Casa Alba a descoperit ca Siria ar pregati un nou atac chimic si transmite un avertisment dur. Cum raspunde al-Assad

atac chimic

Casa Alba a anuntat ca a descoperit ca Guvernul sirian efectueaza pregatiri in vederea unui atac cu armament chimic similar celui din aprilie, soldat cu cel putin 86 de morti.

Astfel, l-a avertizat pe presedintele Bashar al-Assad si fortele care-i sunt loiale ca vor plati scump daca vor comite un asemenea atac, relateaza BBC News.

”Statele Unite au identificat potentiale pregatiri in vederea unui atac cu armament chimic de catre regimul al-Assad care ar putea antrena uciderea in masa a unor civili, inclusiv a unor copii nevinovati”, a declarat un purtator de cuvant al presedintiei, citat intr-un comunicat.

Washingtonul a avertizat ca presedintele Bashar al-Assad ”va plati un pret mare” daca va comite alt atac chimic.

In aprilie, americanii au efectuat un atac aerian asupra unei baze aeriene, in Siria, despre care afirma ca a fost folosita de avioane care au lansat armament chimic la Khan Sheikhoun.

Citește și
politia canadiana pazeszte casa lui Ftouhi
Autorul atacului de pe aeroportul din Flint a fost identificat. "Ati ucis oameni in Siria si Irak, acum veti muri cu totii"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Acest atac cu armament chimic asupra localitatii aflate sub controlul rebelilor, in provincia Idleb, a provocat un val de proteste in intreaga lume.

”Asa cum am spus anterior, Statele Unite se afla in Siria pentru a elimina Statul Islamic din Irak si Siria. Insa daca domnul al-Assad comite alt atac criminal in masa cu armament chimic, el si armata sa vor plati un pret mare”, se arata in comunicat, scrie BBC.

Al-Assad a negat ca fortele sale se afla in spatele acestui atac cu gaz neurotoxic.

Nave americane au tras de la Marea Mediterana 59 de rachete de croaziera de tip Tomahawk asupra aerodromului de la Shayrat, in provincia Homs (vest), unde acuza ca a fost depozitat armament chimic.

Casa Alba lanseaza acest avertisment intr-un context tensionat in regiune intre americani si Rusia, aliata lui al-Assad. Kremlinul a avertizat recent coalitia antijihadista condusa de Statele Unite ca va considera aeronavele acesteia drept tinte, dupa ce aviatia americana a doborat un avion militar sirian.

Siria respinge acuzatiile

Un ministru sirian respinge acuzatii formulate de Casa Alba potrivit carora Guvernul presedintelui Bashar al-Assad pregateste un nou atac cu armament chimic si subliniaza ca Damascul nu va recurge la asemenea arme, relateaza The Associated Press.

Ministrul Reconcilierii nationale Ali Haidar a declarat marti pentru AP ca declaratia Casei Albe prefigureaza o ”batalie diplomatica” impotriva Siriei la ONU.

Statele Unite acuza Guvernul al-Assad de comiterea a doua atacuri cu gaz sarin, in 2013 si in aprilie, soldate cu sute de morti civili. Declaratia pe care Casa Alba a facut-o luni seara i-a luat prin surprindere pe reprezentantii Departamentului de Stat.

Presedintia americana a transmis un avertisment dur presedintelui sirian, anuntand ca detine probe ”potentiale” care ar arata ca Siria pregateste un nou atac cu armament chimic. In aceasta declaratie remisa luni seara - fara sa furnizeze vreo proba sau alte explicatii.

Sean Spicer, un purtator de cuvant al presedintiei, afirma ca Statele Unite au ”identificat potentiale pregatiri in vederea altui atac cu armament chimic al regimului (al-)Assad care ar putea sa antreneze uciderea in masa a unor civili, inclusiv a unor copii nevinovati”.

El afirma ca aceste pregatiri sunt asemanatoare celor dinaintea atacului din aprilie, in care au fost ucisi zeci de barbati, femei si copii si avertizeaza ca daca ”domnul (al-)Assad comite alta crima in masa cu armament chimic, el si armata sa vor plati un pret mare”. Casa Alba nu a oferit detalii cu privire la lucrul care a condus la acest avertisment.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Israelul a bombardat tinte ale regimului sirian.
Israelul a bombardat tinte ale regimului sirian. "Vom raspunde cu forta la orice atac"

Armata israeliana a anuntat ca a lovit tinte ale regimului sirian ca represalii la o serie de proiectile care au cazut pe Inaltimile Golan, al doilea incident de acest fel in doua zile.

Autorul atacului de pe aeroportul din Flint a fost identificat.
Autorul atacului de pe aeroportul din Flint a fost identificat. "Ati ucis oameni in Siria si Irak, acum veti muri cu totii"

Canadianul care a injunghiat un politist pe aeroportul Flint a fost inculpat

Un avion american a doborat o drona iraniana, la granita siriano-iordaniana. Este al doilea incident din aceasta luna
Un avion american a doborat o drona iraniana, la granita siriano-iordaniana. Este al doilea incident din aceasta luna

Un avion american a doborat o drona iraniana operata de forte care sustin Guvernul sirian, in sudul tarii, au anuntat marti oficiali americani, relateaza BBC News.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.