China, a doua tara dupa SUA care a testat o arma hipersonica, confirma Pentagonul

Ultimul update: Duminica 19 Ianuarie 2014 06:18
Data publicarii: Joi 16 Ianuarie 2014 08:05
Categorie: Internaţional
hipersonic

China a testat pentru prima data un vehicul hipersonic care zboara cu o viteza de cateva ori mai mare decat viteza sunetului, o tehnologie menita sa ii permita ca pe viitor sa atace rapid tinte indepartate, potrivit unei surse de la Pentagon.

Prin acest test, China devine a doua tara dupa Statele Unite care a efectuat zboruri experimentale cu aceste planoare, concepute sa zboare cu o viteza extrem de mare in straturile superioare ale atmosferei terestre, cu scopul de a atinge tinte aflate in orice punct de pe planeta.

"Suntem la curent cu acest test de vehicul hipersonic, dar nu comentam", a confirmat pentru AFP locotenent-colonelul Jeff Pool, un purtator de cuvant al Pentagonului.

Testarea a acestei arme experimentale, numite WU-14, s-a desfasurat pe 9 ianuarie. Vehiculul a zburat cu viteza Mach 10, de zece ori viteza sunetului, potrivit site-ului Washington Free Beacon, o informatie care nu a fost confirmata de catre Pentagon.

Postul de stat China Radio International l-a citat pe purtatorul de cuvant al Ministerului chinez al Apararii afirmand ca "cercetarile stiintifice si experimentele efectuate in China sunt normale si nu vizeaza vreo tara sau tinta" anume. Insa el nu a confirmat si nici nu a infirmat acest test. Cresterea puterii militare a Chinei in ultimii ani este insotita de noi echipamente, ca portavioane si rachete balistice antinava, si de o intensificare a eforturilor Beijingului in domeniul cercetarii.

In raportul anual prezentat in Congres cu privire la armata chineza, publicat in 2013, Pentagonul mentiona cercetari chineze in domeniul zborului hipersonic pentru a afirma ca Academia Chineza de Stiinte a creat un "tunel aerodinamic foarte mare, capabil sa reproduca conditii de zbor (pentru o viteza cuprinsa intre) Mach 5 si Mach 9".

Presedintele Comisiei Fortelor Armate din Camera Reprezentantilor, republicanul Buck McKeon, si-a exprimat ingrijorarea, intr-un comunicat.

"In timp ce o succesiune de taieri bugetare submineaza avantajul tehnologic al Americii, chinezii si alte tari depun eforturi sa atinga o egalitate militara cu Statele Unite. In anumite cazuri, ca acesta, par sa ne devanseze"
, denunta acest promotor al unor cheltuieli militare importante.

Statele Unite nu se afla, totusi, in urma, in domeniul zborurilor hipersonice, carora le-au alocat 200 de milioane de dolari in 2013. De asemenea, si-au multiplicat zborurile de testare in ultimii ani.

In cadrul proiectului "Atac mondial rapid", Pentagonul testeaza HTV-2, conceput sa zboare cu viteza Mach 22 (27.000 de kilometri pe ora). El testeaza, de asemenea, o serie de alte vehicule, inclusiv X-51, capabil sa zboare cu viteza de Mach 6 (7.300 de kilometri pe ora) sau o bomba zburatoare cunoscuta sub numele de "arma hipersonica avansata" (AHW).
 

hipersonic Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Inventia care va revolutiona transportul. Hyperloop va parcurge peste 500 de km in 30 de minute

Inventia care va revolutiona transportul. Hyperloop va parcurge peste 500 de km in 30 de minute

Atac cu acid lângă un centru comercial din Londra

Atac cu acid lângă un centru comercial din Londra: cel puțin 6 răniți

Alegeri în Germania. Angela Merkel ar putea avea nevoie de aliaţi

Mexic, lovit de un nou cutremur, cu magnitudinea de 6,2

Frida, labradorul care a devenit simbol al speranței după cutremurul din Mexic

Alertă în Bali. Vulcanul Mount Agung ar putea erupe în orice moment

Marile puteri mondiale cer reformarea structurii Consiliului de Securitate

imagine din Phenian

China impune noi sancţiuni Coreei de Nord. Benzina a ajuns la 2 dolari litrul în Phenian

Kurzii nu renunță la referendum. Erdogan: „Amenință securitatea regiunii”

Iranul a testat cu succes o rachetă balistică

Un baraj din Puerto Rico s-a rupt după uragan. Locuitorii sunt evacuaţi. VIDEO

Spania, la un pas să se rupă în două. Protestele continuă în Catalonia

Ucraina, ”decepționată” după ce Klaus Iohannis și-a anulat vizita