Catastrofa in Ucraina. Serviciul ucrainean de contraspionaj: "Avem dovezi clare ca atacul a fost comis cu ajutorul Rusiei"

×
Codul embed a fost copiat

19 iulie 2014. Insurgentii prorusi incearca sa distruga, "cu sustinerea Rusiei", probele in ancheta privind doborarea avionului malaysian, acuza Guvernul de la Kiev.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

-►Ucraina acuza rebelii prorusi ca incearca sa distruga probele de la locul prabusirii avionului

-►Ambasadorul Rusiei la ONU spune ca Ucraina ar fi trebuit sa inchida spatiul aerian din zona conflictului

-► Rusia sustine ca niciun sistem de rachete Buk nu a trecut peste granita cu Ucraina

Citește și
Traian Basescu
Avionul prabusit. Traian Basescu a calificat accidentul aviatic din Ucraina drept un act terorist
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

-► SUA, Olanda si Franta trimit anchetatori proprii in Ucraina

21:30 Kievul vrea ca republicile separatiste autoproclamate Donetk si Lugansk sa fie considerate drept "organizatii teroriste" de catre comunitatea internationala si pregateste cereri in acest sens, relateaza AFP. "Pregatim demersuri juridice la nivel international pentru ca asa-zisele republici populare Donetk si Lugansk sa fie recunoscute drept organizatii teroriste", a subliniat presedintele ucrainean Petro Porosenko in cursul unei intrevederi cu ministrul olandez de Externe Frans Timmermans. "Teroristii trebuie anchetati", a continuat Porosenko, referindu-se la avionul malaysian doborat joi deasupra teritoriului ucrainean.

18.00 Observatorilor OSCE care au ajuns vineri seara la locul tragediei li s-a permis sa ramana doar 75 de minute, rastimp in care au putut observa doar o mica parte din perimetrul pe care sunt imprastiate ramasitele avionului. In aceste conditii, promisiunea lansata vineri seara de presedintele american aproape ca devine o misiune imposibila: "Ochi intregii lumi sunt atintiti asupra estului Ucrainei si ne vom asigura ca adevarul va iesi la iveala", a spus Barack Obama.

Liderii rebelilor neaga ca subordonatii lui ar fi distrus probe de la locul tragediei, insa a spus ca va muta trupurile neinsufletite din motive "umanitare", pentru ca deja incepusera sa se descompuna in soare. Cum zona ramane in continuare una extrem de periculoasa, Agentia Europeana pentru Securitate aeriana recomanda insistent tuturor companiilor aeriene sa evite survolarea regiunii de est a Ucrainei. Este de asteptat ca rutele ocolitoare pe care aeronavele vor fi nevoite sa le parcurga sa duca in viitorul apropiat la scumpirea biletelor de avion.

17:50 Echipe de interventie au inceput recuperarea cadavrelor celor 298 de persoane aflate la bordul avionului malaysian prabusit joi in estul Ucrainei, informeaza AFP. Potrivit AFP, echipe de interventie au ajuns sambata in apropierea satului Grabov, incepand sa ia unele corpuri pentru a le duce la morga din Donetk. La cativa kilometri se aud explozii, pe linia frontului dintre insurgenti si armata ucraineana. Conform insurgentilor prorusi, alte 27 de cadavre, gasite in alt sat, au fost transportate la principala morga din regiunea separatista.

17:00 Rusia asteapta explicatii din partea Ucrainei in legatura cu sistemele de rachete de tip Buk pe care armata ucraineana le-ar avea in zona in care s-a prabusit avionul de pasageri malaysian, afirma adjunctul ministrului rus al Apararii, Anatoli Antonov, citat de AFP. Anatoli Antonov a prezentat sambata cateva "intrebari simple" adresate Administratiei de la Kiev in legatura cu doborarea avionului malaysian, incident atribuit de Ucraina si de Statele Unite insurgentilor prorusi sustinuti de Moscova. "Raspunsul la aceste intrebari ar putea sa ne permita tuturor, nu doar Rusiei, ci si Occidentului si Asiei, sa incerce sa gaseasca raspunsul la o intrebare fundamentala: ce s-a intamplat pe cerul Ucrainei si ce putem face ca asa ceva sa nu se repete?", a spus Antonov. Oficialul rus a cerut Guvernului de la Kiev sa ofere detalii despre utilizarea rachetelor Buk in estul Ucrainei si de ce exista astfel de sisteme dat fiind ca insurgentii nu au avioane. Potrivit Ministerului rus al Apararii, in ziua prabusirii avionului malaysian, sisteme de rachete Buk ale armatei ucrainene erau operationale in estul Ucrainei. Moscova sustine ca armata ucraineana are 27 de sisteme de rachete Buk in regiunea Donetk.

