Anis Amri, teroristul din Berlin, a fost ucis in Italia. Jurase credinta ISIS: "Ii voi omori pe mancatorii de porci"

×
Codul embed a fost copiat

Politia italia l-a ucis pe Anis Amri, cel mai cautat terorist din ultimele zile si cel care a comis atentatul din de la targul de Craciun din Berlin.

Principalul suspect in atacul de la Berlin a fost ucis vineri intr-un schimb de focuri, la Milano. Politistii l-au oprit, iar el a inceput sa traga.

Pana cand a fost impuscat mortal, a apucat sa raneasca un agent. Pe de alta parte, a iesit la iveala ca inaintea atacului, tunisianul s-a filmat depunand juramant de credinta liderului gruparii Stat Islamic.

In secventa postata pe un site jihadist, atacatorul spune ca vrea sa se razbune pentru atacurile occidentale impotriva musulmanilor.

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

Citește și
suspect Berlin
Atentat in Berlin. Amprentele lui Anis Amri, gasite in camionul mortii: "Daca fiul meu e in spatele atacului, il voi renega"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

UPDATE 20:41 Italia isi omagiaza noii eroi, pe cei doi politisti care l-au ucis pe tunisianul Anis Amri, presupusul autor al atentatului de la Berlin, transmite AFP. Barbatul a fost impuscat mortal la Milano, dupa ce a atacat fortele de ordine in timpul unui control de securitate.

Laudele se tin lant pentru politistii Luca Scata, de 29 de ani, si Christian Movio, de 36 de ani. "Acesti doi baieti sunt persoane extraordinare, foarte tinere, care facandu-si, pur si simplu, datoria, i-au facut comunitatii un serviciu deosebit", a spus ministrul italian de Interne, Marco Minniti. seful Guvernului, Paolo Gentiloni, a facut referire la numarul mare de mesaje primite de Luca Scata pe pagina de Facebook, dintre care unele cer ca tanarul sa fie decorat.

 UPDATE 17:15  Teroristul din Berlin s-a filmat in timp ce jura credinta Statului Islamic, potrivit Daily Mail, care publica o inregistrare cu acesta. Anis Amri ameninta ca ii va omori pe "mancatorii de porci".

"Jur credinta lui Abu Bakr Al Baghdadi. Jur sa particip in jihadul declansat impotriva inamicilor lui Allah.

Mesajul meu pentru paganii care ii bombardeaza pe musulmani zilnic: va vom masacra ca pe porci. Ii vom razbuna pe musulmanii pe care i-ati ucis si vom continua sa omoram.

Fratilor musulmani din toata lumea, luptati pentru religia aceasta in orice tara din Europa va aflati, cat de mult puteti", transmite teroristul.

 UPDATE 16:00 Apar noi detalii despre momentul in care Anis Amri a fost ucis in Italia. Potrivit presei din Marea Britanie, politistul care l-a ucis fusese angajat in urma cu doar cateva luni.

Acesta, impreuna cu colegul sau, au mers la terorist si i-au cerut actele. Amri le-a raspuns ca este din Calabria si ca nu are niciun document.

Cei doi politisti au insistat apoi sa le arate ce are in rucsac, moment in care Amri a scos un pistol si l-a impuscat pe unul dintre ei, Movio. Partenerul sau, Luca Scata, a ripostat si l-a impuscat mortal pe terorist.

Politistul ranit a fost tratat la spital si se afla in afara oricarui pericol, transmite Repubblica.it.

UPDATE 15:30 Angela Merkel a organizat o conferinta de presa dupa anuntul mortii teroristului Anis Amir.

"Mii de multumiri fortelor de securitate din Italia, politiei italiene si autoritatilor", a declarat cancelarul german.

Merkel le-a transmis condolenante victimelor atacului de la targul de Craciun din Berlin, a promis ca vor fi schimbate legi dupa atentatul terorist si ca refugiatii care nu au drept de sedere in Germania vor fi expulzati mai rapid.

UPDATE 14:30 Presa din Italia a publicat o imagine cu pistolul pe care Anis Amri il avea la el.

UPDATE 12:20 "Nu exista niciu dubiu ca persoana ucisa este Anis Amri", a declarat ministrul italian de Interne, Marco Minniti.

