Carnavalul de la Rio a inceput sub amenintarea virusului Zika: "Va trebui sa ne sarutam si sa facem dragoste virtual"

Ultimul update: Marti 09 Februarie 2016 07:08
Data publicarii: Sambata 06 Februarie 2016 11:00
Categorie: Internaţional

Cel mai renumit carnaval din lume a inceput oficial vineri la Rio de Janeiro, sub amenintarea raspandirii virusului Zika, transmit AFP si EFE.

Tot vineri, cercetatori de la institutul Oswaldo Cruy (Fiocruz) din marele oras brazilian au recomandat o conduita precauta, "indeosebi femeilor insarcinate", fiindca extinderea virusului este asociata cu inregistrarea unei explozii a numarului de cazuri de microcefalie la nou-nascuti.

"In acest an, va trebui sa ne sarutam si sa facem dragoste virtual", a spus un ziarist brazilian, prezent la conferinta de presa de la Fiocruz (nordul orasului Rio), in contextul in care in SUA s-a depistat un caz de transmitere a virusului Zika pe cale sexuala.

Guvernul distribuie in fiecare an gratuit milioane de prezervative pentru carnaval. In 2016, se vor imparti 5 milioane in 17 orase ale tarii.

La cativa kilometri de institut, in zona Botafogo din Rio, marele rege Momo, simbol al tuturor exceselor carnavalului, a primit cheile orasului din mana primarului. El a declarat "deschis, cu multa bucurie, fraternitate si pace carnavalul din acest oras minunat" care va fi si gazda Jocurilor Olimpice de vara, intre 5 si 21 august. "Vom face o olimpiada de neuitat!", a promis el.

Primul caz de Zika cu care se confrunta Europa. Pacienta a revenit din Columbia si este gravida in 12 saptamani

Autoritatile apreciaza ca 5 milioane de persoane - dintre care peste un milion de turisti brazilieni si straini - vor dansa samba si vor consuma mii de litri de bere pentru a face fata caldurii verii australe. Primarul din Rio, Eduardo Paes, a declarat ca toti trebuie sa fie atenti la Zika, adaugand ca lupta impotriva virusului "depinde de fiecare din noi".

In pofida acestei amenintari, majoritatea brazilienilor vor sa se distreze si sa uite de criza economica si somajul care le afecteaza tara, a saptea economie mondiala. "Carnavalul este ca sa uitam tot si sa facem ce vrem", a declarat o localnica.

In atelierele din oras, se definitiveaza ultimele detalii ale carelor alegorice si costumelor pentru 12 mari scoli de samba care vor defila in noptile de duminica si luni pe sambodrom, in fata a 70.000 de spectatori, sperand sa cucereasca titlul de "campioana a carnavalului" .

Personalitati din lumea fotbalului, ca Neymar de la FC Barcelona si ''regele'' Pele (75 de ani), vor fi sarbatorite de scoala Grande Rio, care isi dedica parada orasului Santos si clubului sau de fotbal, unde s-au nascut cele doua vedete.

 

Primele decese cauzate de virusul Zika, anuntate in Columbia. Cercetatori brazilieni au detectat virusul in urina si saliva

Primele decese cauzate de virusul Zika, anuntate in Columbia. Cercetatori brazilieni au detectat virusul in urina si saliva

Adrian Ursache

Român, fost ”Mister Germania” în urmă cu 20 de ani, acuzat acum de tentativă de omor

Neo-nazist lovit cu pumnul în față, dar și îmbrățișat de un negru, la un marș din Florida

Descoperirea făcută de americani după ce Trump s-a lăudat că are o pictură de Renoir

Tarantino a stiut de zeci de ani despre abuzurile lui Harvey Weinstein, însă nu a făcut nimic

28 de români descoperiți într-o locuință mică, plină de șobolani, în Londra. Reacția autorităților

Primul mesaj al românului rănit în atacul din Las Vegas: ”Am coșmaruri”

copil

Un copil de 8 ani din Ucraina a pus pe fugă un hoț care voia să intre în casa lui

Turist spaniol, omorât de un element de decor dintr-o biserică italiană

Ce a visat Lidia, românca ce s-a aruncat de pe catedrala din Londra. Ultimele cuvinte spuse mamei

O familie olandeză și-a vândut toate bunurile pentru a investi în moneda virtuală bitcoin

Scrisorile lui Obama către prima iubită, făcute publice. ”Mă gândesc adesea la tine”

Femeia filmată în timp ce jefuia un epileptic în criză, denunțată de familie