Ceremonie pentru Nelson Mandela, cea mai mare din istoria Africii, cu aproape 100 sefi de stat

×
Codul embed a fost copiat

PROTV NEWS a transmis LIVE ceremonia impresionanta care a avut loc la Johannesburg, in memoria fostului presedinte sud-african Nelson Mandela.

Aproape 100 de actuali, dar si fosti sefi de stat si de guvern din toata lumea au participa la eveniment. Ceremonia a fost organizata pe stadionul imens de la periferia orasului. Cu aceasta ocazie, in Africa de Sud, a ajuns si premierul Victor Ponta.

Avand in vedere amploarea ceremoniei - cea mai mare de acest fel din istoria Africii - autoritatile au luat masuri speciale de securitate. Militari cu miile, echipe de lunetisti si caini politisti  au asigurat protectia demnitarilor, iar pe pozitii au fost inclusiv elicoptere si avioane de lupta.

Stadionul Soccer City este locul unde Nelson Mandela a avut ultima aparitie publica - in timpul Cupei Mondiale de fotbal din 2010. Arena are o capacitate de 90.000 de locuri si este deschisa tuturor.

Citește și
Omagiu lui Nelson Mandela
53 de sefi de stat si de guvern la funeraliile lui Mandela. Dalai Lama si Netanyahu nu vor participa
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Printre cei care au fost la ceremonie s-au numarat printul Charles al Marii Britanii, premierul David Cameron, dar si presedintele american Barack Obama, care a venit impreuna cu sotia sa, Michelle. Nu au lipsit nici trei dintre predecesorii lui Obama - George Bush, Bill Clinton si Jimmy Carter.

Intre timp, in fata resedintei lui Nelson Mandela, oamenii au venit in continuare sa cante si sa danseze in memoria celui pe care l-au numit "Tata". La priveghiul din fata casei, s-au strans sute de persoane, printre acestea si multi copii.

Inmormantarea va avea loc duminica, pe 15 decembrie in satul Qunu, unde Nelson Mandela si-a petrecut copilaria.

Urmariti acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV

Cateva sute de persoane asteptau trenul marti, in zori, la Park Station, gara centrala din Johannesburg, pentru a merge la stadion, intonand "Shosoloza", un cantec ce aminteste de calatoria cu trenul catre minele de aur. Unii sunt inca pe jumatate adormiti, altii sunt ingrijorati ca nu vor avea loc. Alte persoane coborau din autobuze, gratuite si ele.

Programul oficial al ceremoniei

Campion al unitatii in timpul vietii, Nelson Mandela apropie, si dupa moartea sa, inamici precum presedintii american Barack Obama si cubanez Raul Castro, care vor lua cuvantul amandoi la ceremonia oficiala organizata marti in memoria sa, relateaza AFP.

Ceremonia s-a incheiat la ora 15.00 (ora Romaniei) pe stadionul Soccer City din Soweto, in apropiere de Johannesburg, transmite AFP, care a prezentat programul acesteia:

- intonarea imnului national
- rugaciuni interconfesionale
- omagiu adus de un prieten: Andrew Mlangeni, impreuna cu care Mandela a fost detinut pe insula-inchisoare Robben Island in timpul regimului de apartheid
- omagiu adus de familie: generalul Thanduxolo Mandela (purtatorul de cuvant al familiei), urmat de patru nepoti (Mbuso Mandela, Andile Mandela, Zozuko Dlamini, Phumla Mandela)
- omagiu adus de organizatiile internationale: secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, presedintele comisiei Uniunii Africane Nkosazana Dlamini-Zuma
- omagiu adus de liderii straini: presedintele american Barack Obama, cel brazilian Dilma Rousseff, vicepresedintele chinez Li Yuanchao, presedintele namibian Hifikepunye Pohamba, indianul Pranab Mukherjee, cubanezul Raul Castro
- discurs central al presedintelui sud-african Jacob Zuma
- slujba oficiata de preotul metodist Ivan Abrahams
- multumiri aduse liderului provinciei Gauteng (unde se afla Soweto) Nomvula Mokonyane

Ceremonia a fost transmisa pe marile ecrane instalate pe alte trei stadioane din Johannesburg si 150 de zone din toata Africa de Sud. Ea a fost difuzata la televiziune in numeroase tari. Aproximativ 1.500 de jurnalisti au fost acreditati la acest eveniment, in timp ce meteorologii au anuntat o probabilitate de 80 la suta de a se produce precipitatii.