16:45 Ministrul de Externe explica eroarea. De ce MAE a anuntat initial ca printre victimele din Ucraina nu se afla niciun roman

16:20 A doua convorbire telefonica interceptata de Ucraina, despre lansatorul de rachete BUK: "Unde punem frumusetea asta?"

16:00 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si presedintele Rusiei, Vladimir Putin, au stabilit ca este necesara o ancheta internationala in cazul prabusirii avionului in Ucraina, investigatia urmand sa fie coordonata de Organizatia Aviatiei Civile Internationale (OACI), anunta Guvernul german. "In cursul unei convorbiri telefonice, cei doi lideri au cazut de acord ca o comisie internationala aflata sub coordonarea OACI sa aiba acces rapid la locul prabusirii avionului Malaysia Airlines, in estul Ucrainei, pentru recuperarea victimelor si elucidarea circumstantelor prabusirii", precizeaza Guvernul german, citat de AFP.

15:20 Echipajul care a lansat racheta spre avionul de pasageri malaysian era format din cetateni rusi, sustine seful Serviciului ucrainean de contraspionaj, Vitali Nada, citat de Reuters. "Avem dovezi clare ca acest atac terorist a fost comis cu ajutorul Federatiei Ruse", a declarat Vitali Nada intr-o conferinta de presa. "Stim cu claritate ca echipajul sistemului de rachete era format din cetateni rusi", a adaugat Nada, cerand Moscovei sa ofere numele ofiterilor din Ucraina pentru a fi interogati. Potrivit serviciilor de spionaj americane, avionul malaysian a fost doborat cu o racheta de tip Buk SA-11, de fabricatie ruseasca.

15:10 Rusia considera ca Statele Unite poarta responsabilitatea pentru declansarea conflictului din Ucraina, afirma Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, negand orice implicare a Moscovei in doborarea avionului malaysian. Riabkov afirma ca Washingtonul a declansat tensiunile din estul Ucrainei prin ingerintele in afacerile ucrainene si prin provocarea revoltelor care au condus la inlaturarea presedintelui prorus Viktor Ianukovici, in februarie. "In frenezia geopolitica si in tentativele de implementare a unor metode de inginerie sociala si politica peste tot, Statele Unite actioneaza ca un chirurg nepregatit: taie adanc la inceput, apoi incearca sa coasa rana in mod grosolan, ca durerea sa persiste mult timp", a spus Riabkov, citat de RIA Novosti. Acuzatiile Administratiei Statelor Unite privind implicarea separatistilor prorusi in prabusirea avionului de pasageri releva "perceptia aberanta" a Washingtonului despre situatia din estul Ucrainei, a precizat Serghei Riabkov. "Declaratiile reprezentantilor Administratiei SUA releva perceptia politica profund aberanta a Washingtonului despre ce se intampla in Ucraina", a spus Riabkov. "In pofida argumentelor clare si incontestabile oferite de insurgenti si de Moscova, Administratia SUA isi continua propria agenda", a adaugat oficialul rus. "Casa Alba a stabilit cu claritate cine este de vina inainte de efectuarea investigatiei in cazul avionului prabusit", a afirmat, la randul sau, vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

15:00 Acuzatiile Administratiei Statelor Unite privind implicarea separatistilor prorusi in prabusirea avionului de pasageri releva "perceptia aberanta" a Washingtonului despre situatia din estul Ucrainei, afirma Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe. "Declaratiile reprezentantilor Administratiei SUA releva perceptia politica profund aberanta a Washingtonului despre ce se intampla in Ucraina", a spus Riabkov, conform RIA Novosti. "In pofida argumentelor clare si incontestabile oferite de insurgenti si de Moscova, Administratia SUA isi continua propria agenda", a adaugat oficialul rus. "Casa Alba a stabilit cu claritate cine este de vina inainte de efectuarea investigatiei in cazul avionului prabusit", a precizat Riabkov.

14:50 Aleksander Borodai, prim-ministrul asa-numitei Republici Populare Donetk a negat ca rebelii ar fi distrus probe de la locul tragediei aviatice din Ucraina, insa a spus ca va muta trupurile neinsufletite din motive "umanitare", In plus, acesta a cerut ajutorul Rusiei. "Trupurile neinsufletite ale oamenilor nevinovati zac in caldura. Ne rezervam dreptul, daca se mai intarzie... sa incepem procesul de ridicare a acestora. Cerem Federatiei Ruse ajutorul in aceasta problema", a spus acesta, citat de theguardian.co.uk.