UPDATE 12:00 Politia italiana afirma ca barbatul ucis in Milano a fost identificat drept Anis Amri pe baza amprentelor si a trasaturilor fizice. El a fost oprit de politie in jurul orei 3 noaptea, la gara San Giovanni, pentru un control de rutina. Cand i s-au cerut actele, a scos un pistol din rucscac si a impuscat un politist in umar, strigand "Allah Akbar". Agentul ranit si colegul acestuia au raspuns cu focuri de arma, ucigandu-l pe loc.

UPDATE 11:35 Potrivit Reuters, Anis Amri ar fi fost impuscat de politia italiana in Milano. Presa italiana vorbeste despre un barbat impuscat de un politist dupa ce l-a atacat pe agent strigand Allah Akbar, dar spune ca omul avea in buzunat un bilet de tren luat din Franta. Ministrul italian de Interne va sustine in curand o declaratie.

UPDATE 11:30 Politia daneza din regiunea Jutland a anuntat ca un barbat ale carui semnalmente corespund celor ale lui Anis Amri a fost semnalat in Aalborg.  De asemenea, politia din Hamburg investigheaza daca tunisianul nu ar fi fost implicat si intr-un asasinat ce a avut loc in octombrie in Hamburg si a fost revendicat de ISIS.

A aparut o noua inregistrare video cu camionul care a intrat in mutime, luni seara, la Targul de Craciun de la Berlin. Principalul suspect pentru acest atac infiorator, care a lasat in urma 12 morti si peste 50 de raniti, e in continuare de negasit.

Camera video de la bordul unui taxi a surprins inceputul atacului care a facut prapad in inima Berlinului. Se vede cum camionul mortii apare din partea stanga si intra, in viteza, direct in Targul de Craciun. Dupa cateva secunde, oamenii fug, ingroziti. Taximetristul din masina caruia au fost filmate imaginile astepta clienti langa Piata de Craciun, la biserica memoriala Kaiser Wilhelm.

Principalul supect pentru atacul de luni, Anis Amri, apare in acest selfie, facut probabil la Berlin, in septembrie - au confirmat cunoscutii lui din Tunisia. Un site german afirma ca tunisianul de 24 de ani ar fi fost fotografiat chiar in noaptea atacului - la citeva ore dupa mascru - in cursul unei operatiuni de supraveghere, langa o moschee din Berlin. Imigrantul tunisian - filat mai multe luni si caruia i se refuzase solicitarea de azil, urmand sa fie deportat - este banuit ca s-a aflat la volanul camionului care a intrat in multime, luni seara. Potrivit Tagesspiegel, Amri ar fi fost vazut fugind dupa atac, cu rani pe fata. Din cauza ca acestea sunt foarte vizibile, politia nu crede ca tunisianul ar fi putut fugi din Berlin.

 

Frauke Koehler, purtator de cuvant al procuraturii: "Amprentele lui au fost gasite in exteriorul camionului, pe portiera de pe partea soferului si pe chederul care fixeaza geamul. Din probele descoperite pana acum putem afirma ca Anis Amri conducea camionul. Pe numele lui a fost emis un mandat de arestare".

Politstii care il cauta cu asiduitate au cercetat mai multe apartamente din Berlin si Dortmund, pe unde ar fi trecut suspectul. De asemenea, au folosit grenade de soc in cursul unei descinderi la o moschee din regiunea capitalei, aceeasi in fata careia a fost filmat Amri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Angela Merkel a laudat reactia prudenta a germanilor dupa atentatul din Berlin:
Angela Merkel a laudat reactia prudenta a germanilor dupa atentatul din Berlin: "Sunt mandra de raspunsul calm al oamenilor"

Angela Merkel a laudat joi seara reactia prudenta a germanilor in urma atentatului de la targul de Craciun din Berlin, relateaza AFP.

Atentat in Berlin. Amprentele lui Anis Amri, gasite in camionul mortii:
Atentat in Berlin. Amprentele lui Anis Amri, gasite in camionul mortii: "Daca fiul meu e in spatele atacului, il voi renega"

O stare de furie a pus stapanire pe Germania. Oamenii se intreaba cum a fost posibil ca autoritatilor sa le scape printre degete imigrantul care a masacrat 12 persoane si a ranit alte 50.

Atentatul din Berlin. Suspectul tunisian a stat inchis 4 ani in Italia si a fost arestat de 3 ori in Germania
Atentatul din Berlin. Suspectul tunisian a stat inchis 4 ani in Italia si a fost arestat de 3 ori in Germania

Un tanar tunisian a carui cerere de azil fusese respinsa este noul suspect pentru masacrul produs luni seara in Berlin.

Recomandări
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu

O posibilă explozie a avut loc, vineri, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.