Basescu nu merge la funerariile lui Mandela: Trebuia sa ramana si cineva acasa

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, intrebat daca a fost invitat de premier sa mearga la funerariile liderului Nelson Mandela, ca trebuia sa ramana si cineva acasa, adaugand ca bugetul de deplasari ii permite doar plecarea la Consiliul European.

"Trebuia sa ramana si cineva acasa. Toata lumea pleaca? Eu nu aveam, mai am bani in buget doar pentru Consiliul European din decembrie", a spus seful statului.

El a mai precizat ca, pentru deplasarile programate, a renuntat deja la participarea la sesiunea ONU din luna noiembrie.

Premierul Ponta le-a relatat guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si senatorului PSD Mircea Geoana ca i-a invitat pe Ion Iliescu si Emil Constantinescu sa il insoteasca la Johannesburg, pentru Nelson Mandela, Constantinescu acceptand, iar Iliescu declinand invitatia din cauza drumului lung.

Nelson Mandela a murit inconjurat de familie

Nelson Mandela a murit, joi, inconjurat de familie pana in ultimele momente de viata, a povestit, luni, pentru BBC, fiica sa cea mare Makaziwe, relateaza AFP. "Pana in ultimul moment, noi am fost acolo", a povestit ea jurnalistului Komla Dumor.

"Copiii au fost acolo, nepotii au fost acolo, Graça (sotia sa) a fost acolo, am fost cu totii in jurul lui si pana in ultimul moment am fost alaturi de el joi toata ziua", a asigurat ea. Fostul presedinte sud-african a murit joi la varsta de 95 de ani, dupa o lunga agonie.

Boala sa a reprezentat "o perioada foarte lunga si dureroasa", dar ultima saptamana inaintea mortii a fost "minunata", a asigurat fiica sa cea mare.

Ea a declarat ca spera ca lumea sa isi aminteasca de tatal sau nu numai pentru lupta sa politica in favoarea libertatii, ci si pentru valorile morale si spirituale pe care le-a aparat el.

"Cred ca el stia ca daca nu iarta, va ramane prizonier cu sufletul. Lectia pe care o invatam din viata sa este sa ai curajul sa ii ierti pe ceilalti", a declarat ea.

Nelson Mandela a petrecut 27 de ani in inchisorile apartheidului inainte de a fi eliberat, in 1990, si de a deveni, patru ani mai tarziu, primul presedinte de culoare al Africii de Sud. "Nimeni dintre noi nu s-a nascut ca sa urasca si daca puteti invata o fiinta umana sa urasca, puteti sa o invatati si cum sa iubeasca, sa imbratiseze si sa ierte", a adaugat Makaziwe Mandela.

Ea a povestit, de asemenea, cat de greu i-a fost uneori sa impartaseasca emotii cu tatal ei. "Tatal meu era stangaci cu emotiile sale, oamenii nu inteleg acest lucru", a povestit ea.

"El nu putea sa isi exprime emotiile. Cand incepea sa fie emotionat, spunea «oh, Dumnezeule, ce sunt pe cale sa fac» si tacea", a adaugat ea.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ultima fotografie cu Nelson Mandela in viata. Isi strange in brate stranepotul de 3 ani
Ultima fotografie cu Nelson Mandela in viata. Isi strange in brate stranepotul de 3 ani

Bild publica astazi ultima fotografie cu Nelson Mandela in viata, alaturi de stranepotul sau de doar 3 ani.

53 de sefi de stat si de guvern la funeraliile lui Mandela. Dalai Lama si Netanyahu nu vor participa
53 de sefi de stat si de guvern la funeraliile lui Mandela. Dalai Lama si Netanyahu nu vor participa

53 de sefi de stat si de guvern au confirmat ca vor merge in Africa de Sud pentru a participa la funeraliile lui Nelson Mandela, a anuntat ministrul sud-african de Externe, Maite Nkoana-Mashabane, citat de AFP.

Familia fostului presedinte Nelson Mandela a rupt tacerea:
Familia fostului presedinte Nelson Mandela a rupt tacerea: "Prezenta sa era ca cea a unui baobab"

Familia fostului presedinte Nelson Mandela a rupt tacerea sambata, comparand moartea celui care era "precum un baobab" pentru ei, cu dureroasa sa absenta in timpul celor 27 de ani de arest, relateaza AFP.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.