Se pare ca 180 de trupuri neinsufletite au fost recuperate pana acum. Acestea au inceput sa se descompuna in caldura verii. Informatiile sunt inca neclare. Potrivit Kievului, exista dovezi ca 38 de trupuri au fost transportate la morga din Donetk, unde specialisti cu "puternice accente rusesti" au spus ca vor face autopsii. "Oficiali din guvernul Ucrainei spun ca teroristii, cu ajutorul Rusiei, inceraca sa distruga dovezi ale crimelor internationale", se arata intr-un comunicat de presa.

13:35 Malaysia denunta distrugerea dovezilor in cazul avionului, considerand ca este un "act de tradare"

"Integritatea locului prabusirii a fost compromisa; exista informatii ca indicii esentiale au fost distruse. Orice interferenta asupra locului catastrofei risca sa afecteze intreaga ancheta", afirma ministrul malaysian al Transporturilor, Liow Tiong Lai, care sambata se va deplasa in Ucraina. "Refuzul de a impiedica aceste interferente reprezinta un act de tradare a celor 298 de persoane decedate", a spus ministrul malaysian, citat de AFP.

13:30 Haos la locul prabusirii avionului: rebeli beti cauta obiecte de valoare si trag focuri de avertisment

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a anuntat ca echipele sale au reusit sa ajunga la locul prabusirii avionului, dar nu pot securiza perimetrul pentru ca sunt oprite de separatisti. Potrivit unor surse, rebelii prorusi fura din bagajele victimelor avionului, iar unii insurgenti in stare de ebrietate trag focuri de arma in aer cu mitraliere AK47.

12:03  "Insurgentii prorusi incearca sa distruga, cu sustinerea Rusiei, dovezile acestei crime internationale", anunta Guvernul de la Kiev.

"Teroristii au transportat 38 de victime la morga din Donetk, unde specialisti care au un accent rus au anuntat ca vor sa efectueze autopsii. Teroristii cauta si mijloace de transport de mare capacitate pentru transportarea fragmentelor fuselajului avionului in Rusia", precizeaza Guvernul ucrainean. In acelasi timp au aparut tot mai multe acuzatii conform carora rebelii ar fura cartile de credit, portofelele si lucrurile de valoare gasite la locul accidentului.

11:29 Moscova considera ca Administratia de la Kiev poarta intreaga responsabilitate pentru prabusirea avionului malaysian.

Rusii argumenteaza ca Ucraina nu ar fi trebuit sa permita trecerea unui avion de pasageri deasupra unei zone afectata de un conflict militar. "Este necesar sa investigam nu doar prabusirea propriu-zisa, ci si modul in care autoritatile aeronautice ucrainene si-au indeplinit obligatiile profesionale", a declarat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.

"Fiecare stat este responsabil de avioanele care survoleaza teritoriul lor", a argumentat Ciurkin, intrebandu-se cum a fost posibil ca un avion de pasageri sa treaca pe deasupra unei zone de conflict. Ambasadorul Rusiei la ONU a dat asigurari ca Moscova nu este implicata in niciun fel in prabusirea avionului malaysian. "Rusia nu a doborat avionul", a dat asigurari Ciurkin, in contextul in care este anchetata ipoteza conform careia aeronava a fost doborata de separatisti prorusi cu un racheta de fabricatie ruseasca.

10:56 Echipe de anchetatori din Statele Unite si Olanda, precum si ministrul olandez de Externe se vor deplasa in Ucraina, pentru a investiga cauzele prabusirii avionului malaysian, relateaza AFP.

O echipa a Biroului olandez pentru Securitate, insotita de seful diplomatiei Frans Timmermans, se afla deja in drum spre Ucraina, potrivit unui purtator de cuvant al Ministerului olandez de Externe. "Voi incerca sa obtin acces in zona (unde s-a prabusit avionul), pentru ca expertii sa-si poata desfasura ancheta", a declarat Timmermans. El a subliniat importanta unei anchete internationale independente, adaugand ca nu exclude posibilitatea de a initia negocieri cu rebelii prorusi din estul Ucrainei. Ministrul a declarat ca va ramane pe teren "atat timp cat va fi necesar". La randul lor, Statele Unite au anuntat ca FBI si autoritatea americana a transporturilor, de asemenea, vor trimite anchetatori la locul accidentului. "Pentru inceput, politia federala va trimite cel putin un anchetator" in Ucraina, a declarat un oficial guvernamental american.

07:45 Niciun sistem de rachete Buk sau alte echipamente militare ale fortelor armate ruse nu a trecut frontiera ruso-ucraineana, a declarat vineri seara un reprezentant al Ministerului rus al Apararii, dupa prabusirea avionul Boeing 777 in estul Ucrainei, potrivit Mediafax.

"Este imposibil sa faci acest lucru pe ascuns", a declarat el, denuntand informatii potrivit carora autoritatile de la Kiev a retinut doi specialisti, cetateni rusi, care ar fi fost insarcinati cu "corectarea traiectoriei rachetelor Buk". "Va amintim ca acest tip de specialisti sunt folositi doar pentru sistemele de arme ale caror obiective sunt situate la sol", a adaugat oficialul rus.

