CIA cauta "cartitele" care au dat informatii WikiLeaks. Cum e transformat un iPhone sau un Samsung in instrument de spionaj

Ultimul update: Duminica 12 Martie 2017 00:28
Data publicarii: Joi 09 Martie 2017 09:11
Categorie: Internaţional

CIA a acuzat miercuri WikiLeaks ca ii ajuta pe adversarii Statelor Unite prin dezvaluirea metodelor pe care le-ar utiliza pentru a transforma un iPhone al Apple sau televizoare Samsung in instrumente de spionaj, relateaza AFP.

”Publicul american ar trebui sa fie ingrijorat de orice publicare a WikiLeaks care are ca scop sa altereze capacitatea comunitatii de informatii de a proteja America de teroristi si de alti adversari”, a denuntat o purtatoare de cuvant a CIA; Heather Fritz Horniak.

Potrivit The Washington Post, FBI se pregateste, la randul sau, de ”o mare vanatoare de cartite”, cu scopul de a stabili cum a obtinut WikiLeaks documentele.

Aceste documente, pe care CIA nu le-a autentificat, descriu peste o mie de programe de tip malware - virusi, cai troieni - care permit sa se preia controlul unor aparate electronice, precum smartphone-uri sau televizoare conectate la Internet, eventual masini, in vederea spionarii utilizatorilor acestora.

Accesul la aceste aparate personale permite ascultarea utilizatorilor lor si ocolirea protectiilor prin criptare, care se generalizeaza pe mesagerii ca WhatsApp (Facebook) sau Signal.

WikiLeaks acuza CIA ca spioneaza utilizatorii de smartphone-uri si retele sociale. Tehnologiile folosite de serviciile SUA

Scandalul plaseaza din nou autoritatile americane in conflict deschis cu sectorul tehnologic, cu care relatiile s-au deteriorat deja dupa ce Edward Snowden a aratat in 2013 cum o alta agentie americana - NSA - putea accesa servere Google, Microsoft sau Apple.

Apple a infruntat deja FBI, refuzand sa ajute anchetatori sa deblocheze un iPhone al unuia dintre autorii atacului armat sangeros de la San Bernardino (California) din decembrie 2015.

Noile dezvaluiri par sa reflecte persistenta unor importante falii de securitate.

Apple a dat insa asigurari ca ”multe” dintre aceste brese au fost deja acoperite in ultima versiune a sistemului sau de exploatare iOS, cu care functioneaza iPhone si iPad.

Intr-un e-mail, grupul a amintit de asemenea ca-si indeamna frecvent utilizatorii sa descarce noua versune a iOS, care corecteaza in general faliile de securitate ale versiunii precedente.

Heather Adkins, insarcinata cu probleme de securitate la Google s-a declarat, de asemenea, ”increzatoare ca actualizarile de securitate si protectiile (navigatorului pe Internet) Chrome si (sistemul de exploatare) Android protejeaza deja utilizatorii de multe dintre aceste pretinse vulnerabilitati”.

”Analiza noastra continua si vom crea toate protectiile suplimentare necesare”, a promis ea intr-un e-mail.
Grupul sud-coreean Samsung a declarat ca examineaza ”urgent” continutul dezvaluirilor WikiLeaks si afirma ca ”protejeaza viata privata a clientilor (sai), iar securitatea aparatelor (sale) este o prioritate”.

Vizat, de asemenea, din cauza foarte popularului sau sistem de exploatare Windows, Microsoft a anuntat pur si simplu ca ”este la curent” cu dezvaluirile si ca este ”pe cale sa le examineze”.

Daca grupurile tehnologice sunt constiente de riscul pe care-l reprezinta pentru imaginea lor aceste dezvaluiri, experti in securitatea apreciaza ca amploarea lor nu are nimic a face cu dosarul Snowden, mai ales pentru ca metodele descrise permit un spionaj tintit si nu o supraveghere in masa.

”Snowden a dezvaluit cum NSA ii supraveghea pe toti americanii. Nu este nimic de acest fel (in documentele) publicate despre CIA”, scrie pe blog Robert Graham, un cercetator la Errata Security.

”Acestea sunt, toate, instrumente legitime ale spionilor, presupunand ca spionarea adversarilor politici straini ar fi legitima”, continua el. Metodele de piratare ale CIA constau pur si simplu in a ”te insela pentru ca sa instalezi programul lor” de spionaj.

”Este exact lucrul pe care ne asteptam ca CIA sa-l faca in spatiul cibernetic”, confirma Bruce Schneier, directorul tehnologic al IBM Resilient, care a criticat totusi cu regularitate supravegherea guvernamentala.

Purtatoarea de cuvant a CIA a subliniat ca agentia nu are dreptul sa efectueze operatiuni de supraveghere in Statele Unite si a sustinut ca ”nu o face”.

Insa ea a amintit totodata ca ”este treaba CIA sa fie inovanta, in varful progresului, si sa fie prima linie de aparare a acestei tari in fata inamicilor nostri externi”.

Reactia Apple dupa ce Wikileaks a publicat mii de documente ce detaliaza tehnici de spionaj CIA folosind produsele companiei

Reactia Apple dupa ce Wikileaks a publicat mii de documente ce detaliaza tehnici de spionaj CIA folosind produsele companiei

ivo poppe

”Diaconul morții”, preotul care a ucis "între 10 şi 20” de oameni

Florin Morariu, românul care a pus pe fugă teroriștii la Londra, interviu pentru Daily Mail: Mi-e frică

Risc de avalanşa, dar şi de inundaţii. Numeroase localităţi au rămas izolate

Alertă de tsunami după un cutremur de 8,2 în Alaska

Român scuipat și înjurat de un englez beat, în centrul orașului Cambridge

Cea mai veche organizație teroristă, Al Qaeda, a declarat un nou război: ”Atacați-i peste tot!”

cutremur

Cutremur cu magnitudinea 6,4 în capitala Indoneziei

Fostă angajată a guvernului australian, arestată pentru finanţarea organizaţiei Statul Islamic

Forumul Economic Mondial de la Davos, în pericol din cauza ninsorilor abundente din acest an

Ciocniri violente într-o închisoare din Franța. Este cel mai amplu protest din ultimii 20 de ani

Românul împușcat la New York a fost externat. Martorii au crezut că a fost un atentat terorist

Carles Puigdemont, propus din nou să formeze guvern regional în Catalonia