Cine ar fi extremistul britanic care i-a luat locul lui "John Jihadistul". Prima imagine cu barbatul ascuns sub masca neagra

Ultimul update: Vineri 08 Ianuarie 2016 07:08
Data publicarii: Marti 05 Ianuarie 2016 11:57
Categorie: Internaţional
terorist ISIS

Principalul suspect din ultima inregistrare de propaganda a Statului Islamic (SI) ar fi cetateanul britanic Siddhartha Dhar, a relatat marti BBC.
 

Potrivit unei surse oficiale, Siddhartha Dhar se afla in centrul unor investigatii privind inregistrarea video, care viza sa arate uciderea a cinci barbati despre care SI afirma ca sunt spioni. ''Multe persoane cred ca el este'', a afirmat sursa, desi nu exista nici o confirmare oficiala.

Siddhartha Dhar, cunoscut si ca Abu Rumaysah, a plecat din Marea Britanie in 2014, cand a fost eliberat pe cautiune. Tata a patru copii, Dhar, din Walthamstow, situat in estul Londrei, fusese arestat sub banuiala ca incuraja terorismul. Dupa ce-a fost eliberat pe cautiune, barbatul a plecat in Siria. De religie hindusa, Dhar conducea o afacere de inchirieri de castele gonflabile la Londra inainte de a se converti la islam si de a se alatura gruparii radicale Al-Muhajiroun. Mai inainte, unul dintre asociatii sai a declarat pentru BBC ca nu are nici o indoiala ca vocea din inregistrarea video a SI este cea a lui Siddhartha Dhar.

Sora lui Dhar a declarat si ea la BBC, dupa ce-a auzit prima data sonorul inregistrarii video, ca se teme ca nu cumva vocea sa fie cea a fratelui ei, cu toate ca, privind clipul, ea nu mai era asa sigura. ''Am fost socata'', a declarat Konika Dhar.

In ultima inregistrare video a gruparii extremiste - care n-a putut fi totusi verificata independent - barbatul mascat, care tinea o arma de foc, il ironiza pe premierul David Cameron pentru ca a indraznit ''sa conteste puterea'' gruparii extremiste. ''Vom continua jihadul, vom strapunge granitele si intr-o zi vom invada pamantul vostru, unde va domni Sharia'', a afirmat barbatul.

Dupa ce s-a convertit la islam, Dhar a devenit un membru de seama si purtator de cuvant al retelei Al-Muhajiroun, o grupare interzisa in baza legislatiei antiteroriste. El a participat constant la manifestatii impotriva SUA, Israelului, a regimurilor arabe sau impotriva oricarei alte cauze despre care gruparea credea ca este neislamica. El statea in apropierea moscheilor vinerea dupa-amiaza incercand sa gaseasca noi adepti pentru modul de gandire al retelei radicale. Dhar a postat inregistrari video online. Rar pierdea ocazia de a vorbi cu mass-media. si cand vorbea, cu greu isi ascundea opiniile radicale.

In inregistrarea video de 10 minute este infatisat, de asemenea, un baiat cu accent britanic. Dupa presupusele executii, el este vazut aratand de la distanta si vorbind despre uciderea unor ''necredinciosi''. Chanel 4 News a relatat ca un barbat din sudul Londrei, numit Sunday Dare, l-a recunoscut pe baiat in inregistrarea video ca fiind nepotul sau, Isa Dare, care a fost luat in Siria de catre fiica sa, Grace Dare. Potrivit declaratiilor lui Sunday Dare, nepotul sau ar fi fost folosit pentru propaganda si ca ''scut''.

Grace Dare, care si-a luat numele de Khadijah, provine dintr-un mediu britanico-nigerian si s-a convertit la islam cand avea varsta de 18 ani. Ea a plecat in Siria in 2013, cand avea 22 de ani. Identitatea baiatului nu a fost oficial confirmata.

Potrivit politiei britanice, cel putin 700 de persoane din Regatul Unit au plecat pentru a sustine sau a lupta pentru organizatii jihadiste in Siria si Irak si aproximativ jumatate dintre ele s-au intors.

Siddhartha Dhar Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
terorist ISIS Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

violenta domestica

Mărturiile cutremurătoare ale unei victime a violenței domestice. ”Credeam că e ceva normal”

Bătrână fără adăpost din România desfigurată în urma unui atac rasist, la Madrid

Biserica Luterană din Suedia le cere preoților să nu i se mai adreseze lui Dumnezeu cu ”El” sau ”Domnul”

Epoca lui Mugabe s-a încheiat oficial. Emmerson Mnangagwa a depus jurământul. VIDEO

Condamnarea în cazul lui Oscar Pistorius, dublată

Atentat la o moschee din Egipt. Cel puțin 235 de credincioși au murit, în timp ce se rugau

Femeie salvata de pe sine

Femeie salvată de pe șine, înainte de sosirea unui tren

Ziua Recunoștinței, marcată prin parada din New York. Mesajul lui Trump

Copii puși să înghită pastile și sirop, înainte de somnul după-amiază, la o grădiniță din China

Serviciile de securitate britanică lansează o nouă ofensivă împotriva teoriștilor: „Încercăm să fim cu un pas înaintea lor”

Politiciană dată afară de la o ședință, pentru că și-a adus bebelușul la muncă

Focuri de armă în parcarea unei școli din Denver. Trei persoane au fost rănite