa.

Reactia Rusiei

Rusia a condamnat duminica testul balistic efectuat de Coreea de Nord, apreciindu-l ca "foarte daunator" pentru securitatea regionala, inclusiv pentru securitatea Phenianului, relateaza AFP.  "Este evident ca astfel de actiuni duc la o agravare serioasa a situatiei in Peninsula Coreeana si in Asia de Nord-Est in ansamblul ei" si "este foarte daunatoare pentru securitatea tarilor din regiune, indeosebi si in primul rand pentru Coreea de Nord", a apreciat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei intr-un comunicat de presa.

Franta cere "o reactie rapida si severa a comunitatii internationale"

Franta a denuntat "o provocare nebuneasca" dupa lansarea de catre Coreea de Nord a unei rachete balistice si a cerut "o reactie rapida si severa a comunitatii internationale in Consiliul de Securitate" al ONU, care urmeaza sa se reuneasca duminica la New York, relateaza AFP.

"Franta denunta cu cea mai mare fermitate o noua violare flagranta de catre Coreea de Nord a rezolutiilor Consiliului de Securitate. Lansarea rachetei, survenita in aceasta noapte, la o luna dupa un nou test nuclear, este o provocare nebuneasca. Franta face apel la o reactie rapida si severa a comunitatii internationale in Consiliul de Securitate astazi (duminica)", a anuntat Palatul Elysée (presedintia franceza) intr-un comunicat de presa.

Coreea de Nord a anuntat duminica plasarea cu succes pe orbita a unui satelit dupa o lansare cu racheta, considerat de fapt un test balistic, menit sa perfectioneze armament nord-coreean capabil sa loveasca teritoriul american.

Statele Unite au condamnat actiunea descrisa drept "destabilizatoare si provocatoare".

Coreea de nord insista ca actiunile sale au scopuri pur stiintifice, insa Washingtonul e convins Phenianul vrea de fapt sa dezvolte o racheta balistica inter-continentala care sa atinga solul american. Siteul ziarului The Telegraph a publicat doua imagini preluate de la televiziunea de stat nord coreeana. Una dintre fotografii ar prezenta racheta lansata  duminica iar a doua il infatiseaza pe Kim Jong Un asistand zambitor la momentul lansarii.

Casa Alba a denuntat "o noua actiune destabilizatoare si provocatoare si o violare flagranta a numeroaselor rezolutii ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite", potrivit unui comunicat al consilierului pentru securitate nationala al presedintelui Barack Obama, Susan Rice. "Programele de arme nucleare si balistice ale Coreii de Nord reprezinta o amenintare serioasa pentru interesele noastre - inclusiv securitatea unora dintre aliatii nostri cei mai apropiati - si ameninta pacea si securitatea in regiune", a declarat ea.

Coreea de Nord a anuntat ulterior ca a reusit sa plaseze un satelit pe orbita dupa un tir de racheta considerat de o mare parte a comunitatii internationale ca un test de racheta balistica, informeaza AFP. O prezentatoare a televiziunii oficiale a anuntat ca acest tir, ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a permis "plasarea cu succes a satelitului nostru de observare a Pamantului Kwangmyong 4... pe orbita".

Ban Ki-moon cere Phenianului "sa inceteze actiunile provocatoare"

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut Coreii de Nord "sa inceteze actiunile provocatoare" in urma unui tir de racheta cu raza lunga de actiune al Phenianului.

Intr-un comunicat, Ban a estimat "profund regretabil" acest tir ce incalca rezolutiile ONU, potrivit afirmatiilor sale, noteaza AFP.

China isi exprima "regretele" dupa lansarea rachetei nord-coreene

Ministerul chinez de Externe si-a exprimat duminica "regretele" dupa lansarea unei rachete de catre Coreea de Nord in ciuda condamnarii internationale, adaugand ca cere tuturor partilor sa actioneze cu prudenta si sa se abtina de la luarea de masuri ce ar putea creste si mai mult tensiunile in Peninsula Coreea, informeaza Reuters.

"China isi exprima regretele ca Coreea de Nord, in ciuda opozitiei tot mai mari a comunitatii internationale, a insistat sa foloseasca tehnologia rachetelor balistice pentru a efectua o lansare", a declarat purtatoarea de cuvant a ministerului Hua Chunying intr-un comunicat postat pe
website-ul ministerului.

Ea a adaugat ca dialogul este singura modalitate de a asigura o pace de durata si stabilitatea in regiune.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Coreea de Nord a anuntat ca va lansa un satelit. SUA ameninta cu sanctiuni dure:
Coreea de Nord a anuntat ca va lansa un satelit. SUA ameninta cu sanctiuni dure: "Sfideaza comunitatea internationala"

SUA au amenintat marti Coreea de Nord ca vor impune in cadrul Consiliului de Securitate al ONU sanctiuni suplimentare “dure” in cazul lansarii unui satelit, asa cum Phenianul a anuntat ca intentioneaza sa faca in aceasta luna, relateaza AFP.

Oficial american pentru CNN: Coreea de Nord a testat probabil componente ale unei bombe cu hidrogen
Oficial american pentru CNN: Coreea de Nord a testat probabil componente ale unei bombe cu hidrogen

Coreea de Nord este posibil sa fi incercat sa testeze, pe 6 ianuarie, componente ale unei bombe cu hydrogen, dezvaluie CNN, citand un oficial american sub protectia anonimatului, scrie Reuters.

Coreea de Nord ar putea lansa o racheta de croaziera saptamana viitoare. Anuntul ingrijorator facut de guvernul japonez
Coreea de Nord ar putea lansa o racheta de croaziera saptamana viitoare. Anuntul ingrijorator facut de guvernul japonez

Coreea de Nord ar urma sa lanseze o racheta de croaziera, potrivit surselor guvernamentale din Japonia. Imaginile surprinse de sateliti arata ca statul condus de Kim Jong-un se pregateste pentru a testa o noua arma.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.