Anterior, ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a declarat ca avionul malaysian prabusit in estul Ucrainei probabil a fost doborat cu o racheta sol-aer de tip Buk SA-11, lansata dintr-o zona aflata sub controlul separatistilor prorusi.

La randul lor, separatistii au afirmat ca "armele noastre nu bat mai sus de 4.000 de metri, nu avem (rachete) Buk, absolut niciuna". Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prabusit joi intr-o zona din Ucraina aflata sub controlul insurgentilor prorusi, accidentul soldandu-se cu 298 de morti.

07:20 Franta va trimite doi experti in Ucraina si a propus mijloacele sale tehnice, pentru a participa la ancheta cu privire la circumstantele prabusirii, joi seara, a avionului malaysian, doborat probabil de o racheta, a anuntat vineri Guvernul francez.

"Biroul de Ancheta si Analiza (BEA) pentru Securitatea aviatiei civile a desemnat doi experti care sunt pregatiti sa participe la o ancheta internationala", anunta intr-un comunicat comun ministrul de Externe Laurent Fabius si secretarul de Stat al Transporturilor Fredéric Cuvillier. "BEA este dispus sa puna la dispozitia anchetei mijloacele tehnice ale laboratorului sau, in special pentru a descifra inregistrarile zborului (cutiile negre)", adauga ei.

ANIMATIE GRAFICA 3D cu scenariul doborarii aeronavei Boeing 777.

Anterior, Statele Unite si Olanda au anuntat ca trimit in Ucraina echipe de anchetatori. La locul accidentului se deplaseaza, de asemenea, ministrul olandez de Externe. "Voi incerca sa obtin acces in zona (unde s-a prabusit avionul), pentru ca expertii sa-si poata desfasura ancheta", a declarat seful diplomatiei olandeze, Frans Timmermans. El a subliniat importanta unei anchete internationale independente, adaugand ca nu exclude posibilitatea de a initia negocieri cu rebelii prorusi din estul Ucrainei.

VEZI AICI CUM S-A PETRECUT CATASTROFA DIN UCRAINA

298 de persoane si-au pierdut viata in urma accidentului aviatic din Ucraina

Un avion Boeing 777, apartinand Malaysia Airlines, care zbura pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, s-a prabusit, joi seara, in Ucraina, la granita cu Rusia.

298 de persoane, printre care si un roman, Andrei Anghel, si-au pierdut viata, cele mai multe victime fiind de nationalitate olandeza, 154. Acesta este cel de-al doilea avion pierdut de Malaysia Airlines in ultimele sase luni, dupa aeronava disparuta in Oceanul Indian. Romanul care si-a pierdut viata in Ucraina era student la UMF Cluj.

Vezi AICI cine era Andrei Anghel.

Guvernul ucrainean acuza rebelii din estul tarii de doborarea avionului, aratand cu degetul cu Rusia, care i-ar fi sprijinit cu echipament militar. Ambele parti neaga orice fel de implicare in acest incident. De cealalta parte, presedintele SUA, Barack Obama, a afirmat ca avionul Boeing 777 a fost doborat de o racheta, insa concluziile nu sunt inca foarte clare.

In urma acestui incident, aproape toate companiile aeriene au ales sa nu mai survoleze spatiul aerian ucrainean si sa aleaga rute alternative.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Catastrofa in Ucraina. Locuitorii unui sat ucrainean:
Catastrofa in Ucraina. Locuitorii unui sat ucrainean: "Au inceput sa cada oameni din cer". INFOGRAFIC si LIVE UPDATE

18 iulie 2014. Un avion care venea din Amsterdam si se indrepta spre Kuala Lumpur, in Malaysia, s-a prabusit in Ucraina. Toate cele 298 de persoane care se aflau la bord au murit.

Avionul prabusit. Traian Basescu a calificat accidentul aviatic din Ucraina drept un act terorist
Avionul prabusit. Traian Basescu a calificat accidentul aviatic din Ucraina drept un act terorist

Presedintele Traian Basescu a calificat, sambata, accidentul aviatic din estul Ucrainei drept un act terorist, care nu poate ramane fara consecinte.

Cine a doborat avionul? Ministerul rus al Apararii: Sistemul de rachete ucrainean era activ in ziua prabusirii aeronavei
Cine a doborat avionul? Ministerul rus al Apararii: Sistemul de rachete ucrainean era activ in ziua prabusirii aeronavei

Sistemul de rachete ucrainene era activ in ziua prabusirii avionului malaysian, a anuntat vineri Ministerul rus al Apararii, preluat de AFP.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.