Campanie pentru salvarea toaletelor publice din Londra. Pretul exorbitant cu care a fost vandut un WC

Ultimul update: Joi 24 Martie 2016 07:08
Data publicarii: Luni 21 Martie 2016 08:22
Categorie: Internaţional

La Londra, activistii au pornit o campanie pentru salvarea toaletelor publice, care sunt tot mai rare. Consiliile locale spun ca nu isi mai permit sa le tina din lipsa de fonduri.

Dar, in multe situatii, le scot la vanzare la preturi deloc de neglijat. Si, astfel, vechile toalete isi schimba destinatia. Recent, un astfel de obiectiv londonez a fost vandut cu un milon de lire. Iar noii proprietari l-au transformat in patiserie.

Pare o mostra de umor britanic, insa turul toaletelor din Londra, da asigurari ghidul, este destul de popular. Nu de alta, dar wc-urile publice capata o aura de atractii turistice pentru ca se tot duc pe apa Tamisei.

Iata un astfel de obiectiv caruia i se va pune lacatul pe usa, desi nu duce lipsa de clienti: cam 80 de mii anual. Consiliul local sustine ca trebuie sa inchida toaleta din lipsa de fonduri.

Allan Rapley, activist pentru salvarea toaletelor publice: "Multi au nevoie de aceasta toaleta publica. Poate ca e folosita mai ales de turisti, dar o folosesc si cei care, prin natura ocupatiei, sunt nevoiti sa stea mult pe strada: soferi de vehicule utilitare, taximetristi, lucratori ai firmelor de curierat".

In ultimii zece ani au fost inchise 40% din toaletele publice din intreaga tara - 600 doar in ultimele 18 luni. De la inceputul acestui an, 22 au primit "preaviz" de la autoritatile locale.

Totusi, in multe cazuri, nu dispare constructia, ci doar i se schimba destinatia. O fosta toaleta din Londra cu "vad" bun a fost vanduta cu un milion de lire. Acum, acolo se afla o patiserie. Noii proprietari au pastrat pentru decor cateva accesorii originale.

Lee Jackson, autor "Dirty old London": "As spune ca e bine ca aceste spatii publice sunt refolosite si nu complet abandonate sau demolate. Dar as vrea ca toate consiliile locale sa se gandeasca la necesitatile publicului. Locuitorii orasului au platit taxe pentru aceste spatii care acum sunt vandute cu un profit considerabil".

Activistii pentru "salvarea toaletelor publice" nu-i pun la zid pe edili pentru ca stiu ca trebuie sa se descurce cu tot felul de taieri de buget. Dar cer o lege care sa protejeze wc-urile publice ajunse o "specie" pe cale de disparitie.

Mentalitatile care ne plaseaza pe ultimele locuri in Europa la capitolul civilizatie. De ce nu vor romanii WC in locuinta

Mentalitatile care ne plaseaza pe ultimele locuri in Europa la capitolul civilizatie. De ce nu vor romanii WC in locuinta

Taifun China

Taifunul Hato a lovit China și Hong Kong: 3 morți

Donald Trump: ”Cred ca Kim Jong-un începe să ne respecte”

Zeci de răniți, după un accident în Germania. Majoritatea sunt români

harry

Prinţii William şi Harry, mărturisiri despre moartea mamei lor, Prințesa Diana

Judecătorul care a devenit vedetă pe internet. Ce verdicte a dat

Atentat sinucigaș în Afganistan. Sunt cinci morţi şi zeci de răniţi